Συνταγές
Χριστουγεννιάτικο ψωμάκι, έργο τέχνης
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Αννα Κασσανδρεια – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
700/800 γρ αλεύρι
400μλ νερό
3κ.σ γιαούρτι
42γρ μαγιά φρέσκα
1κ.σ ζάχαρη
1κ.σ αλάτι
5 κ.σ σπορελαιο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και σπάμε τη μαγιά σε πολύ μικρά κομματάκια και από πάνω ρίχνουμε τη ζάχαρη.
ΔΕΝ ανακατεύομαι και αφήνουμε για ένα τέταρτο. Στη συνέχεια προσθέτουμε 4 κουταλιές της σούπας από το κοσκινισμένο αλεύρι και ανακατεύουμε με κουτάλι της σούπας και αφήνουμε για μισή ώρα .
Μετά στη μέση βάζουμε το λάδι το αλάτι το γιαούρτι και σιγά-σιγά με μία κουταλιά της σούπας προσθέτουμε από το αλεύρι και ανακατεύουμε συνέχεια . Μόλις φτάσαμε σε σημείο που δεν μπορεί να ανακατευτεί με το κουτάλι βγάζουμε τη ζύμη στο τραπέζι και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε με τα χέρια.
Φτιάχνουμε μία μαλακιά ζύμη. Σκεπάζουμε το μπολ με μεμβράνη και με μία μάλλινη κουβερτούλα και το αφήνουμε κάπου σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά να ξεκουραστεί. Οταν είναι έτοιμη η ζύμη τη βάζουμε πάνω στο τραπέζι και κόβουμε σε 5 κομμάτια (το πέμπτο κομμάτι να είμαι λίγο μικρότερο από τα τέσσερα)
Τα τέσσερα τα ανοίγουμε σε φύλλο όσο μεγάλο θα είναι το ταψί μας( το δικό μου είναι 28) και το 5-το είναι η μπαλίτσα στη μέση. Τα φύλλα τα βουτυρώνουμε ένα-ένα εκτός από το τελευταίο το τέταρτο.
Φτιάχνουμε το σχέδιο (δείτε τις φωτογραφίες) και μετά σκεπάζουμε με μία πετσέτα και με μία κουβερτούλα και αφήνουμε σε ζεστό μέρος περίπου για 50 λεπτά για να φουσκώσει.
Πριν μπεις στο φούρνο περνάμε με κρόκο απο πανω και στη μέση βάζουμε σπόρος τσια η ότι άλλους σπόρους θέλετε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 45 λεπτά.
Μόλις βγει από το φούρνο τα ραντίζουμε με λίγο κρύο νερό και σκεπάζουμε με μία πετσέτα.
Η Συνταγή είναι από κ. Αννα Κασσανδρεια – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.