Το λαχματζούν με καταγωγή τη Μέση Ανατολή, είναι ένα στρογγυλό, λεπτό κομμάτι ζύμης που συνοδεύεται από κιμά, συνήθως μοσχαρίσιο, με διάφορα μπαχαρικά.
Συχνά σερβίρεται με αϊράν και τυλίγεται γύρω από λαχανικά, συμπεριλαμβανομένων τουρσί, ντομάτες, πιπεριές, κρεμμύδια και ψιλοκομμένο μαϊντανό .
Δοκιμάστε το και είμαι σίγουρη πως θα το λατρέψετε !!!
Υλικά:
Ζύμη:
- 3 κούπες αλεύρι
- ½ κούπα χλιαρό νερό
- 1 κουτ. σούπας ξηρή μαγιά
- 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 1 κουτ. γλ. αλάτι
- ¾ κούπα επιπλέον νερό
- ½ κούπα επιπλέον αλεύρι
Γέμιση:
- 250 γρ. μοσχαρίσιο κιμά
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- ¼ κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
- 1 κουτ. σούπας πιπέρι
- ½ κουτ. γλ. τσίλι , σκόνη
- 1 κουτ. γλ. μαύρο πιπέρι
- 1 πρέζα κύμινο
- 1 κουτ. γλ. αλάτι
- ¼ κούπας ελαιόλαδο
- ¼ κούπας νερό
- 1 κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
- Νωπό ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Λεμόνι
Εκτέλεση:
Αναμυγνείουμε την ξηρή μαγιά με τη ζάχαρη και το χλιαρό νερό σε ένα ποτήρι. Περιμένουμε για περίπου 10 λεπτά.
Κοσκινίζουμε όλο το αλεύρι και κάνουμε ένα άνοιγμα στη μέση.
Πασπαλίστε με αλάτι και ρίχνουμε το μείγμα μαγιάς. Ζυμώνουμε και προσθέτουμε ακόμη ¾ επιπλέον νερό λίγο-λίγο.
Ζυμώνουμε για μερικά λεπτά μέχρι να έχουμε μια μη κολλώδη, μαλακή ζύμη.
Προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό ή αλεύρι, αν χρειαστεί.
Καλύπτουμε τη ζύμη με μια πετσέτα κουζίνας και αφήνουμε περίπου 40 λεπτά να φουσκώσει .
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε την γέμιση.
Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να συνδυαστούν καλά, και αφήνουμε στην άκρη.
Πασπαλίζουμε με αλεύρι μια καθαρή επιφάνεια, τοποθετούμε τη ζύμη επάνω και κόβουμε σε 14 ίσα τεμάχια.
Ανοίγουμε το κάθε κομμάτι ζύμης σε λεπτούς δίσκους.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C.
Βάζουμε χαρτί ψησίματος σε μεγάλο ταψί και τοποθετούμε επάνω τους δίσκους ζύμης.στον δίσκο του φούρνου σας.
Βάζουμε και απλώνουμε τη γέμιση σε όλους τους δίσκους ζύμης.
Ψήνουμε για 8 λεπτά. Όταν είναι έτοιμα , πασπαλίζουμε με κρεμμύδι, μαϊντανό, χυμό λεμονιού και σερβίρουμε.