Συνταγές
Τραγανή και τριμματιστή Πατατόπιτα με φύλλο γιαουρτιού
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι της κ. Γιώργος Κρεουζης Αγγελικη Πετρακη – “ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ”
ΥΛΙΚΑ
Με το κεσεδάκι από το γιαουρτι μετράω όλα τα υλικά!
1 κεσεδάκι γιαούρτι
1 κεσεδάκι ελαιόλαδο
1 κεσεδάκι νερό
1 κουταλάκι γλυκού αλάτι
1 κουταλιά σούπας ζάχαρη
1 φακελάκι ξηρή μαγιά (7 ή 8 γραμμάρια)
5 κεσεδάκια αλεύρι για όλες τις χρήσεις (μπορεί να χρειαστεί 1-2 κουταλιές ακόμη)
Αλεύρι ή νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων.
Λίγο ελαιόλαδο για άλειμμα της πίτας
1 ώρα ξεκουραση
Κοβω 12 μπαλάκια
Αλευρωνω καλα και ανοίγω δισκάκια
Αλειμμένα με ελαιόλαδο ανάμεσα
Γέμιση
Πατάτες
Πρασσα
Μπέικον Προαιρετικα
Άνηθο
Αλάτι πιπέρι
Και ένα τριμμένο κρεμμύδι
Βράζω λιώνω τις πατάτες
Σωταρω σε τηγάνι με λίγο λάδι τα υπόλοιπα υλικά και τα αναμειγνύουμε όλα μαζί!
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε τα υγρά υλικά σε ένα μπολ ανάμειξης, και προσθέτουμε τη ζάχαρη , τη μαγιά το αλεύρι με το αλάτι (ή ανακατεύουμε και τα στερεά χωριστά και τα προσθέτουμε στα υγρά). Ζυμώνουμε ώστε να έχουμε μια μαλακή ζύμη που να κολλά ελαφρά στα ακροδάκτυλα. Δεν πρέπει να γίνει σκληρή.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί μια ώρα!
Μείγμα φέτας και ξινομυζήθρας. Τίποτε άλλο
Ετοιμάζουμε τη γέμιση.Χωρίζουμε τη ζύμη σε 12-14 μπαλάκια σε μέγεθος μανταρινιού. Το κυλάμε σε αλεύρι ή νισεστέ.Πατάμε καθένα να γίνει σε μέγεθος πιάτου φρούτου και το πασπαλίζουμε με αρκετό αλεύρι. Τα παίρνουμε έξι-έξι ή επτά –επτά και τα πιέζουμε ελαφρά. Ανοίγουμε όλα μαζί τα φύλλα της μιας στοίβας στο μέγεθος του ταψιού μας .
Απλώνουμε τη γέμιση της επιλογής μας και σκεπάζουμε την πίτα μας με το φύλλο που προκύπτει από την άλλη στοίβα, που θα το ανοίξουμε σε λίγο μικρότερη διάμετρο. Αφήνουμε την πίτα μας να περιμένει για ένα μισάωρο
Ανάβουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς.
Αλείφουμε την επιφάνεια της πίτας με λίγο ελαιόλαδο ή λίγο γάλα, ραντίζουμε με ελάχιστο νερό και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα στον προθερμασμένο φούρνο μας μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια (περίπου 50 λεπτά).
Η Συνταγή είναι της κ. Γιώργος Κρεουζης Αγγελικη Πετρακη – “ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ”