Το άφθαστο ψητό μου κοτόπουλο
Connect with us

Ξεχωριστα

Το άφθαστο ψητό μου κοτόπουλο

Published

on

kotopoulo3 thumb large

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

Συνταγή από illaboratoriodimmskg.blogspot.gr

Καλό μαρινάρισμα και δυο-τρία κόλπα στον τρόπο ψησίματος – αν έχετε αναρρωτηθεί πώς τα κοτόπουλα που πουλάνε στα κοτοπουλάδικα είναι τόσο καλοψημένα, αυτή είναι η απάντηση. Με την τραγανή τους πετσούλα απ’ έξω ενώ το κρέας τους παραμένει μαλακό και ζουμερό.

Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να φτιάξετε ψητό κοτόπουλο, ακολουθήστε τις οδηγίες μου και μάλλον δεν θα ξαναγοράσετε έτοιμο! Προτιμώ το κοτοπουλάκι μου να το ψήνω σκέτο, χωρίς να βάζω πατάτες ή άλλο συνοδευτικό στο ταψί, καθώς το ζουμάκι του το χρησιμοποιώ για να φτιαξω ένα gravy, δηλαδή μια σάλτσα ψητού, με την οποία το συνοδεύω.

ΣΑΛΤΣΑ ΨΗΤΟΥ ΓΚΡΕΪΒΥ

Το gravy (γκρέϊβυ) είναι μια σάλτσα, που παρασκευάζεται απο το καραμελλωμένο ζουμάκι που μένει στο ταψί, στο τηγάνι ή την κατσαρόλα απο το ψήσιμο του κρέατος.
Τα υπολείμματα λοιπόν που μένουν στο ταψί απο το ψημένο κρέας, ξύνονται με ενα ξύλινο κουτάλι, προστίθεται αλεύρι ή άμυλο, που θα βοηθήσει να δέσει η σάλτσα, και τέλος συμπληρώνεται υγρό, που μπορεί να είναι ζωμός σκέτος, αναμεμειγμένος με κρασί, αλλά ακόμη και απλά νερό. Προκύπτει δηλαδή ενα είδος μπεσαμέλ, όπου στην θέση του βούτυρου έχουμε το λίπος απο το μαγείρεμα του κρέατος, ενώ στην θέση του γάλακτος χρησιμοποιούμε ζωμό κρέατος. Συνήθως έχει αρκετά σκούρο χρώμα και ωραίο καπνιστό άρωμα.

Το γκρέϊβυ, προέρχεται κατά βάση απο την αγγλική κουζίνα αλλα είναι πλέον διαδεδομένο και στην αμερικάνικη. Στις χώρεςαυτές, υπάρχει και έτοιμο σε κονσέρβα, συμπυκνωμένο σε κύβους ή λυοφιλιοποιμένο σε κόκκους. Μπορεί να παρασκευαστεί επίσης απο λαχανικά (για τους χορτοφάγους) και ιδίως απο καραμελωμένα κρεμμύδια. Σερβίρεται μαζί με το ψητό από το οποίο συνήθως και προέρχεται, αλλα νοστιμίζει και το πιλάφι ή τον πουρέ πατάτας.
Οσον αφορά την συνταγή, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες δοσολογίες αλλα θα σας δώσω κάποιες αναλογίες υλικών.

Υλικά :

ο ζωμός και τα υπολείμματα απο το ψήσιμο του κρέατος,
ζωμό κρέατος,
αλεύρι ή άμυλο.

Προετοιμασία :
Οσο είναι ακόμη ζεστό το ταψί, το τηγάνι ή η κατσαρόλα, αφαιρέστε το κρέας. Βέβαια, έχετε υπ’ όψιν οτι η ποσότητα των καραμελωμένων υγρών του ψησίματος στο σκεύος δεν πρέπει να είναι υπερβολική; συνήθως μιλάμε για το πολύ μισό φλυτζάνι τσαγιού.

Γείρετε το σκεύος και αφήστε το να σταθεί μερικά λεπτά. Θα δείτε οτι το λίπος διαχωρίζεται απο τον υπόλοιπο ζωμό. Με ενα κουτάλι αφαιρέστε όσο το δυνατόν περισσότερο από το επιπλέον λίπος, αφήνοντας μια μικρή ποσότητα (1-2 κ.σ.). Βέβαια, αν θέλετε, μπορείτε να αφήσετε και όλο το λίπος, αλλά οι θερμίδες της σάλτσας ανεβαίνουν δραματικά!

Με μια ξύλινη σπάτουλα ξύστε τον πάτο απο το σκεύος αλλά και τις ξεραμένες κρούστες απο τα τοιχώματα του σκεύους, που θα δώσουν και όλη την νοστιμιά!

Βάλτε το σκεύος (το ίδιο, μέσα στο οποίο μαγειρέψατε το κρέας) επάνω στην εστία σε μέτρια φωτιά.

Διαλύστε 2 κ.σ. αλεύρι ή άμυλο καλαμποκιού (corn flour) σε 1/4 φλ. κρύο νερό και αναμείξτε μέχρι να διαλυθεί. Πολλοί προτιμούν το αλεύρι απο το άμυλο, καθώς το δεύτερο, δίνει μια πιο κολλώδη σάλτσα, αλλά το αλεύρι πάλι έχει μια χαρακτηριστική γεύση που σε κάποιους δεν αρέσει.

Προσθέστε το μίγμα στο ταψί και με το σύρμα ή μια σπάτουλα, αναμείξτε το καλά με τα υπολείμματα του ζωμού (ντεγκλασσάρισμα). Θα δημιουργηθεί ενα είδος roux (είχαμε μιλήσει γι’ αυτό στην μπεσαμέλ).

Προσθέστε έπειτα 2 φλ. ζεστό ζωμό κρέατος και αναμιγνύοντας συνεχώς περιμέντε μέχρι το μίγμα να δέσει.

Με αυτόν τον τρόπο θα πάρετε περίπου δυο γεμάτα φλυτζάνια σάλτσα. Μπορείτε να προσθέσετε λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι ή και λίγο αλάτι, αν είναι απαραίτητο (συνήθως ο ζωμός είναι αρκετά αλμυρός). Κάποιοι προσθέτουν και 1-2 κ.σ. κρέμα γάλακτος ή buttercream.

Σερβίρετε το γκρέϊβυ σε μια ζεσταμένη σαλτσιέρα ή άλλο κατάλληλο σκεύος.

Και μερικά τιπ για έξτρα γεύση :

– αν το κρέας που έχετε είναι μοσχάρι ή βοδινό, μπορείτε να προσθέσετε ενα φλυτζάνι κόκκινο ξηρό κρασί και να μειώσετε την ποσότητα του ζωμού σε ενα φλυτζάνι.
– αν το κρέας που έχετε είναι χοιρινό, ο ζωμός του θα έιναι ανοιχτόχρωμος. Για πάρετε ενα ωραίο σκούρο γκρέϊβυ, προσθέστε ενα κρεμμύδι κομμένο σε φετούλες μέσα στο ταψί όπου θα ψηθεί; το κρεμμύδι θα καραμελλώσει κατά το ψήσιμο και θα σώσει ωραίο σκούρο χρώμα στον ζωμό.
–  αν το κρέας που έχετε είναι αρνί ή κατσίκι, για έξτρα γεύση, μπορείτε να προσθέσετε λίγο μουστάρδα σκόνη ή χυμό λεμονιού ή ακομη  να αναμείξετε 1/4 φλ.κρασί μαζί με τον ζωμό.
– αν το κρέας που έχετε είναι πάπια, μπορείτε να προσθέσετε ξύσμα πορτοκαλιού και να αναμείξετε τον ζωμό (εδώ θα χρησιμοποιήσετε ζωμό κοτόπουλου) με χυμό πορτοκαλιού, γλυκό κόκκινο κρασί η κονιάκ.

Ψητό  κοτόπουλο

Για 4 άτομα

Υλικά:

  • 1 μέτριο κοτόπουλο, περίπου 1.600 gr
  • 3-4 φέτες ντομάτα

Για τη μαρινάτα:

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. στερεοποιημένο λαρδί ή λιωμένο βούτυρο
  • 1 κ.σ. soya sauce
  • 1 κ. καφέ κοφτό καστανή ζάχαρη 
  • 1 κ.σ. μουστάρδα ελαφρά πικάντικη Dijon
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1 κ.γ. μαύρο πιπέρι
  • 1 κ.γ. – όχι πολύ γεμάτο – κόλιαντρο τριμμένο
  • 1 κ.γ. γεμάτο νιφάδες ντομάτας
  • 1 πρέζα κανέλα
  • 1 πρέζα κύμινο
  • ½ κ.γ. σκόρδο γκρανουλέ
  • 1 κ.γ. γεμάτη αλάτι

Για το gravy:

  • 1 κ.σ. γεμάτο μουστάρδα ελαφρά πικάντικη Dijon
  • 4 κ.σ. ηλιέλαιο
  • τον χυμό από μισό λεμόνι

 

Προετοιμασία:

Ετοιμάστε πρώτα το κοτόπουλο: αφαιρέστε το εμφανές εσωτερικό πάχος από την περιοχή της κοιλιάς, τις άκρες από τα φτερά και την ουρά, καθαρίστε το από τα υπολείμματα των φτερών και πλύντε το καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Ακουμπήστε το κάπου να στραγγίσει.

Ετοιμάστε τη μαρινάτα. Αναμείξτε όλα τα υλικά μέχρι να πάρετε ένα ομοιογενές μείγμα. Όσον αφορά τα υλικά της μαρινάτας, μπορείτε να κάνετε τις δικές σας παραλλαγές στα μπαχαρικά. Προτιμώ να χρησιμοποιώ το στερεοποιημένο λαρδί αλλά επειδή ξέρω ότι δεν μπορείτε να το βρείτε εκτός αν το παρασκευάσετε (δείτε πώς εδώ), μπορείτε εναλλακτικά να χρησιμοποιήστε βούτυρο.

Σκουπίστε το κοτόπουλο με απορροφητικό χαρτό. Πασπαλίστε το εσωτερικό της κοιλιάς του με λίγο αλάτι. Αλείψτε το εξωτερικά με τη μαρινάτα, σταδιακά, τρίβοντας καλά με τα δάχτυλά σας και κάνοντας μασάζ ώστε να απορροφηθεί. Χρησιμοποιήστε όλη την ποσότητα της μαρινάτας. Βάλτε στην κοιλιά του κοτόπουλου μερικές φέτες ντομάτας. Βάλτε το μέσα σε μια γερή πλαστική σακούλα κατάλληλη για τρόφιμα και δέστε την σφιχτά. Βάλτε το στο ψυγείο και αφήστε το να σταθεί για 12 ώρες, το μάξιμουμ 24. Μη ξεχάσετε να το αναποδογυρίστε 2-3 φορές. Βγάλτε το κοτόπουλο από το ψυγείο και αφήστε το να σταθεί μία ωρίτσα ώστε να έρθει σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220 °C.

Ετοιμάστε το κοτόπουλο για το ψήσιμο. Πρώτα απ’ όλα βγάλτε το από τη σακούλα αλλά κρατήστε το τυχόν ζουμάκι του. Πετάξτε τις φέτες της ντομάτας. Προσωπικά δεν μου αρέσει το ψητό κοτόπουλο ανοιγμένο σε πεταλούδα αλλά μπορείτε να το αφήσετε και ως έχει. Για να το ανοίξετε πεταλούδα, χρησιμοποιήστε ένα δυνατό ψαλίδι κουζίνας, υπάρχουν και ειδικά για να κόβετε κοτόπουλο, και ανοίξτε το από τη μεριά του στήθους. Πατήστε το με τα χέρια σας να ανοίξει καλά. Βάλτε το κοτόπουλο μέσα σε μια γάστρα και περιχύστε το με όση μαρινάτα μαζεύτηκε μέσα στη σακούλα.

Σκεπάστε τη γάστρα με το καπάκι της και βάλτε την στον φούρνο. Έπειτα από 45 λεπτά κατεβάστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200 °C. Αφού περάσει η πρώτη ώρα ψησίματος, ξεσκεπάστε τη γάστρα. Θα χρειαστεί ακόμη περίπου μια ώρα ψήσιμο μέχρι να είναι έτοιμο το κοτοπουλάκι. Στο διάστημα αυτό, κάθε λίγο θα το περιχύνετε με το ζουμάκι που έχει μαζευτεί μέσα στη γάστρα.

Το κοτόπουλο είναι έτοιμο όταν η πέτσα του ροδοψηθεί. Δεν υπάρχει περίπτωση να σας στεγνώσει, αντιθέτως θα εντυπωσιαστείτε από το πόσο ζουμερό παραμένει το κρέας του. Βγάλτε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και ετοιμάστε το gravy, δηλαδή τη σάλτσα με την οποία θα το σερβίρετε. Εδώ, βέβαια, δεν έχουμε πολύ πηχτό gravy καθώς δεν προσθέτουμε άμυλο για να δέσει. Μαζέψτε το ζουμάκι που περίσσεψε μέσα στη γάστρα, σουρώστε το, αναμείξτε το με τα υλικά του gravy και με το μίγμα περιχύστε το κοτόπουλο. Συνήθως χρησιμοποιώ το ηλιέλαιο που έχει πιο ουδέτερη γεύση, έχω την εντύπωση ότι με το ελαιόλαδο η γεύση του γίνεται πιο βαριά. Για μια παραλλαγή πιο light, χρησιμοποιήστε μόο τα υλικά του ντρέσινγκ χωρίς του ζουμάκι.

1515717913 340 το άφθαστο ψητό μου κοτόπουλο idiva gr

Συνοδέψτε το ψητό κοτοπουλάκι σας με πατάτες τηγανητές, πατάτες ψητές φούρνου, patatas bravas, πουρέ πατάτας, πουρέ σελινόριζας, κάποια σαλάτα λαχανικών, βραστά, γλασαρισμένα στο βούτυρο ή σωταρισμένα λαχανικά ή με ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.

ΠΗΓΗ: https://illaboratoriodimmskg.blogspot.gr/

432166286 1632255603978318 5086287024138242637 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

420200191 3831262223763450 5937898279789837701 n
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

434919787 1361123411214979 862366430656765833 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

Τα μπισκότα που πρέπει να έχεις σε όλη τη Νηστεία στο σπίτι !
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Τα μπισκότα που πρέπει να έχεις σε όλη τη Νηστεία στο σπίτι !

αφράτα τσουρέκια με ίνες
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Η συνταγή για αφράτα τσουρέκια με ίνες που θα φτιάξω φέτος!

πασχαλινά κουλουράκια
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έχω κάνει ήδη δύο δόσεις και πάω για την τρίτη. Τα φετινά κουλουράκια μου για το Πάσχα.

433588693 2065101060541709 321243484749719764 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Μέχρι εδώ ήρθε η μυρωδιά – εύκολο Κέικ Νηστίσιμο Πορτοκαλιού που και από εμφάνιση είναι άψογο

Η Σαλάτα που αγαπάω. Μοναστηριακή Συνταγή.
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Η Σαλάτα που αγαπάω. Μοναστηριακή Συνταγή.

Η Πορτοκαλόπιτα που θα αγαπήσεις με την πρώτη δοκιμή.
Συνταγές5 ημέρες ago

Η Πορτοκαλόπιτα που θα αγαπήσεις με την πρώτη δοκιμή.

Σκαλτσούνια με μία ξεχωριστή γέμιση
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τα φτιάχνω σε κάθε Νηστεία και έχω το κεφάλι μου ήσυχο. Σκαλτσούνια με μία ξεχωριστή γέμιση !

434647989 944207530386820 2037348011598975996 n
Συνταγές3 ώρες ago

Μια ωραία ιταλική πρόταση για ντοματίνια με μπακαλιάρο παστό – ο τέλειος συνδυασμός υλικών

436818271 3625274217727490 8065672417738687604 n
Συνταγές5 ώρες ago

Το μενού μας σήμερα: το τέλειο ριζότο με πράσα

cheesecake bueno
Συνταγές7 ώρες ago

Σούπερ απολαυστικό τσιζκέικ Bueno που δεν θα μείνει για την επόμενη μέρα.

352378256 257571886955377 897426544750172025 n
Συνταγές7 ώρες ago

Σήμερα μια εξαιρετική συνταγή για νόστιμες πατατοκροκέτες

436933975 2350442412013656 5454018453272966378 n
Συνταγές9 ώρες ago

Μια υγιεινή συνταγή για να απολαύσετε καλαμάρι ψητό

409173659 884639303010310 3828509439770772315 n
Συνταγές11 ώρες ago

Καλή σας όρεξη και απόλαυση! Υπέροχα λαμπερά μπιφτέκια κοτόπουλο Με σαλάτα κολοκυθάκια

435693833 10233150482603894 803185212951821018 n
Συνταγές13 ώρες ago

Η Μεγάλη Εβδομάδα πλησιάζει – Νηστίσιμα, ζουμερά και υπέροχα μπράουνις χωρίς μίξερ!

435891095 951597246314515 1742939746968452712 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Μου τρέξανε τα σάλια! Τι υπέροχο πιάτο είναι αυτό με καλαμάρι ψητό στον φούρνο

435326597 1642371192966759 8517398535662406682 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Άπαιχτο – λαχανοντολμάδες λεμονάτοι με κοτόπουλο και χοιρινό!

435262778 3668351850104305 4165352847937659328 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Αμέσως εξαφανίζονται τέτοια θαυμάσια τηγανόψωμα

436551912 2353180245073206 5850630079103002159 n
Συνταγές1 ημέρα ago

2 ψωμάκια σήμερα όλα τα λεφτά – η εικόνα μιλάει από μόνη της

438205438 7495486857199320 5476897581133918732 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Τι ωραία ιδέα! Γευστικότατο κέικ πορτοκάλι

435301786 952712482869658 8999564429552894999 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Ξεχειλίζει Νοστιμιά! Σέλινο με λουκάνικο φτιαγμένο από μοσχάρι και κοτόπουλο και σάλτσα λιαστής ντομάτας..

ελιόψωμα
Συνταγές2 ημέρες ago

Mία απλή συνταγή για αρωματικά ελιόψωμα – είναι ωραία και θρεπτικά

438081797 7085428701583328 6152839799144739513 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Πανεύκολη και τραγανή πάστα φλώρα που πρέπει να φτιάξετε αμέσως

420366727 10228647080056089 1781826370194966162 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Η καλύτερη και πιο εύκολη συνταγή για κριθαρότο με γαρίδες σήμερα

435716364 7394436040632561 3923706756731903861 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Γεμιστά αχλάδια με καρύδι – Πραγματικά όποιος τα δοκιμάσει θα μένει με το στόμα ανοιχτό!

434673300 950523323088574 3317664150184822667 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Η πιο εύκολη μακαρονάδα θαλασσινών που έχετε φτιάξει ποτέ!

420391380 3757118914612760 6389692850208154569 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Πρέπει να δοκιμάσετε αυτό το λαχταριστό και αφράτο νηστίσιμο κέικ χωρίς μίξερ

436205848 941471607767748 8237338072279138636 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Οι χιώτικοι ρεβυθοκεφτέδες είναι απλώς τέλειοι

420955096 3302980416676669 5746463349577571094 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Μία εικόνα χίλιες λέξεις!! Ωραία ιδέα για νηστίσιμη μπουγάτσα με φύλλο κανταΐφι

435306133 3665589490380541 694152640612989520 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Σπιτικά κολοκυθάκια γεμιστά της κατσαρόλας με κρεμώδες αυγολέμονο

435186735 3667022630237227 4711213490210970506 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Θέλεις γλυκό χωρίς τύψεις; Μια πανεύκολη συνταγή για το πιο δροσιστικό γλυκό

437672317 1459701068258829 2594984089575325665 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

434868129 25176555311958955 1948130514031615880 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Τα πιο εύκολα και μοσχομυρωδάτα ρολάκια κανέλας – νηστίσιμα που πρέπει οπωσήποτε να τα φτιάξετε

ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΗΛΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ 2 65fed5a0f3377
Συνταγές4 ημέρες ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

σαραγλί
Συνταγές4 ημέρες ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

436837035 7767031109974821 6204355390735219091 n e1713155098175
Συνταγές4 ημέρες ago

Φτιάξτε τα πιο νόστιμα κουλουράκια πεταλάκια νηστίσιμα

434711991 915625986965867 7072933677725102301 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Κουλουράκια με μαστίχα και μέλι – λαχταριστά και μοσχοβολιστά

420530592 1365334397460547 3530726457671699527 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Κολοκυθόπιτα νηστίσιμη – γλυκιά και στριφτή.. ο τέλειος συνδυασμός