Συστατικά
Για τα cupcakes
- 270 γρ. αλεύρι
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1 κ.γ. μπέικιν
- 180 γρ. καστανή ζάχαρη
- 3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
- 150 γρ. γιαούρτι πλήρες
- 150 γρ. ηλιέλαιο ή άλλο σπορέλαιο
- ξύσμα και χυμό από 2 λεμόνια
- 1 κ.σ. παπαρουνόσπορο
Για το frosting
- χυμό και ξύσμα από 1 λεμόνι
- 50 γρ. καστανή ζάχαρη
- 2 κ.σ. λιμοντσέλο ή άλλο λικέρ με λεμόνι
- 100 γρ. λευκή σοκολάτα ψιλοκομμένη
- 200 γρ. βούτυρο
- 80 γρ. άχνη ζάχαρη
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τα cupcakes
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
- Σε ένα μπολ βάζουμε τα αυγά, το γιαούρτι, τη ζάχαρη, το σπορέλαιο και το ξύσμα λεμονιού και τα ανακατεύουμε ελαφρά με ένα σύρμα χειρός για να αφρατέψουν λίγο και να ομογενοποιηθούν.
- Έπειτα ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και τον παπαρουνόσπορο και ανακατεύουμε με μια λαστιχένια σπάτουλα.
- Παίρνουμε μία φόρμα για 12 muffins και τα ειδικά χαρτάκια τα οποία τοποθετούμε στις θήκες της φόρμας. Βάζουμε τη ζύμη μας σε ένα κορνέ και γεμίζουμε κατά τα 3/4 του ύψους τους τα χαρτάκια και ψήνουμε για 25 λεπτά.
- Στα 15 λεπτά γυρίζουμε το ταψί το πίσω μπρος για να ψήθούν ομοιόμορφα τα κέικ.
- Αφαιρούμε το ταψί από το φούρνο και αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν καλά πριν τα στολίσουμε με το frosting.
Για το frosting
- Σε ένα κατσαρολάκι που έχουμε σε χαμηλή φωτιά βάζουμε τη ζάχαρη με το χυμό και το ξύσμα του λεμονιού. Ζεσταίνουμε το μείγμα μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Και ρίχνουμε μέσα και 4 κ.σ. λιμοντσέλο.
- Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία ώστε να πάρει μια βράση το μείγμα μας και τότε κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα κομματάκια της σοκολάτας μέσα. Ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί η σοκολάτα, αφαιρούμε το μείγμα από το κατσαρολάκι, το βάζουμε σε ένα μπολ και το αφήνουμε να κρυώσει. Στο μίξερ χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν καλά και να ομογενοποιηθούν για 2-3 λεπτά. Συνεχίζουμε να χτυπάμε προσθέτοντας σιγά-σιγά το κρύο μείγμα με τη σοκολάτα. Μια δυο φορές καλό είναι να καθαρίσουμε τα πλαϊνά και τον κάδο του μίξερ με μια σπάτουλα για να ανακατευτούν καλά τα υλικά.
- Βάζουμε το frosting σε ένα κορνέ και βάζουμε πάνω από κάθε cupcake στριφογυριστά μπόλικο μείγμα. Γαρνίρουμε με λίγο ξύσμα λεμονιού πάνω από τα cupcakes.
Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο akispetretzikis.com