Συνταγές
Τραγανά και γευστικά κριτσίνια ολικής ή με παντζάρι
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. George Chatzigiatroudakis – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”
Επειδή κανείς δεν μπορεί να τους αντισταθεί, πρέπει να φτιάξεις και τις δύο εκδοχές. Για κάθε ώρα το τέλειο σνακ στο σχολείο ή στο γραφείο.
Υλικά
300 γρ. αλεύρι σταρένιο
150 γρ. πολτό βρασμένου καθαρισμένου παντζαριού
130 γρ κόκκινο κρασί
130 γρ ελαιόλαδο
1 κ.γ. κοφτό ζάχαρη
1 κ.γ. κοφτό αλάτι
1 κ.γ. γεμάτο πάπρικα καπνιστή
2 κ σούπας ελαιόλαδο
σπόροι chia
λίγο πιπέρι καγιέν
Εκτέλεση
Καθαρίζω δυο μικρά παντζάρια, τα κόβω σε μικρά κυβάκια και τα βράζω σε λίγο νερό, ώσπου να μαλακώσουν, αλλά όχι να λιώσουν. Τα βγάζω και τα στραγγίζω να φύγουν τα νερά . Τα βάζω στο μούλτι με τις 2 κ.σ. ελαιόλαδο και λίγο κρασί κόκκινο..
Σε μια λεκάνη βάζω το σταρένιο αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι, τη ζάχαρη, την πάπρικα ,το πιπέρι καγιέν . Ανακατεύω καλά, στο κέντρο του αλευριού ρίχνω τον πολτό του παντζαριού, το ελαιόλαδο και το κόκκινο κρασί.
Ανακατεύω τα υλικά μου με το χέρι ώσπου να δέσουν. Ενδιάμεσα στο ανακάτεμα ίσως χρειαστεί λίγο ακόμα υγρό (ελαιόλαδο ή κρασί) ή αλεύρι ώστε όλα να γίνουν μια όμορφη εύπλαστη μπάλα. Την αφήνω μισή ώρα να ξεκουραστεί.
Στρώνω ένα ρηχό ταψί φούρνου με αντικολλητικό χαρτί και τακτοποιώ τα κριτσινάκια μου, τα οποία σχηματίζονται, παίρνοντας ένα μεγάλο καρύδι ζύμης και πλάθοντας την σε μακρόστενο λεπτό κριτσίνι και το κορδόνι που σχηματίζετε το βουτάμε λίγο στην chia το κόβουμε σε όσα κομμάτια θέλουμε στο ταψί μας πριν το ψήσιμο .
Ψήνω σε πολύ καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-25 λεπτά. Κλείνω το φούρνο αλλά αφήνω τα κριτσίνια άλλα 10 λεπτά μέσα.
ΚΡΙΤΣΙΝΙΑ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ
ΥΛΙΚΑ
150 γρ κρασί λευκό …….
150 γρ νερό …..
210 γρ ηλιέλαιο ….
90 γρ Βιτάμ soft …
10 γρ αλάτι ..
15 γρ ζάχαρη ..
1/2 κ.γλυκού βύνη η κακάο …
1κ. σούπας μπεικιν παουντερ .. …
500 γρ αλεύρι για όλες τις χρήσεις ..
100 γρ αλεύρι χωριάτικο κίτρινο …
150 γρ αλεύρι ολικής άλεσης
200 γρ σπόρους για έξω (ηλιόσπορο , λιναρόσπορο . κεχρί , βύνη , κριθάρι , βρώμη , νιφάδες σίτου ,σίκαλης)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
όλα τα υλικά έκτος των αλεύρων σε λεκανίτσα και τα ανακατεύουμε να ομογενοποιηθούν ..
Προσθέτουμε τα αλευριά και ζυμώνουμε με το χέρι …ξεκουράζουμε την ζύμη για 30 λεπτά …
Πλάθουμε κορδόνια περίπου στο πάχος του μικρού σας δάχτυλου …πρώτα σε νερό τα βουτάμε και μετά στο μείγμα σπόρων και τα κόβουμε σε ότι μέγεθος θέλουμε…
Ψήνουμε στους 160 βαθμούς για 25 λεπτά ανάλογα με τον φούρνο σας .
Η Συνταγή είναι από κ. George Chatzigiatroudakis – “Μαγειρικές Ανησυχίες (George Chatzigiatroudakis)”