Συνταγές
Πολύ ωραία ιδέα, χωρίς χημικά υλικά, χωρίς γαλαζόπετρα και ασβέστη
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Margarita Kariwtou – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Μαζεύουμε 40 με 50 κομμάτια συκαλάκι από άγρια αρσενική συκιά ορνός
Τα μαζεύουμε νωρίς ώστε να είναι μικρά το πολύ σε μέγεθος μικρού καρυδιού
Κόβουμε 30 με 40 φύλλα #νεραντζιάς τα πιο μεστά και πράσινα , έτσι αντικαθιστούμε την γαλαζόπετρα με τα φύλλα της νεραντζιάς που περιέχουν το ίδιο συστατικό στη φυσική μορφή του
Βάζουμε σε μία φαρδιά βαθιά κατσαρόλα τα φύλλα της νεραντζιάς πλυμένα και τοποθετούμε επάνω τα σύκα με νερό που τα σκεπάζει
Αφήνουμε να βράσουν περίπου πέντε λεπτά αδειάζουμε το νερό τα ξαναβράζουμε τον ίδιο χρόνο και επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία 3 φορές συνολικά
Στο σημείο αυτό ξεχωρίζουμε τα φύλλα από τα σύκα, τα αφήνουμε να στραγγίσουν πολύ καλά και τα τοποθετούμε πάνω σε μία βαμβακερή πετσέτα να τραβήξουν το υπόλοιπο νερό
Αν χρειαστεί αλλάζουμε την πετσέτα ώστε να μείνει το δυνατόν λιγότερο νερό , δεν τα σφίγγουμε πολύ για να μη χαλάσει το σχήμα τους
#Δεν βάζω αμύγδαλο και μοσχοκάρφι, (γαρύφαλλο) στα σύκα γιατί θέλω να διατηρήσω την υπέροχη γεύση και το χαρακτηριστικό τους άρωμα
Βράζουμε για λίγα λεπτά
800γρ -1 κιλό ζάχαρη με 4 φλ.τσ. νερό και ρίχνουμε τα σύκα να βράσουν 5-10 λεπτά
Σβήνουμε τη φωτιά , το σκεπάζουμε με μία καθαρή πετσέτα και το αφήνουμε όλη νύχτα να ξεκουραστεί και να βγάλει τα υγρά του
Την επόμενη μέρα το βράζουμε μέχρι να δέσει το γλυκό και 1-2 λεπτά πριν το κατεβάσουμε ρίχνουμε μέσα τον χυμό από 2-3 μεγάλα λεμόνια και 2 βανιλίνες
Τέλος 1-2 κγ γλυκόζη(προαιρετικά)
Αφού κρυώσει το τοποθετούμε σε καλά αποστειρωμένα βάζα
*Τα φύλλα ή η γαλαζόπετρα είναι για να διατηρηθεί ωραίο το χρώμα στο φρούτο και να μην αλλοιωθεί από το βράσιμο !
Για την τραγανότητα είναι ο ασβέστης !
Νόστιμη συνταγή μαγειρικής από “Margarita Kariwtou – ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”