Συνταγές
Υπέροχα γεμάτα αρώματα ανατολής τα ΚΑΝΤΑΙΦΑΚΙΑ ΜΕ ΚΡΕΜΑ ΜΠΟΥΓΑΤΣΑΣ
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Ευα Μπετζ – “συνταγες της Λιχουδας”
Υλικά
Για τα κανταϊφάκια:
450 γρ. φύλλο κανταΐφι
100 γρ. βούτυρο (κατά προτίμηση) ή μαργαρίνη λιωμένη
Για τη κρέμα μπουγάτσας:
3 αυγά
1 φλ. τσαγιού ζάχαρη
ξύσμα 1 λεμονιού
1 κοφτό κ.γ. σκόνη βανίλιας
5 φλ. τσαγιού γάλα
½ κ.γ. αλάτι
1 φλ. τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό
Για το σιρόπι:
800 γρ. ζάχαρη
3 ποτήρια νερού νερό
1 ξυλάκι κανέλας
1 λεπτή φετούλα λεμόνι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αραιώνουμε το κανταΐφι, τραβώντας τις “κλωστές” του προσεκτικά και απαλά με τα χέρια μας, μέχρι να αφρατέψει. Απλώνουμε το αραιωμένο κανταΐφι σε ένα ρηχό ταψί, το περιχύνουμε με το περισσότερο λιωμένο βούτυρο (ή τη μαργαρίνη) και με τις παλάμες μας τρίβουμε τις κλωστές του προσεκτικά, για να βραχούν όλες όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται. Σκεπάζουμε το ταψί με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη.
Για τη κρέμα μπουγάτσας: Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με το μίξερ τα αυγά με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξουμε ένα μείγμα αφράτο και ανοιχτόχρωμο. Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και τη σκόνη βανίλιας και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Σε μια μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα με ελάχιστο αλάτι, χωρίς όμως το γάλα να κάψει και να αφρίσει. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι πασπαλιστά και σταδιακά, ανακατεύοντας διαρκώς με ένα σύρμα για να μην σβολιάσει. Μαγειρεύουμε τη κρέμα αυτή σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να πήξει αρκετά και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.
Προσθέτoυμε στην κατσαρόλα το μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα, μέχρι να φτιάξουμε ένα ενιαίο και λείο μείγμα. Αδειάζουμε όλο το περιεχόμενο σε ένα μεγάλο μπολ (για να μην πήξει το αυγό από τη ζεστή κατσαρόλα), το σκεπάζω με διάφανη μεμβράνη για να μην σχηματίσει πέτσα και το αφήνω κατά μέρος για να κρυώσει τελείως.
Για τα κανταϊφάκια: Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Βουτυρώνω ελαφρώς ένα μεγάλο ρηχό ταψί.
Παίρνω μια μικρή χουφτίτσα κανταΐφι, την απλώνω λιγάκι σε ένα ξύλο κοπής και φροντίζω να μην είναι πολύ αραιωμένες οι “κλωστές” του, αλλά σχετικά πυκνές μεταξύ τους. Στη μία άκρη βάζω 1 κουτ. γλυκού από την κρέμα μπουγάτσας, τυλίγω το κανταϊφάκι σε ρολό και το βάζω στο βουτυρωμένο ταψί.
Επαναλαμβάνω τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά. Ανάλογα με το μέγεθος φτιάχνω περίπου 30 μικρά κανταϊφάκια (ή 25 μεγαλύτερα) και τα βάζω όλα στο βουτυρωμένο ταψί.
Τα ψήνω για περίπου 25 λεπτά.
Για το σιρόπι: Βάζω όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα ζεσταίνω σε μέτρια φωτιά, μέχρι να πάρουν βράση. Τα βράζω για 10 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να δέσει και αποσύρω από τη φωτιά. Το αφήνω να γίνει χλιαρό, το σουρώνω και περιχύνω τα επίσης χλιαρά κανταϊφάκια, μέσα στο ταψί τους. Τα αφήνω να κρυώσουν τελείως και σερβίρω.
Η Συνταγή είναι από κ. Ευα Μπετζ – “συνταγες της Λιχουδας”