KATAΔΕΣ ΣΑΜΟΥ

Ακολούθησε Χρυσές Συνταγές

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ 1,1/2  ποτήρι καλό ελαιόλαδο μισό ποτήρι βούτυρο λιωμένο (χρησιμοποιήστε  το ίδιο ποτήρι για να μετρήσετε όλα σας […]

Διαφήμιση

ΥΛΙΚΑ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΖΥΜΗ

1,1/2  ποτήρι καλό ελαιόλαδο

μισό ποτήρι βούτυρο λιωμένο

(χρησιμοποιήστε  το ίδιο ποτήρι για να μετρήσετε όλα σας τα υλικά)

1 ποτήρι ζάχαρη κρυσταλλική

1 ποτήρι αλισίβα(Βάλτε ένα ποτήρι νερό σε ένα κατσαρολάκι μαζί με μια κουταλιά

της σούπας καθαρή στάχτη-από το τζάκι η από ξυλοσόμπα-

Μόλις κοχλάσει περάστε το από φίλτρο του γαλλικού καφέ και αφήστε να κρυώσει)

1 κουταλάκι του γλυκού μπαίκιν πάουντερ

1 κουταλάκι του γλυκού σόδα

800 γρ περίπου αλεύρι μαλακό

850 γρ περίπου αλεύρι σκληρό

ανθόνερο και ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα

 

ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΜΙΣΗ

1,1/2 φλυτζάνι χοντροκομμένο καρύδι

1 κουταλιά σούπας ζάχαρη

μισό φλυτζάνι σουσάμι ελαφρά καβουρντισμένο

1/4 κουταλάκι κανέλα

1/4  κουταλάκι γαρύφαλλο

1/4 κουταλάκι μοσχοκάρυδο

μισό φλυτζάνι μέλι

4-5 κουταλιές ανθόνερο

Βάλτε το λάδι, το βούτυρο,την αλισίβα  και την ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ.

Προσθέστε το μπαίκιν και την σόδα..Ανακατέψτε με το χέρι να ενωθούν τα υλικά.

Αρχίστε να ρίχνετε εναλλάξ αλεύρι χρησιμοποιώντας ένα φλυτζάνι

(μια φορά μαλακό -μια φορά σκληρό).

Ανακατεύετε συνεχώς.

Συνεχίστε να προσθέτετε αλεύρι μέχρι να αποκτήσετε μια ζύμη μαλακή και εύπλαστη.

Αφήστε την στην άκρη και φτιάξτε την γέμιση..

Ανάψτε τον φούρνο σας στους 175 -180βαθμούς.

Βάλτε το καρύδι,το σουσάμι,την ζάχαρη και τα μπαχαρικά σε ένα μπολ.

Ρίξτε το μέλι και το ανθόνερο .

Ανακατέψτε καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα σας..

Ανοίξτε με τον πλάστη την ζύμη σε καλά αλευρωμένη επιφάνεια και κόψτε στρογγυλά κομμάτια με κουπάτ.

Βάλτε μισό κουταλάκι γέμισης στο καθένα.

Διπλώστε το φύλλο και βάλτε τα  σε ταψιά  που έχετε στρώσει με χαρτί ψησίματος.

Ψήστε για περίπου 20 λεπτά .

Μόλις βγούν αλείψτε τους με ένα πινέλο ανθόνερο (έτσι όπως είναι καυτοί από τον φούρνο ).

Πασπαλίστε από πάνω με άφθονη ζάχαρη άχνη.

 
ΠΗΓΗ