Για τη συνταγή
- 1 κιλό κρέας χοιρινό από σπάλα χωρίς κόκκαλο
- 2 φλιτζάνια κρασί κόκκινο ξηρό
- 1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο
- 2 κουτ. σουπ. σπόροι κόλιανδρου σπασμένοι
- 1/2 κουτ.γλυκ. αλάτι
- 1/2 κουτ.γλυκ. πιπέρι μαύρο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Πλένετε το κρέας με κρύο νερό πολύ καλά και το κόβετε σε μπουκιές. Βάζετε σε ένα μπολ το κρέας και το περιχύνετε με το κρασί και τον κόλιανδρο, το σκεπάζετε με διάφανη μεμβράνη και το αφήνετε για τουλάχιστον 8 ώρες ή για ένα βράδυ στο ψυγείο.
2. Στραγγίζετε το κρέας και το σοτάρετε σε μια κατσαρόλα με το ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά. Σβήνετε με το μείγμα της μαρινάδας και αφήνετε για λίγα λεπτά για να εξατμιστεί το αλκοόλ και να πάρει μια βράση. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε αρκετό νερό ώστε να μισοσκεπαστεί το κρέας.
3. Χαμηλώνετε τη φωτιά, σκεπάζετε το σκεύος με το καπάκι και αφήνετε το κρέας να ψηθεί για 1 ώρα περίπου. Αποσύρετε από τη φωτιά και σερβίρετε το φαγητό ζεστό, συνοδεύοντας με πλιγούρι, πιλάφι η πατάτες τηγανητές.
Το χοιρινό κρέας το οποίο είναι κομμένο σε μπουκιές και μαγειρευτό στην κατσαρόλα, έχει μαριναριστεί για 1 βράδυ σε κόκκινο κρασί και σπόρους από κόλιανδρο, ονομάζεται αφέλια. Είναι μια παραδοσιακή κυπριακή συνταγή, ένα εύκολο φαγητό, που όμως το θεωρούσαν κατάλληλο για κάθε ιδιαίτερη περίσταση. Η ξεχωριστή του γεύση οφείλεται στη μαρινάδα του κόκκινου κρασιού και την παχύρρευστη, ελαφρώς γλυκόξινη σάλτσα.