Τηγανόψωμα, η κορυφαία των λιχουδιών
Connect with us

Ξεχωριστα

Τηγανόψωμα, η κορυφαία των λιχουδιών

Published

on

τίτλο 700 x 460

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

τίτλο 700 x 460

Αν βάλει κάποιος τα τηγανόψωμα που έχω φάει στη ζωή μου σε μια σειρά, θα φτάσει χαλαρά από Αθήνα Θεσσαλονίκη! Μέχρι να πεθάνω δε, υπολογίζω να έχω φάει και τα χιλιόμετρα της επιστροφής!

Από παιδί τρελαινόμουν γι’ αυτή τη λιχουδιά και έκανα πάρτι όταν τα έφτιαχνε η γιαγιά μου στη χάση και στη φέξη. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει παιδί που αντιστέκεται στο τηγανισμένο, ζεστό, αφράτο ψωμί. Πλέον τον ρόλο της γιαγιάς έχει πάρει η μητέρα μου που ως γιαγιά και αυτή, έχει βάλει στο πρόγραμμα να τα φτιάχνει όσο πιο συχνά γίνεται – κι εννοώ πολύ συχνά! Τη συνταγή την έχω καταγράψει και πλέον την φτιάχνω κι εγώ με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Τηγανόψωμα γεμιστά ή όχι, φουσκωτά ή πλακουτσωτά, τραγανά ή μαλακά, με μέλι ή πετιμέζι, με ζάχαρη ή σκέτα είναι όλα καλοδεχούμενα. Τηγανόψωμα και ξερό ψωμί! Έχω δοκιμάσει τα πάντα και έχω καταλήξει στα δικά μου αγαπημένα. Τα φτιάχνω έτσι όπως τα προτιμώ, δηλαδή χωρίς γέμιση, φουσκωτά και ζυμαρένια, ραντισμένα με μέλι ή πετιμέζι.

1508063662 529 τηγανόψωμα η κορυφαία των λιχουδιών

Η βασική συνταγή είναι αυτή που θα δείτε παρακάτω, όμως αν τα θέλετε γεμιστά ή λιγότερο φουσκωτά, δεν τίθεται θέμα. Δίνω οδηγίες για ολες τις παραλλαγές που ενδέχεται να θέλετε να κάνετε. Το βέβαιο είναι πως όπως και να τα φτιάξετε, η γεύση τους παραμένει το ίδιο τέλεια και το τηγανόψωμο είναι και θα είναι ένα από τα καλύτερα πρωινά γεύματα που μπορεί να απολαύσει κανείς.

Τηγανόψωμα

Υλικά:

  • 700 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 400 γραμμάρια νερό χλιαρό
  • ½ κουταλάκι γλυκού αλάτι

 

  • 50 γραμμάρια ελαιόλαδο
  • 8 γραμμάρια ξερή μαγιά (1 φακελάκι)

Μέθοδος:

Βάζουμε σε μια μεσαίου μεγέθους λεκάνη ή σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι, το αλάτι και τη μαγιά. Τα ανακατεύουμε με το χέρι μας και ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο.

Ρίχνουμε σιγά σιγά το μισό νερό, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό, σαν το νερό που κάνουμε μπάνιο ένα μωρό. Πρέπει δηλαδή να είναι ναι μεν αρκετά ζεστό, αλλά όχι καυτό. Να το αντέχουμε άνετα στο χέρι μας, ώστε να μην καταστραφεί η μαγιά. Αφού ρίξουμε το νερό στη λακκούβα, αρχίζουμε να το ανακατεύουμε σιγά σιγά από το κέντρο προς τα έξω παίρνοντας σε κάθε στροφή του χεριού μας και λίγο από το αλεύρι. Με λίγα λόγια σχηματίζουμε ομόκεντρους κύκλους (μια σπείρα δηλαδή), που πηγαίνουν από το κέντρο προς τα έξω. Αφού η ζύμη «πιει» το νερό που ήδη ρίξαμε, προσθέτουμε και το υπόλοιπο μισό, ζυμώνοντας πάρα πολύ καλά το ζυμάρι.

Μόλις σχηματιστεί μια εύπλαστη και σχετικά σκληρή ζύμη, που να μην κολλάει στα χέρια, την κάνουμε μπάλα και την βγάζουμε από τη λεκάνη. Τότε ρίχνουμε στον πάτο της λεκάνης το ελαιόλαδο και ξαναβάζουμε μέσα τη ζύμη.

Αρχίζουμε να ζυμώνουμε ξανά, αργά και σταθερά, μέχρι να ρουφήξει σταδιακά το ζυμάρι όλο το λάδι. Το ζυμάρι θα δούμε ότι θα πιει όλο το λάδι και θα μείνει απαλό και στεγνό χωρίς να μείνουν υπολείμματά λαδιού καθόλου στη λεκάνη. Μόλις γίνει αυτό, η ζύμη είναι έτοιμη. Την σχηματίζουμε σε μπάλα, την αφήνουμε μέσα στη λεκάνη και τη σκεπάζουμε με μια πετσέτα.

Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί σε ζεστό μέρος για τουλάχιστον τρεις ώρες. Τρεις με τέσσερις ώρες είναι το ιδανικό. Αν βιαζόμαστε, τότε δεν πρόκειται να γίνουν τα τηγανόψωμα έτσι όπως πρέπει, αφράτα και μαλακά. Η ζύμη χρειάζεται χρόνο!

1508063663 761 τηγανόψωμα η κορυφαία των λιχουδιών

Όπως είπαμε, τοποθετούμε τη ζύμη σε ζεστό μέρος. Το μέρος αυτό μπορεί να είναι ένα θερμαντικό σώμα, ένα σημείο όπου χτυπάει ο ήλιος και είναι ζεστό ή ακόμα και η ηλεκτρική κουβέρτα που έχουμε στο κρεβάτι. Ειδικά το τελευταίο αποτελεί εξασφαλισμένη επιτυχία για το φούσκωμα της οποιαδήποτε ζύμης.

1508063664 201 τηγανόψωμα η κορυφαία των λιχουδιών

Μόλις είναι έτοιμη, την παίρνουμε και την κόβουμε σε κομμάτια. Δεν χρειάζεται να έχουν το ίδιο μέγεθος ούτε να είναι ομοιόμορφα. Αλευρώνουμε λίγο τον πάγκο εργασίας μας, για να μην κολλήσει το ζυμάρι, και τοποθετούμε εκεί τα κομμάτια ζύμης. Τα πατάμε ελαφρώς με τα δάχτυλά μας να πλατύνουν λίγο και κατόπιν τα τηγανίζουμε χωρίς να τα αλευρώσουμε γύρω γύρω.

Σε μεγάλο τηγάνι βάζουμε περίπου ένα δάχτυλο ελαιόλαδο. Το αφήνουμε να κάψει και εκεί τηγανίζουμε τα κομμάτια της ζύμης μέχρι να χρυσίσουν. Πρώτα από τη μια πλευρά και ύστερα και από την άλλη. Προσέχουμε μόνο να μην έχουν πολύ αλεύρι πάνω τους, έτσι ώστε να μη μαυρίσει το λάδι από το αλεύρι που καίγεται κι επιπλέον προσέχουμε να διατηρούμε τη θερμοκρασία του λαδιού στο μέτριο, ώστε να μην «αρπάξουν» απ΄έξω πριν ψηθούν μέσα μέσα.

Μόλις είναι έτοιμη η πρώτη τηγανιά, συνεχίζουμε με τις επόμενες μέχρι να τελειώσουν όλα τα ζυμάρια μας.

Βγάζουμε τα τηγανόψωμα από το τηγάνι και τα τοποθετούμε πάνω σε μια πιατέλα στρωμένη με χαρτί κουζίνας, για ν΄απορροφήσει όλο το λάδι που περισσεύει. Τρώγονται ζεστά περιχυμένα με μέλι ή πετιμέζι. Καλή επιτυχία!

1508063665 475 τηγανόψωμα η κορυφαία των λιχουδιών

Tips:

  • Τα τηγανόψωμα μπορείτε να τα κάνετε λιγότερο ή περισσότερο παχιά. Αν τα προτιμάτε παχιά με αρκετή ψίχα μέσα, τότε δεν πρέπει να τα πατήσετε πολύ με τα δάχτυλά σας αλλά να τα αφήσετε στρουμπουλά. Αν πάλι τα θέλετε πιο τραγανά και με περισσότερη κρούστα, πρέπει να τα κάνετε αρκετά φλατ και να τα τρυπήσετε πριν τα ρίξετε στο τηγάνι σε δυο – τρία σημεία με το πιρούνι για να μη φουσκώσουν.
  • Τα τηγανόψωμα στο δικό μου σπίτι τα κάνουμε πάντα σκέτα. Ωστόσο με το ίδιο ακριβώς ζυμάρι μπορείτε να φτιάξετε γεμιστά με τον παρακάτω τρόπο: ανοίγετε κάθε κομμάτι ζύμης αρκετά με τα δάχτυλά σας και βάζετε στο κέντρο του τριμμένη φέτα ή οποιοδήποτε άλλο τυρί θελήσετε (πχ, ανθότυρο, γραβιέρα, κασέρι, ρεγκάτο κλπ). Κλείνετε τη ζύμη καλά με τα δάχτυλά σας, ώστε να σφραγίσει και να μη χυθεί έξω το τυρί, πατάτε με την παλάμη σας λίγο το τηγανόψωμο και ύστερα το τηγανίζετε με τον τρόπο που είπαμε.

* Η Χρυσαυγή Μπόμπολα διατηρεί το food blog Food for Thought.
ΠΗΓΗ

432166286 1632255603978318 5086287024138242637 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

420200191 3831262223763450 5937898279789837701 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

437672317 1459701068258829 2594984089575325665 n
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

σαραγλί
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

434919787 1361123411214979 862366430656765833 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΗΛΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ 2 65fed5a0f3377
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

αφράτα τσουρέκια με ίνες
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή για αφράτα τσουρέκια με ίνες που θα φτιάξω φέτος!

πασχαλινά κουλουράκια
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έχω κάνει ήδη δύο δόσεις και πάω για την τρίτη. Τα φετινά κουλουράκια μου για το Πάσχα.

433588693 2065101060541709 321243484749719764 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μέχρι εδώ ήρθε η μυρωδιά – εύκολο Κέικ Νηστίσιμο Πορτοκαλιού που και από εμφάνιση είναι άψογο

Η Σαλάτα που αγαπάω. Μοναστηριακή Συνταγή.
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Η Σαλάτα που αγαπάω. Μοναστηριακή Συνταγή.

437952802 2416781058533023 5884811729246059869 n
Συνταγές4 ώρες ago

ΙΜΑΜ ΜΠΑΙΛΝΤΙ – Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα

438733241 3693967954179647 7638255007803878779 n
Συνταγές6 ώρες ago

Τέλειο κέρασμα! Τιραμισού που όλοι αγαπάμε!

tyropitakia
Συνταγές8 ώρες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

439857933 3280728715563048 5498528645775038837 n
Συνταγές10 ώρες ago

Ωραιότατα κουλουράκια πορτοκαλιού νηστίσιμα

439611648 3785576321689778 3267787923707676217 n
Συνταγές12 ώρες ago

Πάρτε γιαούρτι και κοπιάστε να φάμε ντολμαδάκια γιαλαντζί

438868995 3639685532945854 6941169673874439501 n
Συνταγές14 ώρες ago

Ωραιότατη πατατοσαλάτα σε ταρτιέρα

437942904 1347047879799052 3994692562751837252 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

438891291 1804460933407593 4372379981827173913 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Μόνο που τα βλέπεις σου τρέχουν τα σάλια σου – ριζότο και χταποδάκι με μελιτζάνες

439856936 1473086820311595 8192753637100721468 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Από τα καλύτερα! Ρόλο κιμά γεμιστό με κασέρι γαλοπούλα και πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη – έγινε μούρλια

439015369 994290938925875 1560222141892046557 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

437147840 3842896945933311 2534046354823818641 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Σπιτικοί λουκουμάδες με μέλι καρύδια και κανέλα.. και όποιος προλάβει!

439312656 1654658838608764 6388785738918875790 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Πασχαλινά κουλουράκια αμμωνίας.. και του χρόνου να είστε καλά!

ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Συνταγές2 ημέρες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

439200383 3125054090958854 3975151097288704050 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Δεν παχαίνει.. ομορφαίνει! Με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά, φουλ στην πρωτείνη

439966343 3878471582381193 4166508797902343463 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

434289384 2363936577135889 7476054692728723201 n
Συνταγές2 ημέρες ago

+Πετυχημένη και εύκολη πατσαβουροτυρόπιτα, τόσο απλή αλλά ταυτόχρονα πεντανόστιμη

Όσοι το δοκίμασαν έπαθαν πλάκα! Δροσιστικό γλυκό στα γρήγορα με σπέσιαλ πορτοκαλένια κρέμα!
Συνταγές2 ημέρες ago

Όσοι το δοκίμασαν έπαθαν πλάκα! Δροσιστικό γλυκό στα γρήγορα με σπέσιαλ πορτοκαλένια κρέμα!

438160208 2638028483038634 8948058276459618921 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Αμπελόφυλλα – πως τα συντηρούμε πανεύκολα!

437371611 10161071523438672 8395593478228153095 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα – ο απόλυτος Ισπανικός μεζές (Tapas)

437541465 1931631903923099 9036216805608862181 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Μουστοκούλουρα – για ακόμη μια φορά τα αγαπημένα κουλουράκια της μανούλας

436926036 967451001615010 5600675850344391166 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Μαγειρέψτε εύκολα και γρήγορα τα πιο τέλεια κεφτεδάκια κοκκινιστά με πιπεριές

439251037 452020277487818 7495446780363118517 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Άλλο ένα υπέροχο πιάτο – Χοιρινό κατσαρόλας με πατάτες τηγανιτές και μανιτάρια

438060190 7726856320687160 8583494568457690541 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Το Πάσχα πλησιάζει – συνταγή για τσουρέκια με ίνες και μοσχομυριστά!

438705482 985916576437408 6715202828673976430 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Νοστιμότατα νηστίσιμα μπισκοτάκια μελιού – Για το καφεδάκι μας, για τη λιγούρα που μας πιάνει κάποιες φορές και θέλουμε κάτι γλυκό, για όλες τις ώρες

Μαλεμπί, το εύκολο νηστίσιμο γλυκό που είναι και συνάμα δροσιστικό!
Συνταγές3 ημέρες ago

Μαλεμπί, το εύκολο νηστίσιμο γλυκό που είναι και συνάμα δροσιστικό!

436301474 397753299740381 7139037255854613778 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Ένα γλυκό κουταλιού άγριο σύκο με ιδιαίτερη γεύση, συνδυάζεται με το καφεδάκι μας τέλεια ή με ένα λικεράκι αμαρέτο ή μαστιχούλα!

437135088 2349098608814703 6541369643172969428 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Αφράτες ταχινόπιτες που κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη μυρωδιά τους

434647989 944207530386820 2037348011598975996 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Μια ωραία ιταλική πρόταση για ντοματίνια με μπακαλιάρο παστό – ο τέλειος συνδυασμός υλικών

436818271 3625274217727490 8065672417738687604 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Το μενού μας σήμερα: το τέλειο ριζότο με πράσα

cheesecake bueno
Συνταγές4 ημέρες ago

Σούπερ απολαυστικό τσιζκέικ Bueno που δεν θα μείνει για την επόμενη μέρα.