Γλυκα
Τούρτα μελιού με καραμέλα – Μέντοβνικ – ότι πρέπει για την λιγούρα
Υλικά · 150γρ βούτυρο · 3 αυγά · 1 φλ ζάχαρη · 2 κουταλιές μέλι · 1 κουτ γλ σόδα · 2 φλ αλεύρι περίπου Κρέμα · 1 ζαχαρούχο καραμελωμένο · 200 γρ βούτυρο «τουβλάκι» σε θερμοκρασία δωματίου · Προαιρετικά λίγη άχνη · Αμύγδαλα ή πεκαν Εκτέλεση: 1. Ετοιμάζουμε την κρέμα για να σφίξει στο […]
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Υλικά
· 150γρ βούτυρο
· 3 αυγά
· 1 φλ ζάχαρη
· 2 κουταλιές μέλι
· 1 κουτ γλ σόδα
· 2 φλ αλεύρι περίπου
Κρέμα
· 1 ζαχαρούχο καραμελωμένο
· 200 γρ βούτυρο «τουβλάκι» σε θερμοκρασία δωματίου
· Προαιρετικά λίγη άχνη
· Αμύγδαλα ή πεκαν
Εκτέλεση:
1. Ετοιμάζουμε την κρέμα για να σφίξει στο ψυγείο. Χτυπάμε καλά το βούτυρο και το ζαχαρούχο να γίνει κρέμα. Βάζουμε ψυγείο να παγώσει
2. Για τα παντεσπάνια, λιώνουμε με μπεν μαρι το βούτυρο με ζάχαρη. Προσθέτουμε τα αυγά και χτυπάμε με το μίξερ
3. Προσθέτουμε το μέλι, σόδα και το αλεύρι χτυπώντας να έχουμε ένα σφιχτό μίγμα όχι πολυ νερουλό
4. Σε λαδόκολλα θα απλώσουμε το μίγμα μας. Ανάλογα το μέγεθος και το σχήμα που θέλουμε να δώσουμε στο γλυκό . Πχ εγώ για ορθογώνια τούρτα σε ένα 18 τι πυρέξ έβαλα από 1 φλ μίγμα σε 4 μέρη. Το καθένα το ψήνουμε γι 5-8 λεπτά ισα ισα να πάρει χρώμα. Όταν τα βγάζουμε απ τον φούρνο, κόβουνε τις άκρες για να έχουν ομοιόμορφο σχήμα. Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο κ σκεπάζουμε με πετσέτα.
5. Για να κάνουμε την τούρτα, βάζουμε εναλλάξ παντεσπάνι και κρέμα. ΠΡΟΣΟΧΗ η γέμιση στα ενδιάμεσα δεν πρέπει να είναι πολύ ! Καλύπτουμε απ έξω την τούρτα και τη διακοσμούμε με τα θρυμματισμένα περισσεύματα και προεραιτικα με καρύδια ή πεκαν
6. Βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένη για να σφίξει και να δέσει τουλάχιστον 1 μέρα !
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=hjZo3XCDOzw&w=900&h=506]
Σε κάποια σαιτ, στη ρώσικη εκδοχή, έλεγε οτι το ΜΥΣΤΙΚΟ είναι ενα σιρόπι από καλό ρούμι, ζάχαρη και νερό που ίσα ίσα περνάς τα παντεσπάνια. Ή απλά ρίχνεις λίγο στην κρέμα για να έχει υγρασία να την τραβήξει.
Επίσης μου έκανε εντύπωση που για κέικ μελιού, υπερισχύει η καραμέλα και όχι το μέλι.
Το σίγουρο είναι οτι εξαφανίστηκαν μέχρι και τα ψίχουλα ! Ωραία γεύση (ειδικά την 3η μέρα) και ελαφριά, παρ όλη την καραμελένια βουτυροκρεμα.
Αυτή την τούρτα θα την δείτε συνήθως σε στρόγγυλο σχήμα. Το τρίγωνο κομμάτι θα δείξει αλλιώς τα στρώματα παντεσπάνι-κρέμας. Η αλήθεια ειναι οτι για τέτοιο την ξεκίνησα, αλλά η ορθογώνια βόλευε καλύτερα στο να βγουν κομμάτια για κέρασμα. (για αυτή τη δόση χρησιμοποίησα 18-20εκ πυρεξάκι και έβγαλα 18 κομμάτια)
Επίσης άν θέλετε να δοκιμάσετε τη ζυμαρένια εκδοχή για να μη ταλαιπωρηθείτε στο άπλωμα του μίγματος, απλά προσθέστε περισσότερο αλεύρι μέχρι να έχετε ένα μαλακό ζυμαράκι που θα το ανοίξετε με τον πλάστη. Ετσι θα είναι και πιο εύκολο να το κόψετε στο σχήμα που θέλετε.
Το καλύτερο συνοδευτικό της ; Ενα ζεστό καφεδάκι, φίλτρου κατά προτίμηση 😉
Δείτε περισσότερες νόστιμες συνταγές στο : dolmadaki