Υπέροχα πεντανόστιμα πεϊνιρλάκια, να σου τρέχουν τα σάλια. Μικρούλια και χαριτωμένα, φαινομενικά αθώα έρχονται με κακό σκοπό. Ελαφριά και αέρινα σε ξεγελάνε εσκεμμένα και εντάξει, άνθρωπος είσαι, το χάνεις το μέτρημα!
Πανεύκολα και γρήγορα μπορείς να γευτείς αυτά τα καταπληκτικά πεϊνιρλάκια αμέσως μόλις βγουν από το φούρνο. Και μέρες που έρχονται, είναι μια πολύ ωραία πρόταση για τον εορταστικό μπουφέ αλλά και για οποιαδήποτε άλλη γιορτή. Τοποθετώντας τα μ΄αυτόν τον απλούστατο αλλά έξυπνο τρόπο μέσα στο ταψί, δημιουργείται ένα πανέμορφο στεφανάκι. Με μια σαλάτα γεμάτη χρώματα στο κέντρο, απλά και γρήγορα έχετε μια πιατέλα που δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητη. Αλλά και στο σπίτι για βραδυνό, θα είναι μια ευχάριστη και αναπάντεχη έκπληξη. Βάλτε ένα κομματάκι φρέσκο βούτυρο στο καθένα, μόλις τα βγάλετε ζεστά ζεστά και ορμάτε!
Τι θα χρειαστούμε…
Για την ζύμη…
2-1/2 φλ. αλεύρι (300 γρ.)
1 κ. σούπας ξερή μαγιά
1 κ. γλυκού ζάχαρη
1/2 κ. γλυκού αλάτι
1/2 φλ. χλιαρό νερό
3 κ. σούπας σπορέλαιο
Για την γέμιση…
250 γρ. φέτα
1 φλ. κόκκινες ή και πολύχρωμες πιπεριές
1 κ. γλυκού αποξηραμένη ρίγανη ή δυόσμο
3 κ. σούπας ελαιόλαδο
*Ακόμη, 1 αβγό για επάλειψη
Πώς θα τα φτιάξουμε…
Σ΄ένα μπολάκι ανακατεύουμε το νερό με την μαγιά και την ζάχαρη. Το αφήνουμε λίγο, 2-3 λεπτά να αφρίσει.
Σε μια λεκάνη κοσκινίζουμε τα 2 φλ. αλεύρι, ανοίγουμε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνουμε το αλάτι και το λάδι. Αμέσως μετά προσθέτουμε και το μείγμα της μαγιάς.
Ζυμώνουμε μέχρι να γίνει μια ζύμη ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια. Αν όταν ζυμώσουμε, ακόμη κολλάει στα χέρια, τότε προσθέτουμε και το υπόλοιπο 1/2 φλ. αλεύρι. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος να φουσκώσει για 1-1/2 ώρα. Εγώ συνήθως προθερμαίνω το φούρνο μου στους 50 C και το βάζω εκεί να φουσκώσει.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε και την γέμιση. Σπάμε την φέτα με το πηρούνι, ψιλοκόβουμε τις πιπεριές, προσθέτουμε την ρίγανη ή τον δυόσμο και το λάδι. Κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα.
Μόλις το ζυμάρι μας είναι έτοιμο, το ανοίγουμε με τον πλάστη σε πάχος περίπου μισό εκ. και κόβουμε κύκλους όσο το μικρό πιατάκι του καφέ.
Τοποθετούμε στο κέντρο μια κουταλιά από την γέμιση.
Κλείνουμε από αριστερά και δεξιά, να γίνει σαν βαρκούλα.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι μικρό, γύρω στα 30 εκ. και τοποθετούμε τα πεϊνιρλάκια μας μ΄αυτό τον τρόπο (φωτό) το ένα δίπλα στο άλλο, γύρω γύρω στο ταψάκι.
Αλείφουμε με το αβγό και ψήνουμε στους 180 C για 30-35 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
Η δόση αυτή μας δίνει γύρω στα 15 κομμάτια. Πάνω κάτω δηλαδή το στεφανάκι. Εννοείται πως μπορείτε να κάνετε και μεγάλα πεϊνιρλί ή μικρά χωρίς να σχηματίζουν στεφανάκι και φυσικά με ό,τι γέμιση θέλετε.