Ορεκτικα
Φτιάξτε παραδοσιακά χειροποίητα ντολμαδάκια γιαλαντζί ή δοκιμάστε τα με κιμά και αυγολέμονο
Α. Ντολμαδάκια γιαλαντζί η λαδερά της Ελένης ΔιαμαντοπούλουΥΛΙΚΑ 1 βαζάκι αμπελόφυλλα η περίπου 1/2 κιλό φρέσκα φύλλα. 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο. 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια. 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι. 1 νεροπότηρο ρύζι καρολίνα Μπόλικο μάραθο, άνηθο και δυόσμο. αλάτι και πιπέρι κατά βούληση ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σοτάρω τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με το λάδι. Προσθέτω τα μυρωδικά με το αλάτι […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Α. Ντολμαδάκια γιαλαντζί η λαδερά της Ελένης ΔιαμαντοπούλουΥΛΙΚΑ
- 1 βαζάκι αμπελόφυλλα η περίπου 1/2 κιλό φρέσκα φύλλα.
- 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο.
- 4-5 φρέσκα κρεμμυδάκια.
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι.
- 1 νεροπότηρο ρύζι καρολίνα
- Μπόλικο μάραθο, άνηθο και δυόσμο.
- αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σοτάρω τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα με το λάδι.
- Προσθέτω τα μυρωδικά με το αλάτι και το πιπέρι.
- Προσθέτω το ρύζι.
- Τσιγαρίζω ώσπου να γυαλίσει το ρύζι και προσθέτω 1 φλιτζάνι νερό να γίνει μια αφράτη γέμιση.
- τυλίγουμε να είναι αρκετά σφυχτά και τοποθετούμε το ένα δίπλα στο άλλο κυκλικά.
- Σκεπάζουμε με ένα πιάτο και πιέζουμε.
- Ρίχνουμε νερό να τα σκεπάσει.
- Σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά.
- όταν είναι έτοιμα προσθέτουμε το χυμό από 1 λεμόνι
- Σερβίρουμε με γιαούρτι και πάπρικα.
Β. Ντολμαδάκια με μοσχαρίσιο κιμά και αυγολέμονο όπως τα κάναμε στην Αίγυπτο.ΥΛΙΙΚΑ
- 1 κιλό μοσχαρίσιο κιμά διπλά περασμένο από λάπα.
- 1 ποτήρι ρύζι καρολίνα.
- 3 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη.
- 3 κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο αγελαδινό η γάλακτος. (χρησιμοποιώ πλέον μόνο ελαιόλαδο και γίνονται το ίδιο υπέροχα).
- 1 ποτηράκι του κρασιού ελαιόλαδο. Εάν χρησιμοποιήσετε μόνο ελαιόλαδο βάλτε 1 ποτήρι του νερού)
- 1 με 2 φρέσκες μεγάλες ζουμερές ντομάτες τριμμένες κι αυτές στον τρίφτη.
- Αλάτι και πιπέρι κατά βούληση.
- 2-3 λεμόνια –
- 2 – 3 αυγά για το αυγολέμονο.
- 1/2 κιλό φρέσκα ζεματισμένα αμπελόφυλλα η κονσερβοποιημένα που θα έχουμε ξεβγάλει καλά (σε άλλη ενότητα θα βρείτε πως να ετοιμάζετε για τον χειμώνα τα φρέσκα αμπελόφυλλα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά εκτός από τα λεμόνια και τα αυγά.
- Αφήνουμε στο ψυγείο για μια περίπου ώρα.
- Έχουμε ήδη ζεματίσει τα αμπελόφυλλα κι αν είναι σκληρά αφήνουμε να πάρουν 2-3 βράσεις. Τα κονσερβοποιημένα θέλουν μόνο να τα ανοίξουμε και να τα ζεματίσουμε.
- Στρώνω τον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας με αμπελόφυλλα κι αρχίζω το τύλιγμα προσέχοντας να τα τοποθετούμε κυκλικά και σφιχτά το ένα ντολμαδάκι δίπλα στο άλλο.
- Όταν γεμίσει η κατσαρόλα βάζουμε ένα πιάτο και πατάμε, καλύπτοντας τα ντολμαδάκια με ζεστό νερό.
- Σε μέτρια φωτιά αφήνουμε να σιγοβράσουν περίπου 1/2 ώρα. Δοκιμάζουμε να δούμε εάν είναι ψημένα.
- Πατώντας δυνατά το πιάτο χύνουμε σε ένα κατσαρολάκι το ζουμάκι που έχει μείνει και που πρέπει να είναι περίπου 2,5 ποτήρια.
- Ετοιμάζουμε το αυγολέμονο χτυπώντας καλά ολόκληρα τα αυγά Ρίχνουμε σιγά σιγά τον χυμό από τα λεμόνια χτυπώντας. Παίρνω λίγο λίγο από το καυτό ζουμί και συνεχίζω να χτυπώ τα αυγά. Ξαναρίχνω το όλο μέσα στο κατσαρολάκι μου και το βάζω να πάρει αρκετές βράσεις. (αυτό το κάνω για να μην κόψει το αυγολέμονο όταν παραμείνει μέσα στα ντολμαδάκια). Ρίχνω το αυγολέμονο στους ντολμάδες κι αφήνω ξεσκέπαστη την κατσαρόλα μέχρι να σερβίρω.
Δείτε περισσότερα : anamniseisaigyptou