Συνταγές
Φανταστικός μπακλαβάς τραγανός μέχρι το τελευταίο του φυλλαράκι και μελένιος
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Ο ωραιότερος μπακλαβάς που φάγατε ποτε( συνταγή της μαμάς).. Για ταψί 38 νούμερο.
ΥΛΙΚΑ
Για τη γέμιση
800 γρ φύλλο για μπακλαβά( αν μπορείτε να προμηθευτείτε από κάποια βιοτεχνία παραγωγής φύλλου,είναι το πιο ψιλό φύλλο και βγάζει περίπου 70 φύλλα) διαφορετικά επιλέξτε καλής ποιότητας φύλλο Βηρυτού.
500 γρ καρύδια
1 κ.σ κόφτη κανέλα
1/4 κ.γ γαρύφαλλο
2 κ.σ φρυγανιά τριμμένη
1 κ.σ ζάχαρη
2 φλ. περίπου βούτυρο λιωμένο για τα φύλλα (καλύτερα φυτικό βούτυρο άριστον με 5% βούτυρο) θα το βρείτε στα σούπερ μάρκετ.
Για το σιρόπι
5 φλ. ζάχαρη
4 1/2 φλ. νερό
2 φλ. και 1/4 ακόμα μέλι
1 ξυλάκι κανέλα
2-3 γαρύφαλλα
Εκτελεση
Τρίβουμε στο μουλτι λίγα λίγα τα καρύδια όχι σκόνη αλλά ούτε και χοντρά , για να στέκονται ωραία μέσα στα κομμάτια.
Ανακατεύουμε με τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης. Βουτυρωνουμε καλά το ταψί μου και στρώνω 30 φύλλα κάτω στον πάτο βουτυρωνοντας τα ένα ένα πασπαλιστα. Πασπαλιζουμε με τη γέμιση και στρώνω 4 φύλλα πάλι βουτυρωμενα.
Πασπαλιζουμε πάλι γέμιση πάλι 4 φυλλα πασπαλιζουμε με γέμιση ,επαναλαμβάνω άλλη μια φορά. Γυρίζουμε τα πλαϊνά φύλλα προς τα μέσα και στη μέση που δεν έχει καλυφθεί με φύλλα καλύπτουμε με φύλλα τα οποία κόβω στη μέση …τόσα όσα για να ευθυγραμμιστεί ο μπακλαβάς μου και να μην γουβωνει στη μέση.
Καλυπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα που μου έχουν απομείνει χωρίς να ξεχνουμε να βουτυρωνω( και την επιφάνεια καλά). Χαράζουμε μπακλαβάδωτα τον μπακλαβά μου με προσοχη όχι μέχρι κάτω κάτω. Έχουμε προθερμανει καλά το φούρνο μου στους 160 – 165 βαθμούς αντιστάσεις και ψήνουμε για μιάμιση ώρα να χρυσαφισει καλά και να ψηθεί μέχρι μέσα
Βγάζουμε το γλυκό μου και αφήνω να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σε μια κατσαρολιτσα βάζουμε τη ζάχαρη ,το νερό ,την κανέλα και τα γαρύφαλλα και βράζουμε ακριβώς 5 λεπτά.
Προσθέτουμε το μέλι και βράζουμε αλλά 5 λεπτά με το ρολόι. Σιροπιαζουμε με το καυτό σιρόπι το κρύο γλυκό. Αφήνουμε να τραβήξει και σερβίρουμε την επόμενη μέρα
Μικρά μυστικά.
Ο μπακλαβάς πρέπει να ψηθεί σε χαμηλή θερμοκρασία για αρκετή ώρα για να ψηθεί μέχρι μέσα, το σιροπακι πρέπει να είναι λίγο βαρύ .
Με αυτόν τον τρόπο ο μπακλαβάς βγαίνει θεοτραγανος μέχρι το τελευταίο του φυλλαράκι και ωραία μελομενος
Δεν βγαίνει σχεδόν καθόλου σιροπακι στο ταψί καθώς στέκεται μέσα στον μπακλαβα
Δεν βάζω λεμόνι …το σιροπακι δεν ζαχαρωνει λόγω του μελιού.
Αν χρησιμοποιήσετε φύλλο Βηρυτού μοιραστε τα φύλλα σας ( στη μέση θα χρειαστείτε 12 φύλλα αφού κάνουμε τρεις στρώσεις γέμισης με 4 φύλλα κάθε φορά) Κρατήστε 3 -4 φύλλα για το γέμισμα στη μέση του μπακλαβά για να μην γουβωνει και να τον ευθυγραμμισετε όταν γυρίσετε τα υπόλοιπα φύλλα προς τα μεσα και μοιραστε για τη βάση και την κάλυψη του μπακλαβά.(περισσότερα για τη βάση)
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.