Συνταγές
Σοκολατένιο Κέικ “Υπερπαραγωγή”
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
ΥΛΙΚΑ
Για το κέικ:
Αλεύρι -300g
Ζάχαρη -300g
Αλάτι -1 / 3 κουτ.
Μαγειρική Σόδα -1,5 κουτ.
Αυγά -2
Γάλα -280 ml.
Ελαιόλαδο 60 ml.
Βούτυρο -60g
Ξίδι -1 κουταλάκι του γλυκού
Σκόνη κακάου -30g (3 κουταλιές της σούπας)
Αλεύρι -30g (2 κουταλιές της σούπας)
Για την κρέμα:
Βούτυρο -130g
Κουβερτούρα -100g
Ζαχαρούχο γάλα -380 g
Σκόνη κακάου -1,5 κουταλιές της σούπας.
Ζαχαρούχο γάλα -2 κουταλιές της σούπας.
Ζεστό νερό – 2 κουταλιές της σούπας
Διακόσμηση:
Κουβερτούρα 50γρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε την συνταγή μας κοσκινίζοντας 300 γρ. αλεύρι σε ένα μπολ κανονικού μεγέθους. Έπειτα προσθέτουμε την μαγειρική σόδα, το αλάτι, τα αυγά, το γάλα, την ζάχαρη, το ελαιόλαδο, 60 γρ λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα, μέχρι το μείγμα μας να γίνει ομοιογενές και παχύρρευστο, χωρίς σβόλους.
Έπειτα χωρίζουμε το μείγμα σε 2 μπολ περίπου ίδιου μεγέθους, και στο ένα μπολ κοσκινίζουμε 30 γραμμάρια αλεύρι και προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού ξίδι, ανακατεύοντας καλά με το σύρμα μέχρι να γίνει μια ωραία λευκή κρέμα. Στο δεύτερο μπολ κοσκινίζουμε 30 γραμμάρια σκόνης κακάο και ανακατεύουμε με το σύρμα καλά μέχρι να γίνει μια ωραία σοκολατένια κρέμα.
Έπειτα παίρνουμε ένα ταψί (30×42 εκ.) και αφού έχουμε τοποθετήσει αντικολλητικό χαρτί στον πάτο, ρίχνουμε αρχικά την λευκή κρέμα και την απλώνουμε με την βοήθεια μιας σπάτουλας να καλύψει όλη την επιφάνεια. Στην συνέχεια, με την βοήθεια ενός κορνέ σχηματίζουμε λωρίδες σοκολατένιας κρέμας πάνω από την λευκή, όπως φαίνεται και στην φώτο.
Έπειτα παίρνουμε ένα κουτάλι και το σέρνουμε κάθετα στις λωρίδες, όπως στην φωτογραφία παρακάτω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου για περίπου 25 λεπτά.
Στην συνέχεια φτιάχνουμε την κρέμα του γλυκού μας. Λιώνουμε 130 γραμμάρια βουτύρου και τα προσθέτουμε σε ένα μπολ και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα. Έπειτα ρίχνουμε την κουβερτούρα, αφού την έχουμε σπάσει με τα χέρια μας και συνεχίζουμε το ανακάτεμα με το σύρμα, μέχρι να γίνει ομοιογενής η κρέμα μας. Έπειτα προσθέτουμε και το ζαχαρούχο γάλα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Μόλις γίνει αρκετά παχύρρευστη προσθέτουμε και την σκόνη κακάο, αφού την κοσκινίσουμε πρώτα και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Όταν είναι έτοιμη, καλύπτουμε με μια μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για περίπου 15 λεπτά.
Στο μεταξύ είναι έτοιμο το κέικ μας. Το αφαιρούμε από το ταψί και κόβουμε όλες τις πλευρές για 1-2 εκατοστά (τα αποθηκεύουμε προσωρινά σε ένα πιάτο, διότι θα τα χρησιμοποιήσουμε αργότερα). Επιπλέον το κόβουμε κάθετα σε 3 ίσα κομμάτια.
Στο μεταξύ βγάζουμε την σοκολατένια κρέμα από το ψυγείο. Σε ένα μικρό μπολάκι βάζουμε 2κτσ ζαχαρούχο και 2 κτσ ζεστό νερό και ανακατεύουμε.
ΣΥΝΑΡΜΟΛΟΓΗΣΗ:
Σε ένα σκεύος στο μέγεθος του κέικ, αλείφουμε τον πάτο με λίγο από την σοκολάτα με την βοήθεια ενός πινέλου. Έπειτα τοποθετούμε από πάνω το πρώτο κομμάτι από το κέικ μας. Έπειτα αλείφουμε λίγο από το μείγμα του ζαχαρούχου που φτιάξαμε στο τελευταίο βήμα, πάνω από το κέικ και βάζουμε το 1/3 της σοκολατένιας κρέμας και την απλώνουμε.
Συνεχίζουμε τοποθετώντας από πάνω το δεύτερο κομμάτι κέικ μας. Επαναλαμβάνουμε την προηγούμενη διαδικασία για άλλες 2 φορές, αλείφοντας με το μείγμα του ζαχαρούχου την επιφάνεια του κέικ και προσθέτοντας σοκολατένια κρέμα.
Αφού έχουμε “χτίσει” το γλυκό μας, πλέον με όση σοκολατένια κρέμα απέμεινε, την αλείφουμε στα πλαϊνά του κέικ μας με μία σπάτουλα. Έπειτα, παίρνουμε τα κομμάτια από το κέικ που αποθηκεύσαμε στο πιάτο νωρίτερα, τα τρίβουμε με τα χέρια μας και τα τοποθετούμε πάνω στην σοκολάτα, στα πλαινά του γλυκού μας να κολλήσουν με μία σπάτουλα.
Το κέικ μας είναι έτοιμο. Μπορούμε να διακοσμήσουμε επιπλέον με λιωμένη κουβερτούρα, σχηματίζοντας λωρίδες σοκολάτας στην κορυφή με την βοήθεια ενός κορνέ.
Καλή επιτυχία!