Συνταγές
Σημιτια….το πολίτικο κουλούρι!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υλικά
400 γρ αλεύρι σκληρό
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 κ.σ μέλι
1 κ.γ αλάτι
250ml χλιαρό νερό
1/4 φλ. λάδι ελαφρύ
Για το πασπαλισμα
150 γρ σουσάμι καβουρδισμένο
1 κούπα νερό
3 κ.σ πετιμέζι ή μέλι
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το χλιαρό νερό το μέλι και τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά. Προσθέτουμε 1/2 κούπα αλεύρι ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το λάδι και το υπόλοιπο αλεύρι (κοσκινισμένο)με το αλάτι και ζυμωνουμε με το γάντζο για 10 λεπτά. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι….
Θέλουμε ένα αφράτο εύπλαστο ζυμαρακι που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του κάδου.
Αφήνουμε σκεπασμένο το ζυμαρακι μου να διπλασιαστεί.
Ξεφουσκωνωουμε τη ζύμη μου και κάνω ένα μπαστούνι μεγάλο.
Χωρίζουμε σε 6 ή 8 μπαλιτσες αναλόγως αν τα θέλετε πιο μικρά .
Κάθε μπαλιτσα την ανοίγουμε σε ένα μεγάλο κορδόνι ,το γυρίζουμε στη μέση το στριφογυρίζουμε και ενώνουμε τις άκρες. Αφήνουμε για λίγο πάνω σε ταψακι που έχουμε στρώσει λαδόκολλα.
Διαλύουμε το πετιμέζι η το μέλι στο νερό και βουτάμε τα κουλουράκια μου μέσα.
Τα περνάμε απο το σουσάμι και τα τοποθετουμε πάλι στο ταψακι.
Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο στο αεροθερμο στους 200 βαθμούς μέχρι να χρυσαφισουν.
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.