Υλικά
– 250gr βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
– 4 αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου(χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια)
– 1 φλιτζάνι φουντούκια καβουρντισμένα και χοντροκοπανισμένα
– 1/2 φλιτζάνι αλεύρι
– 1/2 φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
– 1 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
-3-4 κουταλιές της σούπας κακάο
-άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση
– Σε ένα μπωλ βάζουμε τα καβουρντισμένα φουντούκια και τα χοντροκόβουμε (μπορούμε και στο multi).
– Koσκινίζουμε τα 2 αλεύρια και το κακάο.(Αν θέλουμε να κάνουμε το κέικ δίχρωμο θα κοσκινίσουμε το κακάο στο τέλος, στη μισή ποσότητα μείγματος, ακριβώς μετά από την προσθήκη της μαρέγκας!)
– Χτυπάμε στο μίξερ το βούτυρο με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν.
– Προσθέτουμε έναν έναν τους κρόκους των αβγών και χτυπάμε για λίγο ακόμη.
– Σταματάμε το μίξερ και προσθέτουμε το μείγμα φουντουκιού και ανακατεύουμε καλά με την κουτάλα.
– Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ σε σφιχτή μαρέγκα και τα προσθέτουμε στο μείγμα ανακατεύοντας με ελαφριές κινήσεις.
– Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά βουτυρωμένη φόρμα με αποσπώμενο πάτο και ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 50 περίπου λεπτά.
Extra tips
– Το συγκεκριμένο κέικ δεν το έχω βάλει ποτέ σε φόρμα ψησίματος για κεικ! Το ψήνω σε ταψάκι με αποσπώμενο πάτο! Μη με ρωτήσετε γιατί, έτσι το ξεκίνησα έτσι το συνέχισα και δεν πειραματίστηκα παραπάνω!
– Αφού κρυώσει πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
Καλή όρεξη και καλή επιτυχία!