Συνταγές
Υπέροχο παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι της κ. Παναγιώτης Δασκαλούδης – ” Οι Νεες Συνταγες της μελι-τζ-Αννας”.
ΥΛΙΚΑ
20 φύλλα πολύ λεπτά νωπά, από γνωστό σας εργαστήριο και όχι από σούπερ μάρκετ,
1 πακέτο φρέσκο βούτυρο αγελάδος άριστης ποιότητας(250-300 γραμμάρια) και όχι μαργαρίνες,
2,5 κούπες γάλα φρέσκο,
1/2 κούπας σιμιγδάλι ψιλό,
1/2 της κούπας ζάχαρη,
δύο βανίλιες,
ξύσμα από λεμόνι,
4 αυγά.
Για το σιρόπι,
1 κιλό ζάχαρη, 600 γραμμάρια νερό πάντα εμφιαλωμένο χωρίς άλατα και χλώρια, 3 βανίλες και χυμό λεμονιού από 1/2 λεμόνι.
Εκτέλεση
Χτυπάμε τα ασπράδια των αυγών σε σφιχτή μαρέγγα και προσθέτουμε τους κρόκους, χτυπώντας ελαφρά. Σε κατσαρόλα βάζουμε να ζεστάνει το γάλα με τη ζάχαρη, τις βανίλιες και όταν ζεστάνει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε λίγο λίγο το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς…. όταν αρχίζει να κάνει φουσκάλες, αποσύρουμε, ρίχνουμε μέσα τα χτυπημένα αυγά και 50 γραμμάρια βούτυρο και ανακατεύουμε και πάλι συνεχώς, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή αφράτη κρέμα. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε λίγο να κρυώσει.
Χωρίζουμε τα 20 φύλλα στα τρία (3) και έχουμε συνολικά 60 λωρίδες. Οι διαστάσεις του φύλλου που χρησιμοποιώ είναι περίπου 40 εκατοστά και το μάκρος τους δεν μας ενδιαφέρει και τόσο…. Η κάθε λωρίδα έχει φάρδος περίπου 13 -14 εκατοστά και το μήκος δεν μας ενδιαφέρει. Λειώνουμε το βούτυρο. Στην άκρη της λωρίδας του φύλλου, βάζουμε μια μικρή κουταλίτσα κρέμας (όχι πολύ γιατί θα σκάσει το φύλλο), αλείφουμε με πινέλο τη λωρίδα και διπλώνουμε από αριστερά και δεξιά . (Προσέξτε, πρώτα να βουτυρώστε και μετά να διπλώστε τη λωρίδα από αριστερά και δεξιά, κολάει το δίπλωμα και δεν ξεφεύγει).
Τυλίγουμε σε ρολό και τοποθετούμε το κάθε ρολό σε βουτυρωμένο ταψί. Σε ένα ταψάκι 30 Χ 40, παίρνει ως συνήθως 60 κομμάτια. Το φάρδος του κάθε ρολού θα πρέπει να είναι 6-6,5 εκατοστά και όχι μεγαλύτερο για να σας χωρέσουν. Αν περισσέψει βούτυρο, ρίξτε το στο ταψί, μην προσθέσετε ποτέ όμως το λευκό κατακάθι, από το ζωικό μέρος του βούτυρου, θα σας κολλήσουν τα ρολά. Τοποθετούμε το ταψί σε προθερμασμένο φούρνο στους 180- 190 για λίγα λεπτά (10-15) και μόλις αρχίσουν και ροδίζουν, χαμηλώνουμε στους 160 και τα αφήνουμε να ροδίσουν καλά, (περίπου άλλα 20 λεπτά ανάλογα και με το φούρνο).
Έχουμε ετοιμάσει ήδη το σιρόπι μας που το βράσαμε για 5 περίπου λεπτά από την αρχή του βρασμού και έχουμε προσθέσει και το χυμό λεμονιού και τις βανίλιες και το οποίο θα πρέπει να είναι ζεστό όχι καυτό, αλλά προς το χλιαρό και όταν βγάλουμε το ταψί, σιροπιάζουμε με κουτάλα λίγο λίγο και σιγά σιγά….Αφήνουμε να κρυώσουν, γίνονται πολύ πιο καλλίτερα γευστικά…..
Για καλλίτερη επιτυχία, το τονίζω και πάλι, η επιλογή των φύλλων να γίνει απο γνωστό σας εργαστήριο, πάντα ψιλά και νωπά, ποτέ κατεψυγμένα, καθώς και το βούτυρο να είναι αγνό αγελάδος φρέσκιας παραγωγής και όχι ταγκιζμένο….. Επίσης στο σιρόπι πάντα εμφιαλωμένο νερό δίχως χλώρια και άλατα…..
Η Συνταγή είναι της κ. Παναγιώτης Δασκαλούδης – ” Οι Νεες Συνταγες της μελι-τζ-Αννας”.