Συνταγές
Τραγανός Μπακλαβάς, σκέτη απόλαυση
ΥΛΙΚΑ 250 γρ. φύλλο κρούστας 300 γρ. χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς (αμύδαλα & καρύδια) 150 γρ. κρυσταλική ζάχαρη 200 γρ. τριμμένη φρυγανιά 200 γρ. βούτυρο λιωμένο λίγη κανέλα τριμμένη λίγο γαρύφαλλο Για το σιρόπι 600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική 400 ml νερό λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού λίγο κονιάκ 12 κομμάτια (σε σκεύος 23×30) ΕΚΤΕΛΕΣΗ Σε ένα μεγάλο […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
ΥΛΙΚΑ
250 γρ. φύλλο κρούστας
300 γρ. χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς
(αμύδαλα & καρύδια)
150 γρ. κρυσταλική ζάχαρη
200 γρ. τριμμένη φρυγανιά
200 γρ. βούτυρο λιωμένο
λίγη κανέλα τριμμένη
λίγο γαρύφαλλο
Για το σιρόπι
600 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
400 ml νερό
λίγες σταγόνες χυμό λεμονιού
λίγο κονιάκ
12 κομμάτια
(σε σκεύος 23×30)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε τους τριμμένους στο multi ξηρούς καρπούς (αμύγδαλο-καρύδι), την τριμμένη φρυγανιά, τη ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε πολύ καλά με ένα κουτάλι.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο με το οποίο θα αλείψουμε ένα-ένα τα φύλλα του μπακλαβά.
Σε μεσαίο ταψί διαστάσεων 23×30 αρχίζουμε το στρώσιμο των φύλλων αφού αλείψουμε πρώτα τη βάση του ταψιού με βούτυρο με τη βοήθεια ενός πινέλου.
Στρώνουμε ελαφρώς τσαλακωμένα 3 φύλλα κρούστας στη βάση του ταψιού ραντίζοντας κάθε φορά με το λιωμένο βούτυρο.
Προσέχουμε να μην αγγίζουμε με το πινέλο μας τα φύλλα κρούστας για να μην κολλήσουν μεταξύ τους στο ψήσιμο.
Στη συνέχεια, απλώνουμε τη μισή γέμιση από ξηρούς καρπούς-φρυγανιά-ζάχαρη-μπαχαρικά και συνεχίζουμε καλύπτοντας με άλλα δύο βουτυρωμένα φύλλα.
Στρώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και τελειώνουμε με τρία ακόμα βουτυρωμένα φύλλα κρούστας.
Με τη λεπίδα ενός μαχαιριού γυρίζουμε τις άκρες των φύλλων προς τα κάτω για να μην προεξέχουν.
Κόβουμε τον μπακλαβά σε μεγάλα τριγωνικά κομμάτια και ραντίζουμε με ένα πινέλο την επιφάνειά του με νερό για να μην καούν τα φύλλα στο ψήσιμο.
Ψήνουμε τον μπακλαβά σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 160 βαθμούς για 1 ώρα και 30 λεπτά.
Μόλις ψηθεί, το αφήνουμε να κρυώσει τελείως για να το σιροπιάσουμε.
Για το σιρόπι, ρίχνουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και μόλις πάρει μια βράση το αφήνουμε για 1 λεπτό και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Με μια κουτάλα αδειάζουμε το καυτό σιρόπι πάνω στον κρύο μπακλαβά και ακούμε τον χαρακτηριστικό ήχο του τσιτσιρίσματος, δείγμα του ότι “καίγονται” σωστά τα φύλλα μας.
Αφήνουμε τον μπακλαβά για μία τουλάχιστον ώρα να απορροφήσει όλο το σιρόπι κ να μελώσει.
Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε ένα τραγανό και τέλεια σιροπιασμένο κομμάτι μπακλαβά!
TIPS
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αμύγδαλα ή καρύδια ή φιστίκι Αιγίνης στη γέμιση του μπακλαβά και να τα θρυμματίσετε ή να τα χοντροκόψετε, ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.
Μπορείτε να στρώσετε επιπλέον φύλλα στον μπακλαβά αν τον θέλετε πιο ψηλό, θυμηθείτε όμως να αυξήσετε την ποσότητα του βουτύρου για το άλειμμα των φύλλων.
Όσο περισσότερη ώρα αφήσετε τον μπακλαβά να ποτίσει από το σιρόπι, τόσο πιο γευστικός θα γίνει!
Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : foodouki