Τα μυστικά για να μαγειρέψετε τις τέλειες πατάτες
Connect with us

Ξεχωριστα

Τα μυστικά για να μαγειρέψετε τις τέλειες πατάτες

Published

on

patates tiganites anoigma

Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!

patates tiganites anoigma

Μικρά μυστικά και τα ακριβή βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε για να φτιάξετε τέλειες τηγανητές, βραστές και ψητές πατάτες, αλλά και έναν υπέροχο πουρέ.

Για τέλειες τηγανητές πατάτες
* Οι τηγανητές πατάτες πρέπει να σερβίρονται πάντα ζεστές και να έχουν τραγανή, ροδοκοκκινισμένη επιφάνεια και να είναι μαλακές από μέσα.
* Οι καλύτερες πατάτες για τηγάνισμα είναι οι «παλιές» πατάτες.
* Διαλέγετε πατάτες στο ίδιο μέγεθος. Τις καθαρίζετε και τις ξεπλένετε. Τις κόβετε σε μπαστουνάκια στο ίδιο μέγεθος, πάχους 0,5 ή 1 εκ.

* Αφήνετε να μείνουν τουλάχιστον 20 λεπτά σε αλατισμένο νερό (1 κουτ. σούπας κοφτή αλάτι σε 1 φλιτζάνι νερό). Κατόπιν, τις στραγγίζετε και τις απλώνετε σε πετσέτα να στεγνώσουν.

tiganites patates_anoigma

* Σε βαθύ τηγάνι βάζετε να κάψει 3 εκ. ελαιόλαδο. Ρίχνετε τις πατάτες σε μία στρώση και τις τηγανίζετε σε μέτρια φωτιά (στους 140 βαθμούς) για 5-6 λεπτά.
* Κατόπιν, δυναμώνετε τη φωτιά (στους 180 βαθμούς) και συνεχίζετε το τηγάνισμα μέχρι να ροδίσουν.
* Τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί και τις σερβίρετε.
* Με τις τηγανητές πατάτες ταιριάζει το τριμμένο τυρί, το πιπέρι, η ρίγανη αλλά μπορείτε να προσθέσετε και ό,τι τραβάει η όρεξή σας.

Μερικά τεχνάσματα ακόμα…
* Για τηγανητές πατάτες χωρίς μεγάλες τύψεις, φροντίζετε να μη ρουφήξουν πολύ λάδι. Γι’ αυτό πρώτα τις βράζετε ολόκληρες για 15 λεπτά σε αλατισμένο νερό, ύστερα τις κόβετε σε μπαστουνάκια και μετά τις τηγανίζετε. Τις βγάζετε από το λάδι και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί. Τις πασπαλίζετε με αλάτι και τις σερβίρετε.

patates-tiganites-anoigma

* Αν δεν πρόκειται να σερβίρετε αμέσως τις τηγανητές πατάτες, τις φτιάχνετε ως εξής: Αφού τις ετοιμάσετε όπως περιγράφεται παραπάνω, τις ρίχνετε να τηγανιστούν σε μπόλικο καυτό λάδι. Μόλις αρχίσουν να ξανθαίνουν, τις βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνετε σε απορροφητικό χαρτί. Λίγο πριν τις σερβίρετε τις ρίχνετε ξανά σε καυτό λάδι και τις τηγανίζετε μέχρι να ροδίσουν.

* Για πατάτες χωρίς τύψεις, αφού τις καθαρίσετε και τις κόψετε σε όμοια μπαστουνάκια, τις αλατίζετε, αλείφετε τα χέρια σας με ελαιόλαδο και τις ανακατεύετε. Τις αραδιάζετε πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, τις πασπαλίζετε, αν θέλετε, με δεντρολίβανο και τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 20-30 λεπτά…

PATATES FOYRNOY

Οι τέλειες πατάτες φούρνου
* Οι πλέον κατάλληλες είναι οι πατάτες νέας σοδειάς.
* Αφού τις διαλέξετε, τις καθαρίζετε, τις κόβετε κυδωνάτες σε ίσα μεγέθη και τις μεταφέρετε σε λεκανίτσα.
* Τις αλατοπιπερώνετε και τις ανακατεύετε με δύο τρεις σκελίδες σκόρδο λιωμένο (για κάθε κιλό πατάτας). Τις περιχύνετε με ελαιόλαδο, χυμό από δύο λεμόνια και ένα πορτοκάλι και μία κουταλιά της σούπας μουστάρδα. Τις ανακατεύετε με τα χέρια σας αρκετά και τις αραδιάζετε σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος. Τις αρωματίζετε με ρίγανη ή θυμάρι ή δεντρολίβανο -ανάλογα με τι θα τις συνοδεύσετε- και βάζετε λίγο ζεστό νεράκι ή ζωμό κρέατος ή κοτόπουλου. Είναι προαιρετικό αλλά, αν θέλετε, τρίβετε από πάνω και μια φρέσκια ντομάτα. Τις ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 1 ώρα με 1,5 ώρα περίπου. Στο διάστημα αυτό τις περιχύνετε κάθε τόσο με τα ζουμιά του ταψιού.

PARASKEYH-PATATOSALATA

Οι σωστές βραστές πατάτες
* Αν έχετε να βράσετε παλιές πατάτες, τις πλένετε και τις καθαρίζετε. Αν είστε βιαστικοί, τις κόβετε σε τέταρτα. Τις ρίχνετε σε νερό που βράζει και τις βράζετε σκεπασμένες για 40 λεπτά τις ολόκληρες και για 20 λεπτά τις κομμένες.
* Όταν γίνουν, τις στραγγίζετε και προσθέτετε το αλάτι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με πετσέτα και αφήνετε τις πατάτες να μείνουν για 5 λεπτά.
* Τις περιχύνετε με λαδολέμονο ή λαδόξιδο ή με μίγμα που αποτελείται από μισό φλιτζάνι ελαιόλαδο, χυμό από δύο λεμόνια και δύο πορτοκάλια και μία κουταλιά της σούπας μουστάρδα.

patatosalata

* Αν έχετε να βράσετε φρέσκες πατάτες, θα τις φτιάξετε με τον ίδιο τρόπο, μόνο που οι μικρές πατατούλες γίνονται και ολόκληρες, με τη φλούδα τους.
* Τις πλένετε καλά και τις αφήνετε να βράσουν σκεπασμένες για 20-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Τις σερβίρετε ζεστές, πασπαλισμένες με μαϊντανό, ή λιώνετε στο τηγάνι δύο τρεις κουταλιές της σούπας βούτυρο φρέσκο και ρίχνετε μέσα τις βρασμένες πατατούλες. Τις ανακατεύετε ώστε να καλυφθούν με το βούτυρο και τις πασπαλίζετε μετά με μαϊντανό ψιλοκομμένο για να τις σερβίρετε.

poures patatas mikri

Ο τέλειος πουρές
* Για πουρέ, καταλληλότερες είναι οι γερές πατάτες με μικρή περιεκτικότητα σε άμυλο, με υγρή, σκληρή και τραγανή σάρκα. Αποφύγετε τις μαλακές και «ευλύγιστες» πατάτες. Ιδανικές είναι οι πατάτες Νευροκοπίου και Κύπρου.
* Διαλέγετε πατάτες ίδιες σε μέγεθος. Τις βράζετε με τη φλούδα, καλά πλυμένες και βουρτσισμένες, σε μπόλικο αλατισμένο νερό. Για να διαπιστώσετε ότι είναι έτοιμες, τις τρυπάτε με πιρούνι. Δεν τις παραβράζετε για να μην απορροφήσουν νερό.

* Όταν βιάζεστε, μπορείτε να τις βράσετε ξεφλουδισμένες και κομμένες σε ισομεγέθη κομμάτια. Για να γίνουν πιο νόστιμες, μπορείτε να τις βράσετε σε γάλα ή σε ζωμό κρέατος ή λαχανικών.
* Αφού τις στραγγίξετε, τις πολτοποιείτε με τον κλασικό μύλο λαχανικών ή με το ειδικό εργαλείο-πρέσα όσο είναι ακόμα ζεστές. Ποτέ στο μπλέντερ γιατί ο πουρές θα γίνει λαστιχωτός και κολλώδης.
* Για τον πουρέ, ανακατεύετε τις πολτοποιημένες πατάτες με γάλα και βούτυρο φρέσκο, σκέτο βούτυρο ή βούτυρο και κρέμα γάλακτος. Δοκιμάστε όμως να προσθέσετε στον πουρέ σας ελαιόλαδο αντί για βούτυρο!
* Για να δώσετε χαρακτήρα στον πουρέ σας μπορείτε να προσθέσετε βρασμένη και πολτοποιημένη σελινόριζα, βρασμένα και πολτοποιημένα παντζάρια, ζεματισμένο και καλά στημένο σπανάκι, βρασμένο και πολτοποιημένο μπρόκολο, ρέβα, μαϊντανό, ψημένο σκόρδο, πάστα ελιάς, πέστο, τριμμένα τυριά και πολλά ακόμα αρωματικά βότανα.

Πηγή: olivmagazine.gr

ΠΗΓΗ

σαραγλί
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Αυτή είναι η συνταγή που πρέπει οπωσδήποτε να την δοκιμάσεις – σαραγλί το ιδανικό κέρασμα!

432166286 1632255603978318 5086287024138242637 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Τέτοιους λουκουμάδες πού να τους βρεις!

437672317 1459701068258829 2594984089575325665 n
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Ονειρεμένο τσιζκέικ λεμόνι – μια εύκολη συνταγή για σίγουρη επιτυχία

420200191 3831262223763450 5937898279789837701 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τέλειο γεύμα! Μανιτάρια φρικασέ – νηστίσιμα τόσο νόστιμα πού δεν έχουν να ζηλέψουν το κρέας…

434919787 1361123411214979 862366430656765833 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τι μυρωδάτο και καλομαγειρεμένο φαγητό! Σουπιές κρασάτες με κρεμμύδια

ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΓΙΑ ΜΗΛΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΦΟΥΡΝΟ 2 65fed5a0f3377
Συνταγές1 εβδομάδα ago

Γρήγορη & εύκολη συνταγή – μήλα γεμιστά ψημένα στον φούρνο

αφράτα τσουρέκια με ίνες
Συνταγές4 εβδομάδες ago

Η συνταγή για αφράτα τσουρέκια με ίνες που θα φτιάξω φέτος!

πασχαλινά κουλουράκια
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Έχω κάνει ήδη δύο δόσεις και πάω για την τρίτη. Τα φετινά κουλουράκια μου για το Πάσχα.

435896498 1389144831758192 4655891588750340106 n
Συνταγές2 εβδομάδες ago

Τέλεια συνταγή!!! Κουταλιά και απόλαυση για την καλύτερη σοκολατόπιτα

433588693 2065101060541709 321243484749719764 n
Συνταγές3 εβδομάδες ago

Μέχρι εδώ ήρθε η μυρωδιά – εύκολο Κέικ Νηστίσιμο Πορτοκαλιού που και από εμφάνιση είναι άψογο

437485287 3844840752405597 7848578415292513627 n
Συνταγές10 λεπτά ago

Δεν έχουμε λόγια!! Ντολμαδάκια γιαλαντζί μοσχομυριστά

439412260 2173458726329924 7040433251344692365 n
Συνταγές2 ώρες ago

Ψωμί ολικής άλεσης με προζύμι γευστικό και αφράτο – Καλή σας απόλαυση!

437147825 1594091638097025 3453869443010212638 n
Συνταγές4 ώρες ago

Τι ομορφιές και καλλιτεχνήματα, είναι αυτά; Έτοιμα και τα δικά μας πασχαλινά κουλουράκια και του χρόνου με υγεία

ΤΣΟΥΡΕΚΑΚΙΑ
Συνταγές5 ώρες ago

Ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τα πιο αφράτα πασχαλινά τσουρεκάκια – συνταγή που δεν θα την αλλάξεις ποτέ !

437134728 3844029375820068 8063487647920977585 n
Συνταγές22 ώρες ago

Υπεργευστικά καλαμαράκια στιφάδο μελωμένα με κρεμμύδια στην χύτρα…

439143318 7993746803978441 4311198449325402248 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Δείτε τα μυστικά της επιτυχίας για αφράτα τσουρέκια με πολλές ίνες

437482641 1849296675577162 7445314709098113408 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Ωραίο και δροσερό γλυκό – μαλεμπί με υποβρύχιο μαστίχα.

439498552 405444585606628 6236771211982817526 n
Συνταγές1 ημέρα ago

Ντολμαδάκια με τα πρώτα φρέσκα αμπελόφυλλα!

437952802 2416781058533023 5884811729246059869 n
Συνταγές2 ημέρες ago

ΙΜΑΜ ΜΠΑΙΛΝΤΙ – Τέλειο φαγητό με μεράκι και υπομονή, γεμάτο γεύσεις, χρώματα και αρώματα

438733241 3693967954179647 7638255007803878779 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Τέλειο κέρασμα! Τιραμισού που όλοι αγαπάμε!

tyropitakia
Συνταγές2 ημέρες ago

Η συνταγή είναι παλιά κι από φούρναρη – τυροπιτάκια με σίγουρη επιτυχία

439857933 3280728715563048 5498528645775038837 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατα κουλουράκια πορτοκαλιού νηστίσιμα

439611648 3785576321689778 3267787923707676217 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Πάρτε γιαούρτι και κοπιάστε να φάμε ντολμαδάκια γιαλαντζί

438868995 3639685532945854 6941169673874439501 n
Συνταγές2 ημέρες ago

Ωραιότατη πατατοσαλάτα σε ταρτιέρα

437942904 1347047879799052 3994692562751837252 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Έτοιμα τα τσουρέκια με ζαχαρούχο.. βγήκαν τέλεια, με ίνες και πολύ γευστικά – και του χρόνου με υγεία!

438891291 1804460933407593 4372379981827173913 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Μόνο που τα βλέπεις σου τρέχουν τα σάλια σου – ριζότο και χταποδάκι με μελιτζάνες

439856936 1473086820311595 8192753637100721468 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Από τα καλύτερα! Ρόλο κιμά γεμιστό με κασέρι γαλοπούλα και πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη – έγινε μούρλια

439015369 994290938925875 1560222141892046557 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Πώς ένας ταπεινός χαλβάς μετατρέπεται σε ένα ξεχωριστό γλυκάκι!

437147840 3842896945933311 2534046354823818641 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Σπιτικοί λουκουμάδες με μέλι καρύδια και κανέλα.. και όποιος προλάβει!

439312656 1654658838608764 6388785738918875790 n
Συνταγές3 ημέρες ago

Πασχαλινά κουλουράκια αμμωνίας.. και του χρόνου να είστε καλά!

ΤΣΟΥΡΕΚΙ
Συνταγές3 ημέρες ago

Ανακαλύψτε τη συνταγή για το πιο νόστιμο πασχαλινό τσουρέκι

439200383 3125054090958854 3975151097288704050 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Δεν παχαίνει.. ομορφαίνει! Με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά, φουλ στην πρωτείνη

439966343 3878471582381193 4166508797902343463 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Μια μόνο μικρή παρέμβαση στην κλασική συνταγή 1-2-3-4 , και βγήκε ο πιο σπυρωτός χαλβάς

434289384 2363936577135889 7476054692728723201 n
Συνταγές4 ημέρες ago

+Πετυχημένη και εύκολη πατσαβουροτυρόπιτα, τόσο απλή αλλά ταυτόχρονα πεντανόστιμη

Όσοι το δοκίμασαν έπαθαν πλάκα! Δροσιστικό γλυκό στα γρήγορα με σπέσιαλ πορτοκαλένια κρέμα!
Συνταγές4 ημέρες ago

Όσοι το δοκίμασαν έπαθαν πλάκα! Δροσιστικό γλυκό στα γρήγορα με σπέσιαλ πορτοκαλένια κρέμα!

438160208 2638028483038634 8948058276459618921 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Αμπελόφυλλα – πως τα συντηρούμε πανεύκολα!

437371611 10161071523438672 8395593478228153095 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα – ο απόλυτος Ισπανικός μεζές (Tapas)

437541465 1931631903923099 9036216805608862181 n
Συνταγές4 ημέρες ago

Μουστοκούλουρα – για ακόμη μια φορά τα αγαπημένα κουλουράκια της μανούλας

436926036 967451001615010 5600675850344391166 n
Συνταγές5 ημέρες ago

Μαγειρέψτε εύκολα και γρήγορα τα πιο τέλεια κεφτεδάκια κοκκινιστά με πιπεριές

439251037 452020277487818 7495446780363118517 n
Συνταγές5 ημέρες ago

Άλλο ένα υπέροχο πιάτο – Χοιρινό κατσαρόλας με πατάτες τηγανιτές και μανιτάρια