Συνταγές
Το καλύτερο σπέσιαλ παστίτσιο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. αννα καλλεργη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για τον κιμά:
1 κιλό κιμάς (χοιρινός-μοσχαρίσιος)
1 μέτριο κρεμμύδι
1 φλυτζάνα του τσαγιού ( με πιατάκι)ελαιόλαδο
2 μέτριες ντομάτες και 1 κγ. πελτέ ντομάτας
Αλάτι, πιπέρι της αρεσκείας μας
1 πρέζα κανέλα κοπανισμένη
1 μασουράκι κανέλα
6 γαρύφαλλα
1 κρασοπότηρο κρασί
2 ασπράδια αυγών
1 πρέζα μοσχοκάρυδο κοπανισμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, προσθέτουμε το λάδι και τον κιμά και τα σωτάρουμε για λίγο. Σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε νερό για να ψηθεί.
Όταν μεσοψηθεί προσθέτουμε τις ντομάτες αλεσμένες με τον πελτέ, βράζουμε για λίγο και βάζουμε το αλάτι, το πιπέρι, το μασουράκι κανέλας, το μοσχοκάρυδο, τα γαρύφαλλα, την κοπανισμενη κανέλα, το ψήνουμε όσο ακόμα χρειαστεί και σβήνουμε.
Αφήνουμε τον κιμά να κρυώσει και χτυπάμε τα ασπράδια να σταθούν. Όταν έχει κρυώσει αρκετά ο κιμάς προσθέτουμε λίγο λίγο τα χτυπημένα ασπράδια ανακατεύοντας συνεχώς να μην κόψουν και το αφήνουμε στην ακρη.
Για τα μακαρόνια:
1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο νούμερο 2
1 1/2 κσ. βούτυρο ΦΥΤΙΝΗ
Αλάτι μια πρέζα
100 γρ. ανθότυρο ξηρό αλεσμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε νερό με αλάτι βράζουμε τα μακαρόνια για 13 λεπτά. Τα σουρώνουμε και τα σωτάρουμε με το βούτυρο ίσα να μυρίσουν.
Τοποθετούμε παραπάνω από τα μισά σε ταψί(35 × 37 ήταν το δικό μου)και τα πασπαλίζουμε με ανθότυρο ανακατεύοντας τα.
Τα απλώνουμε ομοιόμορφα και προσθέτουμε από πάνω τον κιμά (που έχουμε ετοιμάσει πριν)να απλωθεί παντού.
Βάζουμε από πάνω τα υπόλοιπα μακαρόνια και τον υπόλοιπο ανθότυρο και τα στρώνουμε ομοιόμορφα.
Για την κρέμα μπεσαμέλ:
1 1/2 λίτρα γάλα πλήρες
100 γρ. ανθότυρο ξηρό
2 κρόκους αυγών
180 γρ. αλεύρι (1 1/2 φλυτζάνα του τσαγιού με πιατάκι)
2 κσ. βούτυρο ΦΥΤΙΝΗ καλά γεμάτες
Αλάτι, πιπέρι της αρεσκείας μας
1 πρέζα μοσχοκάρυδο κοπανισμένο
1 πρέζα κανέλα κοπανισμένη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνουμε το γάλα να είναι χλιαρό.
Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και όσο λιώνει προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς με ξύλινη κουτάλα να ομογενοποιηθούν όσο γίνεται και προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα ανακατεύοντας κυκλικά να μην σβολιάσει το αλεύρι (κι αν σας σβολιάσει μην φοβηθείτε το περνάμε από ψιλό σουρωτήρι σε άλλη κατσαρόλα).
Ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να δέσει η κρέμα και να αρχίσει να κοχλάζει.
Την αφήνουμε να παρει μερικές βρασεις και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Με το μίξερ χτυπάμε τους κρόκους καλά και τους προσθέτουμε στην κρέμα ανακατεύοντας με το μίξερ κυκλικά να μην κόψουν τα αυγά, προσθέτουμε τον ανθότυρο, το αλάτι, το πιπέρι, την κανελα,το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε και ετοιμη.
Προσθέτουμε την κρέμα στο ταψί με τα υπόλοιπα και βάζουμε στο φούρνο.
Ψήνουμε στους 200βαθμούς στις αντιστάσεις για 30 περίπου λεπτά μέχρι να ροδίσει σε προθερμασμένο φούρνο.
Το κόβουμε οταν κρυώσει.
Η Συνταγή είναι από κ. αννα καλλεργη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.