Mοναστηριακή συνταγή για πρόσφορο
Connect with us

Συνταγές

Mοναστηριακή συνταγή για πρόσφορο

Published

on

leitourgia

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Συνταγή από anemonpnoi-magdalini.blogspot.gr

Χρειάζεται να έχουμε:

α) Μια ειδική λεκάνη (πλαστική ή ανοξείδωτη) για το ζύμωμα,
β) ένα μικρότερο αλλά βαθύ δοχείο για το προζύμι,
γ) ένα μικρό σφραγιστό δοχείο (τάπερ π.χ.) για την φύλαξη του προζυμιού για το ή τα επόμενα πρόσφορα, επειδή η χρήσις μαγιάς απαγορεύεται,
δ) μια καλή σφραγίδα (ξύλινη και όχι πλαστική) που να έχη καλά σκαλισμένα τα γράμματα (ΙΣ-ΧΣ-ΝΙ-ΚΑ, ΜΡ-ΘΕΟΥ και τα εννέα τάγματα των αγίων). Τέτοιες σφραγίδες μόνον στο Άγιον Όρος κατασκευάζονται. Μπορείτε να τις βρήτε στην Αθήνα ή σε άλλες μεγάλες πόλεις στα θρησκευτικά Βιβλιοπωλεία, ή σε καταστήματα εκκλησιαστικών ειδών. Οι πλαστικές σφραγίδες που κυκλοφορούν στο εμπόριο δεν είναι κατάλληλες γιατί «κολλούν» στο ζυμάρι. Επίσης οι ξύλινες του εμπορίου είναι της μηχανής γι’ αυτό δεν έχουν καλές τις εκτυπώσεις των γραμμάτων.
ε) Ειδικό ταψάκι ή ταψάκια αρκετά βαθειά, αλλά που να χωρούν μόνον ένα πρόσφορο, αλουμίνια ή ανοξείδωτα (καλύτερα είναι τα αλουμίνια γιατί τα ανοξείδωτα «αρπάζουν» εύκολα και καίνε το πρόσφορο),
στ) ένα ειδικό πλατύ πινελάκι (καλής ποιότητος για να μην αφήνει τρίχες) για το άλειμμα του ταψιού,
ζ) 3-4 βαμβακερές πετσέτες, πού θα χρησιμοποιούνται μόνον για τα πρόσφορα,
η) 1 χοντρό μάλλινο κάλυμμα για το «γίνωμα» και
θ) μια λευκή καθαρή λινή πετσέτα για την μεταφορά του πρόσφορου στον Ναό. Όλα αυτά τα διατηρούμε καθαρά σ’ ένα ειδικό χώρο ή σε ερμάριο (ντουλάπι) χωρίς να τα χρησιμοποιούμε για τίποτε άλλο. Για ταραμοσαλάτες και σκορδαλιές έχουμε άλλα δοχεία. Και για καθαριότητα έχουμε άλλες πετσέτες.

«Ανάπιασμα» του προζυμιού Για το «ανάπιασμα» και το ζύμωμα του προσφόρου χρησιμοποιούμε αλεύρι σκληρό και εί δυνατόν κίτρινο. Τέτοιο αλεύρι κυκλοφορεί στην αγορά χύμα στους φούρνους ή σε συσκευασία του ενός κιλού στα καταστήματα τροφίμων. Εάν έχουμε μόνον μαλακό αλεύρι τότε προσθέτουμε 1/4 της ποσότητος σιμιγδάλι ψιλό. Δεν λησμονούμε ποτέ να κοσκινίσουμε το αλεύρι. Και αρχίζουμε το «ανάπιασμα».

Κατά το απόγευμα βγάζουμε το προζύμι από το ψυγείο καί τοποθετούμε σε ζεστό μέρος ώστε να αρχίσει να «κινείται». Το βράδυ περνούμε το 1/4 της ποσότητας του αλεύρου πού θα χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του πρόσφορου (εάν θα χρησιμοποιήσουμε 1 κιλό για το ζύμωμα, περνούμε απ’ αυτό τα 250 γρ. περίπου) καί «αναπιάνουμε» το προζύμι. Ζεσταίνουμε ελαφρά (χλιαραίνουμε) λίγο νερό καί το ρίχνουμε στο ειδικό δοχείο αναπιάσματος του προζυμιού.

Ρίχνουμε το προζύμι και το ανακατεύουμε καλά να λειώσει και να διαλυθεί. Ρίχνομε σιγά-σιγά το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνη ένας παχύρευστος χυλός. Προσέχουμε το δοχείο να έχει αρκετό περιθώριο για το φούσκωμα (τουλάχιστον διπλάσιο). Σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα και το μάλλινο κάλυμμα καί τοποθετούμε σε ζεστό μέρος (κάτω όμως από 50°) όλη την νύχτα.

Γ΄ Ζύμωμα προσφόρου Το πρωί στην ειδική λεκάνη του ζυμώματος ρίχνουμε το περισσότερο αλεύρι (κρατούμε λίγο, μήπως πέσει πολύ το νερό) μέσα, κάνουμε μια λακκουβίτσα καί ρίχνομε μέσα το γινωμένο προζύμι. Χλιαραίνουμε λίγο νερό, ρίχνοντας μέσα και μια πρέζα αλάτι (αυξομειώνοντας την ποσότητα, αναλόγως ποσότητος αλεύρου) ψιλό για να λειώσει αμέσως. Κάνουμε το σημείο του Τ. Σταυρού, σταυρώνουμε τρις και την λεκάνη, λέγοντας καί το «Πάτερ ημών» καί αρχίζουμε να ζυμώνουμε (λέγοντας μέσα μας την ευχή «Κύριε Ιησού Χριστέ Ελέηοόν με»). Ρίχνουμε λίγο-λίγο το νερό και μετά προσοχής μην πέσει πολύ.

Η ποσότης του νερού εξαρτάται από το αλεύρι. Άλλες ποιότητες «τραβούν» πολύ νερό, άλλες όχι, έστω κι αν προέρχονται από σκληρές ποικιλίες. Ζυμώνουμε καλά έως ότου «γυαλίση» το ζυμάρι. Προσοχή! Το πρόσφορο δεν ζυμώνεται, όπως το ψωμί. Πρέπει η ζύμη να γίνη σκληρή, ώστε να αποτυπώνεται καλά η σφραγίδα, και να μη σβήνει κατά το «ανέβασμα», αλλά και να μη κάνη μεγάλες «φουσκάλες». Επίσης δεν πρέπει η ζύμη να γίνη πολύ σκληρή γιατί σκάει στο ψήσιμο και στο κόψιμο τρίβεται σε ψίχουλα. Με την πράξι θα μάθετε. Εξ άλλου 4 με 5 αποτυχίες στην αρχή επιτρέπονται καί δικαιολογούνται.

Όταν ζυμωθεί καλά, λοιπόν, αφήνουμε για 5-10 λεπτά την ζύμη στην λεκάνη σκεπασμένη με μια καθαρή πετσέτα. Στο διάστημα της αναμονής αλείφουμε το ή τα ταψάκια με το πινελλάκι με λίγο λάδι, προσέχοντας να αλειφθούν στεγνά. Μπορούμε αντί για λάδι να αλείψουμε το ταψάκι με καθαρό κηρί. Βάζουμε ένα κομματάκι καθαρό κηρί στο κέντρο του ταψιού και ζεσταίνουμε λίγο από κάτω. Το κηρί λειώνει καί σκορπίζεται, κουνάμε και μεις λίγο να αλειφθούν καί τα χείλη του ταψιού καί στραγγίζουμε τυχόν περισσεύματα. Κατόπιν κόβουμε από την ζύμη ένα κομμάτι (το 1/20 περίπου) για να παραμείνη στο ψυγείο για προζύμι (το αφήνουμε όπως προείπαμε 5-6 ώρες εκτός ψυγείου για να «ανέβη»).

Οι παλιοί διατηρούσαν το προζύμι μέσα στο αλεύρι, ελλείψει ψυγείου. Πλάθουμε την ζύμη καλά επάνω σ’ ένα καθαρό μάρμαρο ή σε οποιαδήποτε καθαρή λεία επιφάνεια, και την κάνουμε ένα κύλινδρο, ισιώνοντας τις δύο άκρες με τις παλάμες μας. Σηκώνουμε τον κύλινδρο όρθιο και τον σφίγγουμε στην μέση ώστε να γίνη στενότερος. Στρίβουμε μια στροφή την ζύμη και κατόπιν πατούμε τα δύο άκρα ώστε να ενωθούν. Τοποθετούμε στο ταψί και πατάμε με την παλάμη ώστε η ζύμη να κάλυψη όλο το ταψί.

Αν δεν το καταφέρνουμε αυτό (γιατί τον τρόπο αυτό πρέπει να τον δούμε με τα μάτια μας) υπάρχουν άλλοι δύο τρόποι ευκολότεροι. Κάνουμε δύο μπαλίτσες με την ζύμη (χωρίς όμως να την αλευρώσουμε, γιατί δεν σμίγουν, δεν ενώνονται), τις πατάμε την μία με την άλλη καί τοποθετούμε στο ταψί πατώντας με την παλάμη. Ο άλλος τρόπος είναι ακόμη απλούστερος. Κάνουμε την ζύμη μία σφαίρα, ενωμένη καλά, τοποθετούμε στο ταψί και πατάμε με την παλάμη. Σε πολλά μέρη δεν χρησιμοποιούν ταψάκια. Φουρνίζουν τα πρόσφορα ελεύθερα στην πλάκα του φούρνου. Έτσι όμως υπάρχει φόβος να «στραβώσουν».

Υπάρχουν επίσης φόρμες χωρίς πάτο για πολλά πρόσφορα ο’ ένα ταψί. Τα χωρίς φόρμες πρόσφορα μέσα σ’ ένα ταψί κολλούν μεταξύ τους καί όταν τα ξεκολλούν μετά το ψήσιμο είναι «οικτρόν ιδέσθαι». Και επανερχόμεθα: Κάνουμε το σημείον του Τ. Σταυρού, περνούμε την σφραγίδα και την πατάμε στο μέσον της ζύμης, ώστε να χωθή καλά στο ζυμάρι. Κρατάμε 2-3 δευτερόλεπτα και μετά την αποσύρουμε με προσοχή. Προσέχουμε να μη υπερεκχειλίση η ζύμη γύρω από την σφραγίδα γιατί τότε η σφραγίδα δεν αποκολλάται. Αν φοβούμεθα ότι η σφραγίδα θα «κολλήσει» την πασπαλίζουμε πρώτα με λίγο αλεύρι, την τινάζουμε καλά και μετά σφραγίζουμε.

Δεύτερο σφράγισμα απαγορεύεται. Αν αποτύχουμε στην πρώτη, ξαναζυμώνουμε την ζύμη. Μετά απ’ αυτό σκεπάζουμε με καθαρή πετσέτα καί με το μάλλινο ρούχο, προσέχοντας να μη βαρύνει επάνω και χαλάση το αποτύπωμα της σφραγίδας (βλογερό το λένε στα βουνά) φουσκώνοντας. Τοποθετούμε σε θερμό μέρος. Όταν φουσκώσει και αρχίζει να σκάζει ολίγον στα χείλη είναι έτοιμο. Ανάβουμε τον φούρνο στους 180° ολίγον ενωρίτερα ώστε να έχη προθερμανθεί.

Εάν το βάλουμε στον φούρνο την ώρα πού τον ανάβουμε, τότε θα εξακολουθήσει να φουσκώνη οπότε θα χαλάση η σφραγίδα. Με μια οδοντογλυφίδα τρυπάμε το πρόσφορο σε μέρη πού δεν αλλοιώνονται οι παραστάσεις της σφραγίδας, (τρυπάμε κυρίως στις γωνίες του ΙΣ-ΧΣ-ΝΙ-ΚΑ, της Θεοτόκου καί των εννέα ταγμάτων και γύρω από την σφραγίδα). Εάν κατά την διάρκεια του φουσκώματος έχουν πιάση σκληρή κρουστά (κυρίως όταν ό καιρός είναι ξηρός, ή το θέρος), πριν το φουρνίσουμε ψεκάζουμε με λίγο νερό κρύο (με τον ψεκαστήρα του σιδηρώματος γίνεται ενιαίο το ψέκασμα).

Ψήνουμε για 3/4 της ώρας ή και μία ώρα (αναλόγως μεγέθους). Προσέχουμε να μη σκουρίνουν από πάνω, μόνον να ροδίσουν. Το πρόσφορο δεν ψήνεται πολύ όπως το ψωμί. Χρειάζεται μόνον ρόδισμα καί στράγγισμα. Σε περίπτωση που ροδίση πρόωρα καλύπτουμε με ένα κομμάτι λαδόκολλα ή χαρτιού περιτυλίγματος.

Όταν το βγάλουμε από την φωτιά, το τυλίγουμε με μια καθαρή πετσέτα και το τοποθετούμε σε μια νάϋλον σακκούλα, την οποία δένουμε. Το αφήνουμε έως ότου κρυώση (αυτό γίνεται για να γίνη η άνω κόρα μαλακή, και να μπορεί ό ιερεύς ευχερώς να εξαγάγη τον Αμνόν, την Θεοτόκον και τα εννέα τάγματα των αγίων). «Αν θέλουμε να γυαλίση, μόλις το βγάλουμε απ’ τον φούρνο, το περνάμε με κρύο νερό απ’ το πάνω μέρος, με το πινελλάκι μας, τιναχτό όμως για να μη έχη πολύ νερό καί για μία φορά μόνον.

Όταν κρυώσει είναι έτοιμο για τον ναό. Τυλίγουμε το πρόσφορο σε λευκή και καθαρή πετσέτα και το προσφέρουμε «ως ζεύγος τρυγόνων ή νεοσσούς περιστερών», τω υπέρ ημών προσφορά καί θυσία γενομένω υπέρ των «ημετέρων (ιερατικών) αμαρτημάτων καί των του λαού αγνοημάτων»..

Πηγή:anemonpnoi-magdalini.blogspot.gr 

432166286 1632255603978318 5086287024138242637 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

420200191 3831262223763450 5937898279789837701 n
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

434919787 1361123411214979 862366430656765833 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Τα μπισκότα που πρέπει να έχεις σε όλη τη Νηστεία στο σπίτι !
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τα μπισκότα που πρέπει να έχεις σε όλη τη Νηστεία στο σπίτι !

πασχαλινά κουλουράκια
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έχω κάνει ήδη δύο δόσεις και πάω για την τρίτη. Τα φετινά κουλουράκια μου για το Πάσχα.

αφράτα τσουρέκια με ίνες
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Η συνταγή για αφράτα τσουρέκια με ίνες που θα φτιάξω φέτος!

433588693 2065101060541709 321243484749719764 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μέχρι εδώ ήρθε η μυρωδιά – εύκολο Κέικ Νηστίσιμο Πορτοκαλιού που και από εμφάνιση είναι άψογο

Η Σαλάτα που αγαπάω. Μοναστηριακή Συνταγή.
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η Σαλάτα που αγαπάω. Μοναστηριακή Συνταγή.

Η Πορτοκαλόπιτα που θα αγαπήσεις με την πρώτη δοκιμή.
Συνταγές5 ημέρες ago

Η Πορτοκαλόπιτα που θα αγαπήσεις με την πρώτη δοκιμή.

Σκαλτσούνια με μία ξεχωριστή γέμιση
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τα φτιάχνω σε κάθε Νηστεία και έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Σκαλτσούνια με μία ξεχωριστή γέμιση !

352378256 257571886955377 897426544750172025 n
Συνταγές16 λεπτά ago

Σήμερα μια εξαιρετική συνταγή για νόστιμες πατατοκροκέτες

436933975 2350442412013656 5454018453272966378 n
Συνταγές2 ώρες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

409173659 884639303010310 3828509439770772315 n
Συνταγές4 ώρες ago

Καλή σας όρεξη και απόλαυση! Υπέροχα λαμπερά μπιφτέκια κοτόπουλο Με σαλάτα κολοκυθάκια

435693833 10233150482603894 803185212951821018 n
Συνταγές6 ώρες ago

Η Μεγάλη Εβδομάδα πλησιάζει – Νηστίσιμα, ζουμερά και υπέροχα μπράουνις χωρίς μίξερ!

435891095 951597246314515 1742939746968452712 n
Συνταγές20 ώρες ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

435326597 1642371192966759 8517398535662406682 n
Συνταγές22 ώρες ago

Άπαιχτο – λαχανοντολμάδες λεμονάτοι με κοτόπουλο και χοιρινό!

435262778 3668351850104305 4165352847937659328 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Αμέσως εξαφανίζονται τέτοια θαυμάσια τηγανόψωμα

436551912 2353180245073206 5850630079103002159 n
Συνταγές1 ημέρα ago

2 ψωμάκια σήμερα όλα τα λεφτά – η εικόνα μιλάει από μόνη της

438205438 7495486857199320 5476897581133918732 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Τι ωραία ιδέα! Γευστικότατο κέικ πορτοκάλι

435301786 952712482869658 8999564429552894999 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Ξεχειλίζει Νοστιμιά! Σέλινο με λουκάνικο φτιαγμένο από μοσχάρι και κοτόπουλο και σάλτσα λιαστής ντομάτας..

ελιόψωμα
Συνταγές1 ημέρα ago

Mία απλή συνταγή για αρωματικά ελιόψωμα – είναι ωραία και θρεπτικά

438081797 7085428701583328 6152839799144739513 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Πανεύκολη και τραγανή πάστα φλώρα που πρέπει να φτιάξετε αμέσως

420366727 10228647080056089 1781826370194966162 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Η καλύτερη και πιο εύκολη συνταγή για κριθαρότο με γαρίδες σήμερα

435716364 7394436040632561 3923706756731903861 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Γεμιστά αχλάδια με καρύδι – Πραγματικά όποιος τα δοκιμάσει θα μένει με το στόμα ανοιχτό!

434673300 950523323088574 3317664150184822667 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Η πιο εύκολη μακαρονάδα θαλασσινών που έχετε φτιάξει ποτέ!

420391380 3757118914612760 6389692850208154569 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Πρέπει να δοκιμάσετε αυτό το λαχταριστό και αφράτο νηστίσιμο κέικ χωρίς μίξερ

436205848 941471607767748 8237338072279138636 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Οι χιώτικοι ρεβυθοκεφτέδες είναι απλώς τέλειοι

420955096 3302980416676669 5746463349577571094 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Μία εικόνα χίλιες λέξεις!! Ωραία ιδέα για νηστίσιμη μπουγάτσα με φύλλο κανταΐφι

435306133 3665589490380541 694152640612989520 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Σπιτικά κολοκυθάκια γεμιστά της κατσαρόλας με κρεμώδες αυγολέμονο

435186735 3667022630237227 4711213490210970506 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Θέλεις γλυκό χωρίς τύψεις; Μια πανεύκολη συνταγή για το πιο δροσιστικό γλυκό

437672317 1459701068258829 2594984089575325665 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

434868129 25176555311958955 1948130514031615880 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Τα πιο εύκολα και μοσχομυρωδάτα ρολάκια κανέλας – νηστίσιμα που πρέπει οπωσήποτε να τα φτιάξετε

ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΗΛΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ 2 65fed5a0f3377
Συνταγές3 ημέρες ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

σαραγλί
Συνταγές3 ημέρες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

436837035 7767031109974821 6204355390735219091 n e1713155098175
Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξτε τα πιο νόστιμα κουλουράκια πεταλάκια νηστίσιμα

434711991 915625986965867 7072933677725102301 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Κουλουράκια με μαστίχα και μέλι – λαχταριστά και μοσχοβολιστά

420530592 1365334397460547 3530726457671699527 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Κολοκυθόπιτα νηστίσιμη – γλυκιά και στριφτή.. ο τέλειος συνδυασμός

434737457 1394165311304834 8923352165703930445 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Απίστευτη πίτα με σολομό, τυρί κρέμα και σπανάκι – σε άλλη μία εκδοχή με γαρίδες. Γεύση ασύγκριτη!

434074533 7321757404579340 1210558900353992128 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Πιροσκί και πισία νηστήσιμα – Πολύ ωραία και πολύ αφράτα

435046434 10232601048070590 2539421698192389571 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Σοκολατάκια που λιώνουν στο στόμα – οικονομικά και εξίσου νόστιμα για τους απόλυτα choco lovers