Γλυκα
Τούρτα σεράνο
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Υλικά
370 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
250 γρ. ζάχαρη
2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
2 πρέζες αλάτι
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1/2 κ.γλ. μαγειρική σόδα
3 κ.γλ. βανίλια υγρή
120 γρ. κακάο σε σκόνη
160 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
160 γρ. και 4 κ.σ. γάλα
450 γρ. ζάχαρη άχνη
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ºC στον αέρα.
Για το παντεσπάνι: Αλείφουμε το βούτυρο σε τρια ταψάκια με διάμετρο 20 εκ. Στρώνουμε λαδόκολλα στη βάση. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, 50 γρ. κακάο, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι. Στο σταθερό μίξερ χτυπάμε 120 γρ. βούτυρο με τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα για 3 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει το βούτυρο.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά και 1 κ.γλ. υγρή βανίλια, ανακατεύοντας σε κάθε προσθήκη. Χαμηλώνουμε τη ταχύτητα του μίξερ και προσθέτουμε εναλλάξ τα μισά στερεά υλικά, 160 γρ. γάλα και τα υπόλοιπα στερεά. Ισομοιράζουμε το μείγμα στα ταψάκια. Ψήνουμε για 25 με 30 λεπτά στη μεσαία σχάρα του φούρνου, να φουσκώσουν, να ροδίσουν και να σταθεροποιηθούν. Αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά. Τα αναποδογυρίζουμε σε σχάρα να κρυώσουν τελείως.
Για την κρέμα: Χτυπάμε 250 γρ. βούτυρο με μίξερ χειρός σε μέτρια ταχύτητα να αφρατέψει. Σταματάμε το μίξερ. Κοσκινίζουμε στο αφράτο βούτυρο 400 γρ. άχνη, 70 γρ. κακάο και το αλάτι. Χτυπάμε τα υλικά σε χαμηλή ταχύτητα για περίπου 4 λεπτά, να ομογενοποιηθούν σε κρέμα. Δυναμώνουμε την ταχύτητα και προσθέτουμε 2 κ.γλ. υγρή βανίλια και 4 κ.σ. γάλα. Αν θέλουμε την κρέμα πιο σφιχτή προσθέτουμε επιπλέον άχνη ή γάλα για πιο αραιή κρέμα.
Μοντάρισμα τούρτας: Βάζουμε ένα παντεσπάνι σε πιατέλα για κέικ. Απλώνουμε με σπάτουλα ή σακούλα ζαχαροπλαστικής μια λεπτή στρώση κρέμα σοκολάτας. Επαναλαμβάνουμε παντεσπάνι – κρέμα και τελειώνουμε, αλείφοντας όλη τη τούρτα με κρέμα σοκολάτας.
ΠΗΓΗ