Κρεας
Χοιρινό στη γάστρα με μπύρα, θυμάρι και πατάτες
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Πρόκειται για ένα κλασικό αλλά πολύ αγαπημένο πιάτο των Ελλήνων! Το χοιρινό στη γάστρα θα το φτιάξουμε κυρίως σε γιορτές ή μεγάλες μαζώξεις στο σπίτι αλλά είναι ότι πρέπει και για ένα Κυριακάτικο φαγητό! Η εκτέλεση της συνταγής μπορεί να παίρνει λίγο χρόνο, όμως το γευστικό αποτέλεσμα θα σας αποζημιώσει!
ΥΛΙΚΑ
* 2 κιλ. περίπου χοιρινό μπούτι με κόκκαλο
* 1.5 κιλ. πατάτες
ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΕΑΣ :
* 2 σκ. σκόρδο
* 1 κ.γλ.θυμάρι
* 1 κ.σ. μουστάρδα
* 1/3 φλ. λάδι
* αλάτι…πιπέρι
ΓΙΑ ΤΙΣ ΠΑΤΑΤΕΣ :
* 2 σκ. σκόρδο
* 2 λεμόνια χυμός
* 1 κ.γλ. ρίγανη
* 1/3 φλ. λάδι
* αλάτι…πιπέρι
& 1 φλ. μπύρα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε πλένοντας καλά το κρέας και το βάζουμε στη γάστρα. Καθαρίζουμε τα σκόρδα και τα κόβουμε μακρόστενα κομμάτια. Μπήγουμε τη μύτη του μαχαιριού, σε διάφορα σημεία του κρέατος και βάζουμε μέσα κομμάτια σκόρδου.
Ανακατεύουμε το λάδι με τη μουστάρδα, το θυμάρι και το αλατοπίπερο και αλείφουμε με τα χέρια, όλο το κρέας. Βάζουμε στη γάστρα 1 φλ. νερό και τη σκεπάζουμε. Σιγοψήνουμε για 1,5 ώρα στους 180*.
Ετοιμάζουμε στο μεταξύ τις πατάτες. Τις καθαρίζουμε, τις πλένουμε και τις κόβουμε -σε λεκάνη- μεγάλα κυδωνάτα κομμάτια. Ρίχνουμε τη ρίγανη, τα σκόρδα ψιλοκομμένα, τον χυμό των λεμονιών, το λάδι και αλατοπίπερο. Ανακατεύουμε καλά….
Μετά τη 1,5 ώρα, βγάζουμε τη γάστρα από τον φούρνο. “Τουμπάρουμε” στην άλλη μεριά το κρέας. Αραδιάζουμε γύρω από το κρέας, τις πατάτες. Με ένα φλ. νερό “ξεπλένουμε” ό,τι έχει απομείνει στη λεκάνη και το γυρίζουμε στο φαγητό. Σκεπάζουμε τη γάστρα και συνεχίζουμε το ψήσιμο, ανεβάζοντας τη θερμοκρασία στους 200* για μία ώρα περίπου.
Την ανοίγουμε ξανά, τρυπάμε το κρέας, να δοκιμάσουμε αν έχει ψηθεί..Αν βγάζει διάφανο υγρό, είναι σχεδόν έτοιμο…Περιχύνουμε τη μπύρα και ψήνουμε, με ανοιχτή τη γάστρα, το φαγητό μας, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να κάνει ροδοψημένη κρούστα το κρέας μας!
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ !
Μπες στο syntages4u.blogspot.gr για περισσότερες νόστιμες Συνταγές!
Εδώ θα βρεις και άλλες συνταγές για χοιρινό στη γάστρα