Αν βρείτε ιταλική παντσέτα για να βάλετε στη συνταγή ακόμα καλύτερα, αλλά και το μπέικον δίνει ξεχωριστή γεύση στην καρμπονάρα. Σερβίρετε με τριμμένο πεκορίνο ή κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.

Υλικά για 4-6 άτομα

1 πακέτο (500 γρ.) σπαγέτι
2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 φλ. τριμμένο τυρί πεκορίνο (Pecorino Romano) ή κεφαλοτύρι
1/4 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
10 φετάκια ψιλοκομμένη ιταλική παντσέτα (Panceta) ή μπέικον (όχι καπνιστό) σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες
½ φλ. άσπρο ξηρό κρασί
επιπλέον τριμμένο πεκορίνο (Pecorino Romano) ή κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα για το σερβίρισμα
1 γερή χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι

1-660

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Ζεσταίνετε μπόλικο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα τα μακαρόνια. Τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να τα βαρυψήσετε.
  2. Στο μεταξύ, μέχρι να ζεσταθεί το νερό, σπάζετε τα αβγά σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάτε με το σύρμα μαζί με το 1/4 φλ. τριμμένο τυρί πεκορίνο και το 1/4 φλ. τριμμένη παρμεζάνα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  3. Ζεσταίνετε λίγο το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε την παντσέτα ή το μπέικον και σοτάρετε μέχρι να γίνουν τραγανά.
  4. Προσθέτετε τα σκόρδα, τα ανακατεύετε για 1 λεπτό και ρίχνετε μέσα το κρασί. Το αφήνετε να βράσει μέχρι να μείνει το μισό. Κρατάτε στην άκρη ½ φλ. από το νερό των μακαρονιών και τα στραγγίζετε. Ρίχνετε λίγο-λίγο το καυτό νερό στο μίγμα των αβγών με τα τυριά, χτυπώντας το με το σύρμα (όπως κάνουμε με το αβγολέμονο) και ύστερα ανακατεύετε μέσα τα σπαγέτι.
  5. Αδειάζετε μέσα το μίγμα της παντσέτας από το τηγάνι και αλατοπιπερώνετε τη μακαρονάδα. Ανακατεύετε μέσα και το μαϊντανό (αν θέλετε) και σερβίρετε τη μακαρονάδα με τριμμένο πεκορίνο ή κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.