Sponge cake με καρύδια… Απαλό, αφράτο και μυρωδάτο
Υλικά 3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (63-73 γρ. το καθένα) 1/3 κούπα ζάχαρη 1/3 κούπα αλεύρι για κέικ 1/3 κούπα ψιλοαλεσμένα καρύδια Μία πρέζα αλάτι Εκτέλεση Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 C και βουτυρώνουμε ελαφριά μία μικρή φόρμα με αποσπώμενο πάτο για κέικ. Απλώνουμε επάνω στην φόρμα χαρτί ζαχαροπλαστικής, κομμένο στις διαστάσεις της και […]
3 μεγάλα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου (63-73 γρ. το καθένα) 1/3 κούπα ζάχαρη 1/3 κούπα αλεύρι για κέικ 1/3 κούπα ψιλοαλεσμένα καρύδια Μία πρέζα αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175 C και βουτυρώνουμε ελαφριά μία μικρή φόρμα με αποσπώμενο πάτο για κέικ.
Απλώνουμε επάνω στην φόρμα χαρτί ζαχαροπλαστικής, κομμένο στις διαστάσεις της και το πιέζουμε να κολλήσει στην βουτυρωμένη επιφάνεια. Βουτυρώνουμε ελαφριά και το χαρτί.
Βάζουμε σε ένα μεταλλικό σκεύος τα αυγά με τη ζάχαρη και το τοποθετούμε πάνω(όχι μέσα) σε κατσαρόλα με νερό, που κοχλάζει σε μέτρια θερμοκρασία. Με ένα σύρμα ανακατεύουμε διαρκώς, μέχρι τα αυγά να ζεσταθούν και η ζάχαρη να λιώσει. Θα πάρει περίπου 1-2 λεπτά.
Αφαιρούμε το μεταλλικό σκεύος από την κατσαρόλα και συνεχίζουμε να χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη, με το μίξερ χειρός σε υψηλή ταχύτητα, μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο για 3 περίπου λεπτά.
Αφήνουμε το μίξερ και παίρνουμε μία σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) για να συνεχίσουμε το ανακάτεμα.
Βάζουμε σε έναν μηχανικό κόσκινο χειρός (ή σε ένα απλό κόσκινο) το αλεύρι, τα αλεσμένα καρύδια και το αλάτι και το κοσκινίζουμε από ψηλά σε δύο φάσεις, μέσα στο μίγμα των αυγών για να περάσει περισσότερος αέρας. Ταυτόχρονα «διπλώνουμε» απαλά με τη μαρίζ για να μην χάσουμε τον όγκο.
Απλώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα μέσα στην φόρμα και ψήνουμε στην μεσαία θέση του φούρνου για 12-15 λεπτά ή μέχρι το κέντρο του κέικ να «επιστρέφει» όταν το πιέζουμε ελαφρά με το δάχτυλο.
Σε περίπτωση που φτιάξουμε περισσότερες από μία δόσεις κέικ, για να ψηθούν μαζί, προσαρμόζουμε το χρόνο κατά 5 λεπτά επιπλέον ανά δόση ή ανάλογα με το φούρνο μας μέχρι να είναι έτοιμο.
Βγάζουμε το sponge cake από το φούρνο και το αφήνουμε για τουλάχιστον 3 -5 λεπτά να «ηρεμήσει». Αμέσως μετά αφαιρούμε το χαρτί προσεκτικά.
Μπορούμε να πασπαλίσουμε άχνη ζάχαρη για να το διακοσμήσουμε, να χρησιμοποιήσουμε κάποιο γλάσο ή να το χρησιμοποιήσουμε ως βάση για κάποια άλλη δημιουργία ζαχαροπλαστικής.
Συμβουλές
Χτυπήστε τα καρύδια με τη ζάχαρη στο μίξερ για να έχετε όσο πιο ψιλοαλεσμένη ψίχα μπορείτε. Όταν κοσκινίσετε το αλεύρι, με τη ζάχαρη και τα καρύδια, πιθανά μικρά κομματάκια θα μείνουν πάνω στο κόσκινο. Μην σας ανησυχήσει, ρίξτε τα από ψηλά βροχηδόν, όσο ανακατεύετε απαλά το μίγμα του sponge cake.
Οποιαδήποτε γέμιση ή επικάλυψη με γεύση μόκας ή καφέ του πάει κα-τα-πλη-κτι-κά!
Η συνταγή είναι για μία δόση sponge cake, αλλά φτιάχνοντας περισσότερες από μία δόσεις μπορείτε να φτιάξετε υπέροχες τούρτες και γλυκά ή και κορμούς (ναι, ακόμα και τον Χριστουγεννιάτικο!