Συνταγές
Σιροπιαστό πολίτικο Σαραγλί με τραγανό φύλλο κρούστας και ξηρούς καρπούς
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από την σελίδα με τις πιο νόστιμες συνταγές “Οι Γεύσεις Της Νατάσας” .
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΙΡΟΠΙ:
•500 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
300 γρ. νερό
1 ξύλο κανέλας
50 γρ.μέλι
5 γαρίφαλα
φλούδα από 1 λεμόνι
1 κ.σ. χυμό λεμονιού
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΣΑΡΑΓΛΙ:
400 γρ. βούτυρο
150 γρ. καρυδόψιχα
75γρ. φιστίκι Αιγίνης
75γρ. αμύγδαλο
•1 κ.γ. κανέλα
•1/2 κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
900 γρ. φύλλο κρουστας
•τριμμένο φιστίκι για σερβίρισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
ΣΙΡΟΠΙ:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, το μελι, το ξύλο κανέλας, τα γαρίφαλα και τη φλούδα από το λεμόνι.Βράζουμε περίπου 6’μέχρι να λιώσει τελείως η ζάχαρη και βγαζουμε από τη φωτιά. Ρίχνουμε το χυμό λεμονιού, ανακατεύουμε και το αφήνουμε.
ΣΑΡΑΓΛΙ:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C στις αντιστάσεις.
Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά.
Σε ένα μουλτι χτυπάμε την καρυδόψιχα, το φιστίκι, το αμύγδαλο, την κανέλα και το γαρίφαλο.Τα διαλύουμε μεχρι λίγο πριν γίνουν σκόνη.
Βάζουμε σε ένα μπολ τη γέμιση και σε ένα άλλο το λιωμένο βούτυρο.
Ανοίγουμε το φύλλο κρούστας.
Παίρνουμε ένα φύλλο και το απλώνουμε στον πάγκο μας και το βουτυρώνουμε με τη βοήθεια ενός πινέλου χωρίς να ακουμπάει το πινέλο το φύλλο μας.
Καλύπτουμε με ένα ακόμα φύλλο και το βουτυρώνουμε.
Απλώνουμε λίγη από τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του (περίπου 3-4 κουταλιές της σούπας)
Βάζουμε 2 ξυλάκια (απο σουβλάκια) στη μέση των φύλλων και τα διπλώνουμε στη μέση αφήνοντας 2 δάχτυλα κενό στην άκρη του.
Τυλίγουμε σε ρολό όχι όμως πολύ σφιχτό. “Σουρώνουμε” με τα χέρια μας τις άκρες, πιέζοντας τις άκρες προς το κέντρο, και αφαιρούμε τα ξυλάκια.
Βουτυρώνουμε ένα ταψί 30×40 εκ. και βάζουμε μέσα το ένα σαραγλί.
Βουτυρώνουμε με το πινέλο από πάνω αμέσως για να μην ξεραθούν τα φύλλα. Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να γεμίσει το ταψί.
Ότι βούτυρο μας περισσέψει το περιχύνουμε στο ταψί πάνω από το σαραγλί και το κόβουμε με ένα μαχαίρι σε 3 μέρη.
Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 90 λεπτά στη κάτω σχάρα του φούρνου.
Βγάζουμε από τον φούρνο και αμέσως ρίχνουμε το κρύο σιρόπι στα καυτά σαραγλί.
Αφήνουμε 1 ωρα να απορροφήσει το σιρόπι.
Πασπαλίζουμε με τριμμένο φιστίκι Αιγίνης και σερβίρουμε.
Η Συνταγή είναι από την σελίδα με τις πιο νόστιμες συνταγές “Οι Γεύσεις Της Νατάσας” .