ΥΛΙΚΑ
για τη ζύμη
330 γρ. αλεύρι
130 γρ. ζάχαρη
130 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
2 μεγάλα αυγά
2 φακελάκια βανίλια (ή τρεις κάψουλες πλαστικές)
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
για τη γέμιση
1 κιλό γιαούρτι στραγγιστό 10%
300 γρ. ζάχαρη
2 φακελάκια άνθος αραβοσίτου (θα χρειαστείτε αυτά που θέλουν βράσιμο)
100 ml ηλιέλαιο
600 ml γάλα
4 αυγά
Ξύσμα λεμονιού από 2 λεμόνια ή σφηνάκι ρούμι ή και τα 2
ζάχαρη άχνη (προαιρετικά)
Εκτέλεση
1
Κόβετε το βούτυρο σε μικρά κομματάκια (να είναι κρύα, όχι λιωμένα) και μαζί με τα άλλα υλικά (για τη ζύμη) τα ζυμώνετε αμέσως (για να μην ζεσταθεί πολύ το βούτυρο) μέχρι να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
2
Τυλίγετε αμέσως τη ζύμη σε μεμβράνη και την αφήνετε στο ψυγείο για μισή ώρα.
3
Εν συνεχεία απλώνετε τη ζύμη ομοιόμορφα στη «βουτυρωμένη» ταρτιέρα διαμέτρου 26 εκ. με ψηλό χείλος και αποσπώμενη βάση καλύπτοντας και τα τοιχώματα μέχρι επάνω. (Προσοχή να μην υπάρξουν ρωγμές στη ζύμη διότι δεν πρέπει να εισχωρήσει η γέμιση μέση στη ζύμη).
4
Για τη γέμιση σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε αρχικά με κουτάλα τα συστατικά (της γέμισης που προαναφέρονται) και εν συνεχεία χτυπάτε με το μίξερ για 1 λεπτό σε χαμηλή σκάλα. Η γέμιση θα σας φανεί πολύ νερουλή, όμως έτσι πρέπει να είναι.
5
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς επί μία ώρα περίπου (ανάλογα με το φούρνο). Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμο όταν θα αρχίσει να εμφανίζει καφέ στίγματα στο κέντρο του.
6
Σβήνετε το φούρνο, αλλά ΠΡΟΣΟΧΗ δεν βγάζετε το σκεύος διότι η γέμιση ακόμη είναι ρευστή. Αφήνετε μισάνοιχτη την πόρτα. Μετά από 2 ώρες μπορείτε να το βγάλετε από το φούρνο αλλά δεν επιχειρείτε ακόμη να ξεκολλήσουμε το κέικ από το σκεύος, παρά μόνον όταν κρυώσει εντελώς.
7
Αφού βγει από το σκεύος, απλώνετε τη ζάχαρη άχνη εφόσον το επιθυμείτε.
8
Διατηρείται 5 μέρες στο ψυγείο. Πιο νόστιμο είναι την επόμενη ημέρα, αφού δηλαδή κρυώσει καλά.