Το δίδυμο αυτό στην τάρτα σοκολάτας κι αλμυρής καραμέλας σίγουρα θα απογειώσει τις αισθήσεις σας ! Κάθε μπουκιά κι απόλαυση !
Για την βάση θα χρειαστείτε:
- 1+1/4 φλιτζάνι αλεύρι
- 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 110γρ. κρύο ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε μικρούς κύβους
- 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας ή βανίλια σε σκόνη
- 1 αυγό
- 1-2 κουταλιές της σούπας παγωμένο νερό
- 1/4 φλιτζανιού αμύγδαλα σε σκόνη
- 1/4 φλιτζανιού σκόνη κακάο χωρίς ζάχαρη
- 1/4 φλιτζανιού ζάχαρη
Για την καραμέλα θα χρειαστείτε:
- 1+1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
- 1/2 φλιτζάνι νερό
- 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 5 κουταλιές της σούπας (70γρ.) ανάλατο βούτυρο
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
Για την γκανάς θα χρειαστείτε:
- 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος
- 120γρ. κουβερτούρα σοκολάτα, ψιλοκομμένη
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με τα αλεσμένα αμύγδαλα, την σκόνη κακάο, την ζάχαρη και το αλάτι.
- Αναμειγνύετε το βούτυρο στο μείγμα αλευριού, χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ ζύμης, ένα πιρούνι ή ένα μίξερ, μέχρι το μείγμα να γίνει χοντρά ψίχουλα.
- Προσθέτετε το εκχύλισμα βανίλιας και το αυγό και ανακατεύετε.
- Προσθέστε το νερό και το ανακατέψτε μέσα στη ζύμη.
- Τυλίγετε την ζύμη με μία πλαστική μεμβράνη, την πλάθετε σε έναν δίσκο και την βάζετε στο ψυγείο για τουλάχιστον 30 λεπτά ή όλη την νύχτα.
- Σε μία αλευρωμένη επιφάνεια ή πάνω στο πλαστικό περιτύλιγμα ανοίγετε τη ζύμη σε έναν κύκλο με περίπου 4 εκατοστά να εξέχουν από τις πλευρές της ταρτιέρας που θα την βάλετε.
- Σηκώνετε την ζύμη και την τοποθετείτε σε μία λαδωμένη ταρτιέρα 25 εκατοστών.
- Την βάζετε στο ψυγείο για 30 λεπτά πριν το ψήσιμο.
- Τρυπάτε τη ζύμη με ένα πιρούνι, απλώνετε πάνω από την ζύμη μία λαδόκολλα.
- Γεμίζετε με ξηρά φασόλια, ρύζι ή βάρη πιτών (για να μην φουσκώσει η ζύμη σας).
- Ψήνετε για 15 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 °C.
- Αφαιρείτε τα βάρη και την λαδόκολλα. Το βάζετε πάλι στο φούρνο για άλλα 10-15 λεπτά.
- Αφήνετε την κρούστα να κρυώσει πριν την βγάλετε από την ταρτιέρα.
- Τοποθετείτε τη ζάχαρη και το νερό σε μία μεσαία κατσαρόλα με βαθύ πάτο σε μέτρια-υψηλή θερμότητα και αφήνετε να σιγοβράσει χωρίς ανακάτεμα μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και να πάρει το χρώμα της καραμέλας.
- Αφαιρείτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτετε την κρέμα γάλακτος. Θα αρχίσει να αφρίζει λίγο.
- Μαγειρεύετε για περίπου 1 ή 2 λεπτά ανακατεύοντας συνεχώς με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
- Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε το βούτυρο και το αλάτι.
- Ανακατεύετε καλά μέχρι το μείγμα να γίνει λείο.
- Αφήνετε την καραμέλα να κρυώσει λίγο και την ρίχνετε πάνω από την κρούστα σοκολάτας.
- Βάζετε την τάρτα στο ψυγείο για περίπου 4-5 ώρες.
- Ζεσταίνετε την κρέμα γάλακτος σε μια μικρή κατσαρόλα.
- Όταν η κρέμα αρχίσει να βράζει, την βγάζετε από τη φωτιά και την περιχύνετε πάνω στην τεμαχισμένη σοκολάτα.
- Την αφήνετε να καθίσει ένα λεπτό, στη συνέχεια, την ανακατεύετε μέχρι να γίνει λεία.
- Ρίχνετε τη σοκολάτα ganache πάνω από την καραμέλα.
- Την απλώνετε ομοιόμορφα και την βάζετε στο ψυγείο για άλλες 2-3 ώρες πριν από το σερβίρισμα. Πασπαλίζετε με νιφάδες θαλασσινού αλατιού και σερβίρετε.
Πηγή: tilestwra