Συστατικά
650 γρ. αλεύρι δυνατό
200 ml χλιαρό γάλα
120 γρ. φρέσκο βούτυρο
50 γρ. μαγιά
2 αυγά
220 γρ. ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
Μαχλέπι, βανίλια, κακουλέ
Ξύσμα πορτοκαλιού
500 γρ. κουβερτούρα
200 γρ. χλιαρό γάλα
Οδηγίες
ΤΣΟΥΡΕΚΙ
1 Στα 100 ml χλιαρού γάλακτος, διαλύουμε όλη τη μαγιά και προσθέτουμε 100 έως 150 γραμμάρια αλεύρι για να φτιάξουμε το προζύμι, το οποίο διατηρούμε σε θερμό περιβάλλον (κατά προτίμηση σε λεκάνη με υγρή πετσέτα ή μεμβράνη).
2 Ζεσταίνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε μέσα τη ζάχαρη, το αλάτι, τα αυγά και τα μυρωδικά.
3 Μόλις το προζύμι διπλασιάσει τον όγκο του, ρίχνουμε και το υπόλοιπο αλεύρι και τα ζυμώνουμε όλα μαζί για περίπου 20 λεπτά.
4 Αφήνουμε το ζυμάρι πάλι σε θερμό περιβάλλον ώστε να διπλασιάσει τον όγκο του. Το κόβουμε σε κομμάτια ζύμης, ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμούμε και τα πλάθουμε σε μορφή “φιτιλιού”.
5 Τα αφήνουμε και πάλι να φουσκώσουν κι έπειτα τα πλάθουμε ανάλογα με το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε (συνήθως πλεξούδα).
6 Αφήνουμε το πλεγμένο ζυμάρι σε θερμό και υγρό περιβάλλον μέχρι να διπλασιάσει πάλι τον όγκο του. Όταν συμβεί αυτό, το αλείφουμε με ένα αυγό και το ψήνουμε για περίπου 40-45 λεπτά στους 150 βαθμούς.
ΣΟΚΟΛΑΤΑ
1 Ζεσταίνουμε σε μπεν μαρί το γάλα.
2 Κόβουμε την κουβερτούρα σε μικρά κομμάτια και μόλις το γάλα γίνει χλιαρό, τα ρίχνουμε μέσα.
3 Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και περιχύνουμε το μείγμα στο έτοιμο-κρύο τσουρέκι. Εάν επιθυμούμε πασπαλίζουμε με φιλέ αμυγδάλου.
Ρίχνοντας λίγες γραμμές λιωμένης λευκής σοκολάτας πάνω στην κρυωμένη πλέον μαύρη σοκολάτα ή προσθέτοντας φέτες μπανάνας ανεβαίνουμε ένα επίπεδο ακόμη…
Περισσότερες νόστιμες συνταγές στο masame.gr