Συνταγές
Τέλειο αφράτο σπιτικό ψωμάκι στη γάστρα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. αννα καλλεργη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
ΥΛΙΚΑ – ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε λεκάνη κοσκινίζουμε 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Προσθέτουμε 2 κγ. αλάτι, 1κγ. ζάχαρη, 2 φακελάκια ξηρή μαγιά των 8γρ. ,τα ανακατεύουμε να ενωθούν και ανοίγουμε μια λακουβίτσα στη μέση.
Προσθέτουμε 720 γρ. χλιαρό νερό και 4 κσ. ελαιόλαδο.
Τα ανακατεύουμε με το χέρι με κυκλικές και απαλές κινήσεις μέχρι να ενωθούν και να γίνει ένα ζυμάρι που να κολλάει ελαφρώς.
Αν μας κολλάει πάρα πολύ, πασπαλίζουμε λίγο ακόμα αλευράκι.
Το σκεπάζουμε με διαφανή μεμβράνη και πετσετούλα και το βάζουμε στο ψυγείο.
Την επόμενη μέρα και αφού έχουν περάσει 12 με 14 ώρες, βάζουμε τη γάστρα να ζεσταθεί και να κάψει στους 230 βαθμούς στις αντιστάσεις σκεπασμένη μαζί με το καπάκι της, για 30 λεπτά.
Στα 25 λεπτά βγάζουμε το ζυμάρι από το ψυγείο, βάζουμε αλεύρι στον πάγκο και τοποθετούμε το ζυμάρι πάνω, το κόβουμε σε 4 κομμάτια (εσείς μπορείτε να το κάνετε 1 ή 2 κομμάτια) και διπλώνουμε μερικές φορές το κάθε κομμάτι δίνοντας του στρογγυλό σχήμα.
Βγάζουμε τη γάστρα από το φούρνο (Στα 30 λεπτά), πασπαλίζουμε τον πάτο της με αλεύρι και τοποθετούμε μέσα τα ψωμάκια με τα διπλώματα προς τα πάνω.
Σκεπάζουμε τη γάστρα, την βάζουμε στο φούρνο να ψηθούν για 40 λεπτά.
Στα 40 λεπτά βγάζουμε το καπάκι από τη γάστρα και τα αφήνουμε να ροδίσουν για 20 λεπτά.
Η Συνταγή είναι από κ. αννα καλλεργη – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.