Είναι παίδεμα κάθε μέρα να σκέφτεσαι τι να τους βάλεις για σνακ στην τσάντα του σχολείου. Κάτι εύκολο να μεταφερθεί, κάτι νόστιμο αλλά και κάτι φτιαγμένο από τα χεράκια σου. Τι λέτε για μοσχομυρωδάτα σπιτικά σταφιδοψωμάκια;
Τα υλικά που χρειαζόμαστε:
420 γρ. γάλα πλήρες σε θερμοκρασία δωματίου
180 γρ. μέλι
60 γρ. βούτυρο λιωμένο
1 αυγό
400 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 φακελάκι μαγιά
1 1/2 κ.γ. αλάτι
200 γρ. σταφίδες
1 κ.σ. βούτυρο
1 κ.γ. μέλι
Πώς τα φτιάχνουμε:
1.Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα 420 γρ. γάλα με τα 180 γρ. μέλι, τα 60 γρ. βούτυρο και το αυγό. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη.
2.Ετοιμάζουμε το μείγμα με τα στερεά. Ανακατεύουμε τα αλεύρια με το αλάτι και τη μαγιά μέσα στο μίξερ.
3.Προσθέτουμε το μείγμα με το γάλα και ανακατεύουμε στην υψηλή ταχύτητα για 6-8 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ αλλά να κολλάει ακόμα στον πάτο.
4.Προσθέτουμε και τις σταφίδες και χτυπάμε μέχρι να ενσωματωθούν και εκείνες. Η ζύμη θα είναι πολύ υγρή –μην προσθέσετε αλεύρι.
5.Βάζουμε τη ζύμη σε μπολ που έχουμε λαδώσει και αφού πασπαλίσουμε λίγο αλεύρι πάνω, κλείνουμε με ζελατίνα και κάνουμε 2-3 τρύπες. Αφήνουμε τη ζύμη να φουσκώσει για 1 ώρα ή μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
6.Αδειάζουμε το μπολ με τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
7.Κόβουμε σε 16 κομμάτια και πλάθουμε ψωμάκια σε ό,τι σχήμα θέλουμε.
8.Βάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα τα 8 από αυτά και τα υπόλοιπα 8 σε ένα δεύτερο ταψί.
9.Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 13-14 λεπτά μέχρι τα ψωμάκια να πάρουν ελαφρύ χρώμα.
10.Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα.
11.Με το επιπλέον 1 κ.σ. βούτυρο και 1 κ.γ. μέλι, αφού τα ανακατέψουμε καλά, αλείφουμε με τη βοήθεια πινέλου τα ψωμάκια όσο αυτά είναι ακόμα ζεστά.