Συνταγές
Σταφιδόψωμα μυρωδάτα! Γύρω στα 12 κομμάτια…
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Stav Gemini – “ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΥΛΙΚΑ”.
ΥΛΙΚΑ
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
2 κ.σ. ξηρή μαγιά
70 γρ. ζάχαρη
1 βανίλια ή 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
1/3 κ.γ. γαρίφαλο
1 κ.γ. κανέλα
Λίγο αλάτι
300 γρ. φρέσκο γάλα σε θερμοκρασία δωματίου (Για νηστεία, αντικαθιστούμε το γάλα με χυμό πορτοκαλιού)
50 γρ. λιωμένο βούτυρο
50 γρ. σταφίδες
Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
1 κρόκος αβγού αραιωμένος με 1 κ.σ. νερό, για επάλειψη (Για νηστεία, αντικαθιστούμε το αβγό με νερό και μέλι)
Εκτέλεση
Ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ το γάλα, το βούτυρο, τη μαγιά, τη βανίλια, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το σύρμα χειρός για 2 με 3 λεπτά.
Αφήνουμε το μείγμα 30 λεπτά για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μπολ, βάζουμε το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα, το γαρίφαλο, τις σταφίδες, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
Μετά από 30 λεπτά, ρίχνουμε σιγά σιγά τα στερεά υλικά στον κάδο με τα υγρά υλικά, χτυπώντας τα ταυτόχρονα για 5 λεπτά, σε μέτρια ταχύτητα.
Ίσα ίσα να γίνει μια ομοιογενής ζύμη.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα καθαρό λαδωμένο μπολ και το αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για 1 ώρα, ώστε να φουσκώσει.
Μετά, χωρίζουμε τη ζύμη σε 12 μπαλάκια και τα μεταφέρουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Τα καλύπτουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε άλλη 1 ώρα σε ζεστό περιβάλλον για να φουσκώσουν.
Στα 40 λεπτά, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° στον αέρα.
Όταν περάσει 1 ώρα, βγάζουμε την πετσέτα και τα βάζουμε στην τελευταία σχάρα του φούρνου να ψηθούν.
Όταν εκείνα αρχίσουν να φουσκώσουν, τα βγάζουμε από το φούρνο με προσοχή και τα αλείφουμε με ένα πινέλο με τον κρόκο αβγού.
Συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα περίπου 20 λεπτά μέχρι να πάρουν χρώμα.
Όταν ψηθούν, τα βάζουμε σε μία σχάρα για να κρυώσουν σφαιρικά.
Η Συνταγή είναι από κ. Stav Gemini – “ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΛΙΓΑ ΥΛΙΚΑ”.