Συνταγή από myrizeiglykiamanoula.blogspot.gr
Σύμφωνα με τους ιστορικούς των τροφίμων, οι λεμονάτες αρωματισμένες κρέμες, πουτίγκες και πίτες απολαμβάνονταιι από τους μεσαιωνικούς χρόνους. Ενώ από την Αναγέννηση η Ευρώπη σερβίρει χτυπημένα ασπράδια σε πολλά πιάτα, μόνο τον 17ο αιώνα θα τελειοποιηθεί η μαρέγκα. Τον 18ο αιώνα αγγλικά βιβλία μαγειρικής ονομάζουν ένα κέικ λεμόνι ως παραλλαγή της συνταγή για κέικ πορτοκάλι (κα Raffald, η έμπειρη αγγλική Οικονόμος).
Μέχρι το 19ο αιώνα, λεμόνι κέικ αποτελούσε πρότυπο στα αμερικανικά βιβλία μαγειρικής, όταν ήρθε η λεμονόπιτα με τη μαρέγκα, φτιαγμένη με λεμόνι και πηγμένο γάλα για τυρί και μαρέγκα στην κορυφή και υπήρξε ένα από τα αγαπημένα αμερικάνικα επιδόρπια.
Η Λεμονόπιτα με μαρέγκα, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, είναι προϊόν του 19ου αιώνα. Η πρώτη συνταγή που καταγράφηκε δημιουργήθηκε από τον Αλέξανδρο Frehse στα μέσα του δέκατου ένατου αιώνα και γίνεται με βιολογικά συστατικά: λεμόνια και αυγά
ΥΛΙΚΑ
για τη βάση:
* 260 γραμ.αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 100 γραμ.ζάχαρη
* 150 γραμ.βούτυρο αγελαδινό ή βιτάμ
* 1 βανίλια
* 1/2 κ.γλ. ξύσμα λεμονιού
Για την κρέμα:
* 4 αυγά
* 250 γραμ. ζάχαρη
* 1 κουταλιά σούπας γεμάτη αλεύρι
* 1 κ.γλ. baking powder
* 1 βανίλια
* 1 κ. γλ. κοφτό ξύσμα από λεμόνι
* 1/2 φλιτζανάκι του καφέ χυμό λεμονιού
Για τη μερέγκα:
* 4 ασπράδια αβγών
* 120 γρ. ζάχαρη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της βάσης δηλαδή το αλεύρι, τη ζάχαρη, το βούτυρο, το ξύσμα και τη βανίλια και τα δουλεύουμε με τα δάχτυλα να γίνει μια ζύμη ψιχουλιαστή.
Βουτυρώνουμε καλά ένα ταψί ή πυρέξ 35*23 περίπου και στρώνουμε τη ζύμη πατώντας τη να καλύψει τον πάτο του ταψιού και την βάζουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170 βαθμούς και το ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου.
Εν τω μεταξύ χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά της κρέμας αρκετή ώρα ώσπου να ασπρίσουν και τα στρώνουμε πάνω στη βάση μπισκότου και το ξαναβάζουμε στο φούρνο και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά περίπου ώσπου να κάνει μια τραγανή κρούστα από πάνω.
Στον κάδο του μίξερ χτυπάμε τα ασπράδια τμηματικά μέχρι να δημιουργηθεί μια μαρέγκα, όχι σφιχτή όμως! Προσθέτουμε και τη ζάχαρη κι αφήνουμε και πάλι να χτυπηθούν τα υλικά μας, μέχρι αυτή τη φορά να σχηματιστεί μια σφτιχτή και λεία μαρέγκα. Πάνω από τη γέμιση του λεμονιού στρώνουμε την μαρέγκα, στην τάρτα.
Έχουμε προθερμάνει το φούρνο στους 180°C κι αφήνουμε την τάρτα στο γκριλ για μερικά λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ψιλοκαμμένο, χρυσαφί χρώμα η μαρέγκα. Την ελέγχουμε τακτικά, ώστε να μη μας καεί, γιατί το γκριλ είναι δυνατό.
Καλή επιτυχία!
Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο myrizeiglykiamanoula.blogspot.gr