Αν βρείτε ιταλική παντσέτα για να βάλετε στη συνταγή ακόμα καλύτερα, αλλά και το μπέικον δίνει ξεχωριστή γεύση στην καρμπονάρα. Σερβίρετε με τριμμένο πεκορίνο ή κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.
Υλικά για 4-6 άτομα
1 πακέτο (500 γρ.) σπαγέτι
2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
1/4 φλ. τριμμένο τυρί πεκορίνο (Pecorino Romano) ή κεφαλοτύρι
1/4 φλ. τριμμένη παρμεζάνα
4 κουταλιές ελαιόλαδο
10 φετάκια ψιλοκομμένη ιταλική παντσέτα (Panceta) ή μπέικον (όχι καπνιστό) σε κυβάκια
2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες
½ φλ. άσπρο ξηρό κρασί
επιπλέον τριμμένο πεκορίνο (Pecorino Romano) ή κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα για το σερβίρισμα
1 γερή χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό (προαιρετικά)
αλάτι, πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Ζεσταίνετε μπόλικο αλατισμένο νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ρίχνετε μέσα τα μακαρόνια. Τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να τα βαρυψήσετε.
- Στο μεταξύ, μέχρι να ζεσταθεί το νερό, σπάζετε τα αβγά σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάτε με το σύρμα μαζί με το 1/4 φλ. τριμμένο τυρί πεκορίνο και το 1/4 φλ. τριμμένη παρμεζάνα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Ζεσταίνετε λίγο το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, προσθέτετε την παντσέτα ή το μπέικον και σοτάρετε μέχρι να γίνουν τραγανά.
- Προσθέτετε τα σκόρδα, τα ανακατεύετε για 1 λεπτό και ρίχνετε μέσα το κρασί. Το αφήνετε να βράσει μέχρι να μείνει το μισό. Κρατάτε στην άκρη ½ φλ. από το νερό των μακαρονιών και τα στραγγίζετε. Ρίχνετε λίγο-λίγο το καυτό νερό στο μίγμα των αβγών με τα τυριά, χτυπώντας το με το σύρμα (όπως κάνουμε με το αβγολέμονο) και ύστερα ανακατεύετε μέσα τα σπαγέτι.
- Αδειάζετε μέσα το μίγμα της παντσέτας από το τηγάνι και αλατοπιπερώνετε τη μακαρονάδα. Ανακατεύετε μέσα και το μαϊντανό (αν θέλετε) και σερβίρετε τη μακαρονάδα με τριμμένο πεκορίνο ή κεφαλοτύρι ή παρμεζάνα.