Συνταγές
Τσουρεκοψωμάκια με μαρμελάδα και σοκολάτα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”
ΥΛΙΚΑ
5 αυγά μεσαία
1 κιλό αλεύρι για τσουρέκια
600-700 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500 γρ. ζάχαρη
χυμό από μισό πορτοκάλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι ακέρωτο
350 ml γάλα φρέσκο ζεστό
70 γρ. βούτυρο ή βιταμ soft
80 ml ηλιέλαιο
3 φακ.ξηρή μαγιά
5 βανίλιες
1 1/2 κ. γλ. μαχλέπι σκόνη
1 κ. γλ. κακουλέ σκόνη
2-3 πρέζες αλάτι
μισό ποτήρι νερό χλιαρό
1 αυγό και 2 κ. σ. γάλα για την επάλειψη
Έξτρα…
Μαρμελαδα
Σταγόνες σοκολάτας γάλακτος
Σουσάμι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1. Βγάζουμε τα αυγά από το ψυγείο αρκετή ώρα πριν για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Ζυγίζουμε το αλεύρι και το κοσκινίζουμε… Στύβουμε το πορτοκάλι και Συγκεντρώνουμε όλα τα υλικά στο πάγκο μας…
2. Σε ένα μπολ ριχνουμε την μαγια…Προσθέτουμε μισό ποτήρι χλιαρό νερό… Προσοχή, αν το νερό είναι καυτό θα καταστραφεί η μαγιά. Διαλύουμε τη μαγια…Προσθέτουμε 1 κ.σ. απο την ζαχαρη… Ανακατεύουμε και ρίχνουμε σταδιακά λίγο λιγο αλεύρι από αυτό που έχουμε ήδη προετοιμάσει για όλη τη συνταγή μεχρι να γίνει ένας λείος χυλός (όπως όταν φτιάχνουμε λουκουμάδες). Σκεπάζουμε καλά το μπολ με μεμβράνη ώστε να εγκλωβιστεί η υγρασία και απο πάνω μια πετσέτα για να διατηρηθεί η θερμοκρασία. Το αφήνουμε να διπλασιαστεί στον όγκο του. Είναι έτοιμο όταν στην επιφάνεια δούμε μικρές φυσαλίδες…
3. Ελέγχουμε το προζύμι. Όταν δούμε ότι έχει φουσκώσει και έχει αρχίσει να κάνει φουσκάλες προετοιμάζουμε το μειγμα που θα προσθέσουμε στο ζύμωμα. Ρίχνουμε τα αυγα σε ένα μπολ και ανακατεύουμε με τον αβγοδάρτη μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατέυουμε καλά. Προσθέτουμε το μαχλέπι, κακουλέ, βανίλια, το χυμό πορτοκαλιού και το ξύσμα… Ανακατέυουμε καλά….
Ελέγχουμε αν είναι έτοιμο το προζύμι. Αν έχει γίνει τότε Ζεσταίνουμε το γαλα και το προσθέτουμε στο μείγμα. Ανακατεύουμε καλά.
Στη λεκάνη με το αλεύρι ρίχνουμε το αλατι και ανακατεύουμε να πάει παντού. Κάνουμε μια λακούβα στο κέντρο, ρίχνουμε το προζυμι και το μείγμα. Ανακατεύουμε με το χέρι μας να αναμειχθούν.
Σιγά σιγά παίρνουμε και αλεύρι. Αρχίζουμε να ζυμώνουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν καλά όλα τα υλικά.
Ζεσταίνουμε το βιταμ το ριχνουμε στο ηλιέλαιο… Προσοχή μην είναι καυτο αλλα χλιαρό
Το ρίχνουμε γύρω γύρω από το ζυμάρι, στο αυλάκι που σχηματίζεται μεταξύ ζυμαριού και λεκάνης. Με τα δάχτυλά μας διπλώνουμε το ζυμάρι από έξω προς το κέντρο. Καθώς διπλώνουμε το ζυμάρι παίρνουμε και μικρές ποσότητες από το μείγμα βούτυρο – ηλιέλαιο. Με επαναλαμβανόμενες κινήσεις περιμετρικά από έξω προς τα μέσα το ζυμάρι θα απορροφήσει όλο το μείγμα του βούτυρου… Η ζύμη θα γίνει μαστιχωτη και θα κολλάει στα χέρια μας…
4. Σφραγίζουμε καλά τη λεκάνη με μεμβράνη και τυλίγουμε με μια πετσέτα και μια κουβερτούλα… Αφήνουμε το ζυμάρι να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Πρέπει να διπλασιαστεί στον όγκο του. Μπορούμε να βάλουμε τη λεκάνη σε προθερμασμένο φούρνο στους 40 βαθμούς Κελσίου πάντα σκεπασμένη…
5. Εφόσον η ζύμη έχει φουσκώσει πλάθουμε τα τσουρεκάκια σε σχήματα και σχέδια της αρεσκείας μας. Μπορούμε να τα γεμίσουμε με μαρμελάδα και σοκολάτα…
Στον παγκο της κουζίνας πλάθουμε κορδονακια… Στρίβουμε το καθένα ξεχωριστά (για να έχει το τσουρέκι ωραίες ίνες) και τα πλέκουμε πλεξουδες …
Για γεμιστά τσουρεκάκια, πριν πλέξουμε τα κορδόνια τα πατάμε με το χέρι μας να γίνουν πλακουτσωτά, βάζουμε τη γέμιση στο κέντρο κατά μήκος, τα κλείνουμε και φτιάχνουμε πλεξούδες ή σαλιγκαράκια… Καθένα που πλέκουμε το τοποθετούμε σε ταψι με λαδόκολλα.
Αφήνουμε τα τσουρεκάκια μας να φουσκώσουν λίγο… οταν είναι ετοιμα τα αλειφουμε με διάλυμα από το αυγό και το γαλα…
Δεν πιέζουμε το πινέλο πάνω στα τσουρέκια. απαλό περασμα για να μην ξεφουσκώσουν. Πασπαλίζουμε με σουσάμι…
7. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° στον αέρα για 15-20 λεπτά περίπου ανάλογα το μέγεθος…
Τα βγάζουμε τα αφήνουμε να κρυώσουν τελειως και τα τυλίγουμε με μεμβράνη για να διατηρηθούν μαλακά… αν θελουμε τα βάζουμε στην κατάψυξη και βγάζουμε ένα ένα κάθε φορά, ξεπαγωνουν και είναι φρέσκα σαν να τα έχουμε ψήσει εκείνη την ώρα….
Η Συνταγή είναι από κ. Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”