Ακολούθησε Χρυσές Συνταγές

Υλικά Για τη ζύμη φύλλου: 1/2 φλ. τσαγιού (115 γρ.) φρέσκο βούτυρο, αλατισμένο, κρύο σε κομματάκια 1/2 φλ. τσαγιού (115 γρ.) μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κ.γ. αλάτι 1/4 κ.γ. κάρυ σε σκόνη 1/4 φλ. τσαγιού παγωμένο νερό Για τη γέμιση: 230 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο 1/2  κ.γ. μουστάρδα […]

Διαφήμιση

Υλικά

  • Για τη ζύμη φύλλου:
  • 1/2 φλ. τσαγιού (115 γρ.) φρέσκο βούτυρο, αλατισμένο, κρύο σε κομματάκια
  • 1/2 φλ. τσαγιού (115 γρ.) μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
  • 2 φλ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1/4 κ.γ. κάρυ σε σκόνη
  • 1/4 φλ. τσαγιού παγωμένο νερό
  • Για τη γέμιση:
  • 230 γρ. τυρί τσένταρ τριμμένο
  • 1/2  κ.γ. μουστάρδα
  • 1 κ.γ. σάλτσα πιπεριάς ή και περισσότερο προαιρετικά
  • μια πρέζα σκόνη σκόρδου, πιπέρι, αποξηραμένο μαϊντανό ή θυμάρι
  • 1 ασπράδι αυγού χτυπημένο για άλειμμα της ζύμης
  • 1 αυγό + 1 κ.σ. νερό

Εκτέλεση

  1. Για τη ζύμη: Σε μεγάλο μπολ βάζετε τα 2 φλ. τσαγιού αλεύρι, το 1 κ.γ. αλάτι, το 1/4 κ.γ. κάρυ και ανακατεύετε. Προσθέτετε τα 2 βούτυρα και τα χτυπάτε με το ειδικό εργαλείο του μίξερ, το γάντζο, μέχρι να κάνει η ζύμη μικρά γρομπαλάκια. Προσθέτετε σταδιακά το 1/4 φλ. τσαγιού κρύο νερό, συνεχίζοντας το χτύπημα, στη χαμηλότερη ταχύτητα ή ζυμώνετε με τα χέρια σας, μέχρι να έχετε μια αφράτη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια σας. Ίσως χρειαστεί και 2-3 κ.σ. περισσότερο κρύο νερό.
  2. Κάνετε τη ζύμη μια μπάλα, τη καλύπτετε καλά με μια μεμβράνη και τη πατάτε με τα χέρια σας, έτσι ώστε να τη πλατύνετε και την ισιώσετε σε ένα τετράγωνο σχήμα. Την αφήνετε στο ψυγείο για μερικές ώρες, ιδανικά και για ένα ολόκληρο βράδυ. Αφαιρείτε τη ζύμη από το ψυγείο μια ώρα πριν από τη χρήση, ώστε να μαλακώσει αρκετά και να γίνει εύπλαστη. 
  3. Για τη γέμιση: Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς. Σε μεγάλο μπολ τρίβετε στο τρίφτη το τυρί τσένταρ, προσθέτετε τη μουστάρδα, τη σάλτσα πιπεριάς, το σκόρδο σε σκόνη, μια πρέζα μαύρο πιπέρι, λίγο μαϊντανό ή θυμάρι αποξηραμένο και τα ανακατεύετε καλά να ενσωματωθούν. 
  4. Απλώνετε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και τη κόβετε σε 16 τετράγωνα κομμάτια [βλέπε φωτογραφία πιο κάτω] αν θέλετε μικρά ρολά,  ή 9 τετράγωνα για παχύτερα ρολά τυριού. Ισιώνετε με μικρό πλάστη ή ποτήρι αλευρωμένο κάθε τετράγωνο κομμάτι ζύμης σε ένα ορθογώνιο σχήμα. 
  5. Χτυπάτε το ασπράδι αυγού και με ένα πινέλο βουρτσίζετε περιμετρικά τη ζύμη εσωτερικά. Πασπαλίζετε την άκρη της μεγαλύτερης πλευράς της ζύμης με 1 κ.σ. γέμιση τυριού και διπλώστε. Προσθέστε άλλη 1½-2 κ.σ. μείγμα τυριών, βουρτσίστε με λίγο ασπράδι αυγού, “σφραγίστε” και διπλώστε έτσι ώστε η ραφή είναι στο κάτω μέρος. Με ένα πιρούνι, πιέστε τις 2 πλευρές και κόψτε τη ζύμη που προεξέχει με ένα μαχαίρι για καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα.
  6. Χτυπάτε το 1 αυγό με το 1 κ.σ. νερό. Βάζετε τα ρολά σε μεγάλο ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος, τα αλείφετε καλά με το χτυπημένο αυγό με το νερό και τα ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 16-18 λ περίπου μέχρι να ροδίσουν. 

Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : sintayes