Συνταγές
Μία από τις παραδοσιακές πίτες που αγαπάμε – σπανακόπιτα με 3 προψημένα φύλλα στη μέση
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από Tzeni Tsanaktsidou – “ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!” – Λίτσα Μουτα .
ΥΛΙΚΑ
Για την ζύμη
300 γρμ νερο 1 κουταλια ξύδι 2 κουταλιές λαδι 1 κουταλάκι αλάτι 500 γρμ αλευρι.
Ζυμωσα άφηνουμε να ξεκουραστεί 1 ωρα την χώρισα σε 12 μπαλάκια ξανα ξεκούραση μιση ωρα.
ανοιγουμε ενα ενα τα φυλλα με 2 μερη αλεύρι 1 νισεστε κ τα ραντιζα με ηλιελαιο περιπου 200-250 γρμ 12 φυλλα 6 πανω 6 κατω
Για ταψι 36-38
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σήμερα κάνουμε σε μεγαλύτερο ταψι κ κάνουμε περισσότερη ζύμη την χώριζουμε σε 15 μπαλάκια ανοιξα 3 φυλλα κ τα ψηνουμε κ τα βαζουμε στην μεση πριν απο καθε στρώση γέμιση.
Γέμιση
τσιγαριζουμε 2 κρεμμυδια 1 πρασο βάζουμε το σπανάκι για λίγο ισα να μαραθεί φρέσκο κρεμμυδάκι ανιθο δυόσμο αλατι πιπέρι λίγη φετα κ 2 αυγα
Στρώνουμε 6 φυλλα 1 προψημενο γέμιση κ άλλες 2 φορες το ίδιο κ 6 φυλλα απο πανω
Ψήσιμο για μια ωρα στην αρχή στους 200 για 15-20 λεπτα κ μετα στους 170.
Η Συνταγή είναι από Tzeni Tsanaktsidou – “ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ!!!!! ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ!!!!!!” – Λίτσα Μουτα .
Καλή επιτυχία αν την φτιαξετε!! Μην σταματάς.. γιατί η απόλαυση δεν τελειώνει!
Δες άλλη μια εξαιρετική συνταγή για τραβηχτές πίτες Μάνης με μέλι και τριμμένο καρύδι, με πετιμέζι, με γραβιέρα και μέλι, με σύγκλινο και με ό,τι άλλο σκεφτείς
Υλικά:
1 κιλό αλεύρι, 10 γραμμάρια ξηρή μαγιά
προζύμι όσο ένα καρύδι, λίγο αλάτι
1/2 ποτήρι ελαιόλαδο
2 ποτήρια χλιαρό νερό (περίπου)
Εκτέλεση:
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί και ζυμώνουμε για να γίνει μια ζύμη ελαστική. Την σκεπάζουμε με μια βαμβακερή πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος μέχρι να φουσκώσει. Όταν η ζύμη ανέβει βάζουμε λίγο ελαιόλαδο στα χέρια μας και τη ζυμώνουμε να καθίσει.
Βάζουμε το λάδι στη φωτιά και μόλις κάψει καλά παίρνουμε ζύμη όσο ένα μικρό μήλο περίπου και τις τραβάμε απαλά-απαλά με τις άκρες των δακτύλων μας μέχρι να πάρουν ένα οβάλ σχήμα.
Απ’ αυτήν τη διαδικασία οι πίτες παίρνουν την ονομασία τραβηχτές. Τις ρίχνουμε στο καυτό λάδι και τις τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν ένα χρυσαφί χρώμα και από τις δυο πλευρές.