Ενα γλυκό με ολόκληρα αλεσμένα πορτοκάλια που θυμίζει ένα ελαφρά σιροπιασμένο ραβανί ή μιά σούπερ-υγρή αρωματική πορτοκαλόπιτα! Να με συμπαθάτε όμως που κατ’εξαίρεση δεν αναφέρω την πηγή της συνταγής (μόνο και μόνο επειδή δεν την γνωρίζω γιατί μού δόθηκε σε ραβασάκι σε φιλικό τραπέζωμα).
Υλικά
2 πορτοκάλια μεσαίου μεγέθους και 1 για το ξύσμα
1 κούπα ζάχαρη
1 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
1 κούπα σιμιγδάλι χονδρό
5 αυγά χτυπημένα
2 κουταλάκια του γλυκού μπεήκιν πάουντερ
1 κούπα αραβοσιτέλαιο και λίγο για το ταψί (26χ34 εκατοστά ή διάμετρο 31 εκατοστά)
το ξύσμα από ένα πορτοκάλι
Για το σιρόπι
½ λίτρο νερό
2 κούπες ζάχαρη
1 ξύλο κανέλας
1 κουταλάκι της σούπας χυμό λεμόνι και μισό λεμόνι
Προετοιμασία
Πρώτα φτιάχνουμε το σιρόπι για να κρυώσει. Βάζουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα μεσαίου μεγέθους και βράζουμε. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει το αφήνουμε 6-7 λεπτά να βράσει. Το αποσύρουμε και το αφήνουμε να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς (προτιμότερο στη ρύθμιση με αέρα) και λαδώνουμε το ταψί μας (26χ34 εκατοστά ή διαμέτρου 31 εκατοστών).
Πλένουμε τα δύο πορτοκάλια (τα κρατάμε ολόκληρα με τη φλούδα) και τα βράζουμε για μισή ώρα. Τα αφαιρούμε με σουρωτή κουτάλα από το καυτό νερό και τα χονδροκόβουμε σε 4-5 κομμάτια αφαιρώντας τη ροδέλα γύρω από το κοτσάνι και το κάτω μέρος και τα κουκούτσια (αν έχουν).
Πολτοποιούμε τα κομμένα πορτοκάλια στο μούλτι .
Σε μια λεκάνη βάζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά , προσθέτουμε το πολτοποιημένο μίγμα πορτοκαλιών και ανακατεύουμε με σπάτουλα.
Βάζουμε το μίγμα στο λαδωμένο ταψί και ψήνουμε το κέηκ για 45-48 λεπτά στους 180 βαθμούς με αέρα.
Μόλις το βγάλουμε ζεστό από το φούρνο το σιροπιάζουμε με το κρύο σιρόπι.
Μπες για περισσότερες νόστιμες συνταγές στο http://twominutesangie.com