Λίγα λόγια για τη συνταγή:
- Τα μπισκότα αυτά είναι τραγανά απέξω και μαλακά μέσα. Έχουν τη γεύση χαλβά, όχι πολύ έντονη όμως και μπορεί ίσως να μην κάνεις το συνειρμό με το που το φας, αλλά καταλαβαίνεις ότι η πλούσια γεύση τους σου θυμίζει κάτι, αλλά δεν μπορείς να το εντοπίσεις. Την επόμενη μέρα μαλακώνουν παραπάνω αλλά είναι το ίδιο και ίσως λίγο παραπάνω νόστιμα.
- Η ζύμη γίνεται μικρές μπαλίτσες με τη βοήθεια ενός κουταλιού παγωτού (επειδή υπάρχουν διάφορα μεγέθη εκεί έξω, χρησιμοποίησα ένα μικρό, είναι περίπου 1 κ.Σ) και μπαίνει στην κατάψυξη για 12 ώρες, για να ξεκουραστεί. Το καλό με αυτό, είναι ότι μετά ψήνεις όσα θέλεις και κατά την ταπεινή μου άποψη καλύτερα να τα ψήνεις σε δόσεις, για να διατηρούνται φρέσκα.
Υλικά
½ κούπα (113 γρ) ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
½ κούπα (120 γρ) ταχίνι
1 κούπα (200γρ) ζάχαρη
1 μεγάλο αυγό
1 κρόκος αυγού (από μεγάλο αυγό)
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1 κούπα + 2 κ.Σ (150 g)αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. baking soda
½ κ.γ. baking powder
½ κ.γ. αλάτι
200γρ σοκολάτα, ψιλοκομμένη (64% cocoa)
άνθος άλατος για πασπάλισμα(προαιρετικά)
Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο μπολ ή στο μπολ του μίξερ, χτυπάμε με το φτερό το βούτυρο, το ταχίνι και τη ζάχαρη σε μεσαία ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν, για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε το αυγό, τον κρόκο και την βανίλια και ανακατεύουμε για άλλα 5 λεπτά. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, τη baking soda, το baking powder και το αλάτι. Προσθέτουμε το αλεύρι στο μείγμα του βουτύρου και ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα ή μέχρι να ανακατευτούν (να απορροφηθεί όλο το αλεύρι). Προσθέτουμε τη ψιλοκομμένη σοκολάτα και ανακατεύουμε με το χέρι, με μια κουτάλα ή μαρίζ.
Στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ταψί που χωράει στην κατάψυξη μας (ή σε κάποιο πιάτο/δίσκο) και με το κουτάλι σερβιρίσματος παγωτού (προσοχή στο μέγεθος, εγώ χρησιμοποιώ ένα μικρό – περίπου μια κουταλιά της σούπας) σχηματίζουμε μικρές μπάλες ζύμης τις οποίες βάζουμε στο ταψί. Τις τυλίγουμε με αντικολλητικό χαρτί και τις βάζουμε στην κατάψυξη για 12 ώρες (μην το παραβλέψετε αυτό το βήμα γιατί ξεκουράζεται η ζύμη και έχει άλλο αποτέλεσμα).
Όταν έρθει η ώρα για ψήσιμο, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC και στρώνουμε αντικολλητικό χαρτί στο ταψί. Τοποθετούμε πάνω τις παγωμένες μπαλίτσες ζύμης, αφήνοντας απόσταση ανάμεσά τους γιατί θα απλώσουν στο ψήσιμο.
Ψήνουμε για περίπου 10-11 λεπτά (αν είναι μεγαλύτερα αυξάνουμε τον χρόνο ψησίματος ανάλογα) ή μέχρι να αρχίσουν να παίρνουν χρυσαφί χρώμα στις άκρες (θα φαίνονται ότι δεν έχουν ψηθεί αρκετά στο κέντρο τους, αλλά δεν μας πειράζει γιατί θα κρυώσουν και θα σφίξουν). Αν θέλουμε πασπαλίζουμε λίγο άνθος άλατος με το που θα βγουν από το φούρνο. Τα αφήνουμε στο ταψί για 1-2 λεπτά γιατί μπορεί να σπάσουν (όπως στη φωτογραφία παρακάτω) και τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα να κρυώσουν τελείως.
Τη ζύμη / μπαλάκια που δεν θα ψήσουμε τα τυλίγουμε προσεκτικά με μεμβράνη τροφίμων και τα φυλάσσουμε μέχρι 6 μήνες, σε μια σακούλα με ζιπ για κατάψυξη
Tip: σημειώνουμε με ανεξίτηλο μαρκαδόρο στη σακούλα οδηγίες & χρόνο ψησίματος, καθώς και ημερομηνία κατάψυξης, γιατί όταν έρθει η ώρα δεν υπάρχει περίπτωση να θυμόμαστε).
Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο https://thegreenmixer.com