Συνταγές
Σκορδόψωμο ή πίτσα με σκόρδο και μυρωδικά!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι της κ. Vana Zouka – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Ζυμάρι πίτσας
150 γρ. πριπου αλεύρι γ.ο.χ
Μισό κουτ.γλ. ξερή μαγιά
λιγη ζαχαρη
Μισό κουτ.γλ. αλάτι
λιγο ζεστό νερό
1 κουτ.γλ ελαιόλαδο
λιγο τριμμένο γκούντα
(αυτό ειχα, αλλά ή κεφαλογραβιερα πιστεύω θα του πήγαινε καλύτερα και γιαυτο έβαλα και λιιιγο χοντρο αλατι. Εσείς βάλετε οτι τυρί σας αρέσει απο πάνω)
2 σκελίδες σκόρδο λιωμένες
50-60 γρ. περιπου βούτυρο λιωμενο
Φύλλα δενδρολιβανου ψιλοκομμένα και λιγη ριγανη
(βασικά πιστεύω μπορείτε να βάλετε οτι μυρωδικά σας αρέσουν, όπως και να παραλείψετε το σκόρδο εαν δεν σας αρέσει)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ έβαλα το αλεύρι και στην μέση σε μια λακουβιτσα έβαλα την μαγιά την ζάχαρη το λάδι και λίγο ζεστό νερό.
Ανακάτεψα λίγο το κέντρο παίρνοντας λίγο λίγο αλεύρι από τις άκρες και το άφησα για λίγο να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Κατόπιν έβαλα το αλάτι περιμετρικά επάνω στο αλεύρι γύρω γύρω τα μυρωδικά μου και το ένα σκόρδο.
Μέτα αρχίζω να ανακατεύω σιγά σιγά από το κέντρο και παίρνοντας το αλεύρι από τις άκρες έως να γίνει μια ζύμη μαλακιά (εάν σας κολλάει στα χεριά προσθέστε λίγο αλευράκι στα χέρια σας ή λίγο νεράκι αντίστοιχα εάν σας γίνει πολύ σφιχτή).
Έκανα το ζυμάρι μια μπάλα και την λάδωσα. Έβαλα το μπολ σε ζεστό φούρνο (ανάβοντας μόνο το φωτάκι) για μισή ώρα περίπου να ξεκουραστεί και να φουσκώσει λίγο.
Σε ένα άλλο μικρο μπολ βάζω το βούτυρο και το λιώνω λίγο στο μικροκυμάτων, προσθέτω την άλλη σκελίδα σκόρδου λιωμένη κι αυτή, τα μυρωδικά……ανακατεύω και αφήνω στην άκρη.
Όταν έβγαλα το μπολ με την ζύμη από τον φούρνο, τον ανάβω στους 230. Έβαλα την ζύμη σε μια λίγο λαδωμένη λαδόκολλα επάνω, την άνοιξα με τα χέρια και μετά με τον πλάστη.
Αλείβω την επιφάνεια με το αρωματισμένο βούτυρο, πασπαλίζω και με το τυρί (εγώ είχα λίγο, εσείς μπορείτε να βάλετε περισσότερο) ελάχιστη ρίγανη ακόμα και το ελάχιστο αλατάκι (εσείς μπορείτε να το παραλείψετε εάν δεν το θέλετε).
Έβαλα στον φούρνο στο κάτω κάτω ράφι (να ακουμπάει κατω) για 10-15 λεπτά περίπου (μόλις πίρε λίγο χρώμα δηλαδή) για να μην ξεραθεί το ζυμάρι μου γιατί ήταν λεπτό.
Εαν το θελετε πιο χοντρούτσικο τσεκάρετε τον χρόνο σας.
Επίσης τσεκάρετε και την ζύμη από κάτω και εάν χρειαστεί ανεβάστε την λίγο πιο ψιλά για να πάρει λίγο και από πάνω (σε αυτό παίζει ρόλο και ο κάθε φούρνος).
Η Συνταγή είναι της κ. Vana Zouka – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ“.