Συνταγές
Τα ροξάκια…. του Παναγιώτη
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Παναγιώτης Δασκαλούδης – “Μαγειρακος (συνταγές – μαγειρική)”
Υλικά
νωπή μαγιά 70 γρ,
γάλα 1 φλυτζάνι τσαγιού (θερμοκρασία δωματίου) ,
καλαμποκέλαιο 1 φλυτζάνι τσαγιού,
αλάτι 1/2 κουταλάκι,
αυγά 4,
μπέικιν πάουντερ 1φακελάκι,
αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό,
βανίλιες 2,
πορτοκάλι 1 ( μόνο το ξύσμα),
κακάο 3 κουταλιές σούπας
Για το σιρόπι
ζάχαρη 1,
200 γρ. 750 ml νερό,
λεμόνι 1/2 (τον χυμό),
αρμπαρόριζα 4-5 φύλλα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μεγάλο μπωλ (ή σε μια λεκάνη) βάζουμε την μαγιά , το γάλα , το λάδι , το αλάτι , τα αυγά , το baking powder , το αλεύρι , τις βανίλιες και το ξύσμα πορτοκαλιού.
Τα ζυμώνουμε όλα μαζί. Αφού τα ζυμώσουμε και γίνει μία ενιαία ζύμη , την χωρίζουμε στα τρία. Σε άλλο μπολ (ή λεκάνη) , βάζουμε το 1/3 από τη ζύμη που χωρίσαμε, προσθέτουμε το κακάο και ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε στη ζύμη ένα ομοιόμορφο χρώμα καφέ.
Ξαναζυμώνουμε τα 2/3 της “άσπρης ζύμης και τη χωρίζουμε σε τέσσερα μέρη. Επίσης χωρίζουμε και την καφέ ζύμη σε τέσσερα μέρη… Παίρνουμε ένα μέρος από την απλή ζύμη και την ανοίγουμε με τον πλάστη ώστε να γίνει ένα χοντρό φύλλο σαν παραλληλόγραμμο..
Έπειτα παίρνουμε ένα μέρος από την ζύμη με το κακάο και την πλάθουμε σαν χοντρό κορδόνι. Την τοποθετούμε στην άκρη του φύλλου που ανοίξαμε. Το τυλίγουμε να γίνει σαν ρολό και κόβουμε με το μαχαίρι τεμάχια περίπου 3 εκ. περίπου (βγαίνουνε 12 κομμάτια).
Τα κομμάτια αυτά τα πατάμε λίγο με την παλάμη μας. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία και με τις υπόλοιπα μέρη της ζύμης (βγαίνουν περίπου 40 ροξάκια).
Τα τοποθετούμε σε ένα ταψί ελαφρώς λαδωμένο , αφήνοντας αρκετή απόσταση μεταξύ τους γιατί θα φουσκώσουν και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για περίπου 15 – 20 λεπτά (ανάλογα τον φούρνο μας).
Μόλις ροδίσουν τα βγάζουμε από τον φούρνο.
Παράλληλα με το ψήσιμο φτιάχνουμε το σιρόπι. Βράζουμε σε μια κατσαρόλα το νερό , την ζάχαρη ,τον χυμό λεμονιού και την αρμπαρόριζα για περίπου 7 – 10 λεπτά από το σημείο βρασμού.
Όταν ετοιμαστεί το σιρόπι , περιχύνουμε τα ροξάκια όπως είναι μέσα στο ταψί, αφήνουμε για λίγα λεπτά να ρουφήξουν το σιρόπι, τα γυρνάμε από την άλλη μεριά να ρουφήξουν κι από εκεί καλά το σιρόπι, τα αφήνουμε για αρκετή ώρα μέσα στο σιρόπι και τα σερβίρουμε.
Η Συνταγή είναι από κ. Παναγιώτης Δασκαλούδης – “Μαγειρακος (συνταγές – μαγειρική)”