Για την πορτοκαλόπιτα θα χρειαστείτε
130 γρ. ηλιέλαιο
370 γρ. φύλλο κρούστας
90 γρ. ζάχαρη
4 αυγά μέτρια
1 κ. γ. μπέκιν πάουντερ
Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
Αλεύρι και βούτυρο για το ταψί
Υλικά για το Σιρόπι
450γρ ζαχαρη
400 γρ. νερο
150 γρ. χυμο πορτοκαλιου
Εκτέλεση
Για το σιρόπι
Σε ένα κατσαρολάκι βάζετε όλα τα υλικά μαζί εκτός από το πορτοκάλι και την κανέλα και αφήνετε να βράσουν για 3 λεπτά.
Αποσύρετε από τη φωτιά, προσθέτετε το πορτοκάλι και την κανέλα, κλείνετε με μία μεμβράνη να κάνει infusion για 10 λεπτά και μετά παγώνετε σε παγωμένο μπεν μαρί.
Για την πορτοκαλόπιτα
Παίρνετε τα φύλλα κρούστας, τα τσαλακώνετε και τα αφήνετε στο φούρνο στους 100 βαθμούς μέχρι να αποξηραθούν τελείως, περίπου 30 λεπτά. Βγάζετε από το φούρνο, σπάμε τα φύλλα με το χέρι σε μικρότερα κομμάτια και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Χτυπάτε στο μίξερ τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι να αφρατέψουν, ρίχνετε σιγά σιγά το ηλιέλαιο και προσθέτετε το μπέκιν πάουντερ και το ξύσμα από τα πορτοκάλια.
Αποσύρετε το μείγμα από το μίξερ και με μία μαρίζ ρίχνετε μέσα τα φύλλα και ανακατεύετε.
Ρίχνετε το μείγμα σε ένα τσέρκι διαμέτρου 20-23 εκ., βουτυρωμένο και αλευρωμένο και ψήνετε στους 160 βαθμούς για περίπου 35-40 λεπτά, ώστε όταν βυθίζετε μέσα το μαχαίρι να μην είναι υγρό.
Βγάζετε από το φούρνο και σιροπιάζετε με κρύο σιρόπι ενώ είναι ακόμη ζεστό το γλυκό μας.
athensmagazine