Συνταγές
Σαρικόπιτες με ξινομυζήθρα από τις συνταγές της γιαγιάς
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes
Υλικά
Για την Ζύμη
-600 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-1 κγ αλάτι
-50 ml. ρακή
-1 κ. σ. ξύδι ή 1 κ. σ. χυμό λεμόνι
-100 ml. ελαιόλαδο
-300 ml. χλιαρό νερό
Για την Γέμιση
-500 gr. ξινομυζήθρα
-Μέλι
-Σουσάμι
-προαιρετικά Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Θα ξεκινήσουμε την συνταγή μας, βάζοντας σε ένα μπωλ, 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις.
Στη συνέχεια σε έναν δοσομετρητή θα βάλουμε, 300 γρ. χλιαρό νερό, 1κ.σ ξύδι ή χυμό λεμόνι, 30 γρ. ρακή, 1κ.γ αλάτι και τα ανακατεύουμε.
Αδειάζουμε το περιεχόμενο του δοσομετρητή σε μία λεκάνη και προσθέτουμε επίσης 30 γρ. λάδι, ανακατεύουμε και σιγά σιγά ρίχνουμε το αλεύρι ανακατεύοντας καλά.
Θα ζυμώσουμε τώρα με τα χέρια μας τη ζύμη στη λεκάνη έως ότου να μην κολλάει στα χέρια μας.
Κατόπιν, πασπαλίζουμε το τραπέζι με λίγο αλεύρι και αδειάζουμε την ζύμη. Θα την ζυμώσουμε έως ότου να γίνει αφράτη.
Ανοίγουμε τώρα την ζύμη σε μορφή ρολό και την χωρίζουμε σε 7 έως 8 ίσα κομμάτια. Θα τα ζυμώσουμε για λίγο ακόμα στο τραπέζι και θα τα πλάσουμε σε στρογγυλή μορφή, τα πατάμε ελαφρώς και τα βάζουμε σε ένα πιάτο, στο οποίο έχουμε ρίξει λίγο αλεύρι. Θα τα αφήσουμε έτσι για περίπου μισή ώρα να ξεκουραστεί η ζύμη. Το πιάτο θα το σκεπάσουμε με μία πετσέτα.
Συνεχίζουμε, ανοίγοντας τα τεμάχια της ζύμης είτε με τον πλάστη είτε στην ειδική μηχανή ανοίγματος ζύμης. Κατόπιν θα κόψουμε τα φύλλα σε λωρίδες με πλάτος περίπου 10 εκ. και μήκος 25 έως 30 εκ.
Παίρνουμε την ξυνομυζήθρα και την απλώνουμε ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια των λωρίδων της ζύμης που φτιάξαμε.
Διπλώνουμε τις λωρίδες της ζύμης προσεκτικά κατά μήκος υπό μορφή ‘σαρίκι’, προσέχοντας να μην το κλείσουμε σφιχτά, και στη συνέχεια το διπλώνουμε υπό μορφή σαλιγκαριού. Ετσι οι σαρικόπιτές μας είναι έτοιμες.
Για να τις διατηρήσουμε, μπορούμε να τις απλώσουμε σε ένα καθαρό πανί και να τις βάλουμε στην κατάψυξη.
Σε ένα τηγάνι θα ρίξουμε λάδι και αφού κάψει θα βάλουμε τις σαρικόπιτες να τηγανιστούν και από τις δύο πλευρές. Οταν θα είναι έτοιμες, θα τις απλώσουμε σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το λάδι από μέσα τους.
Οι σαρικόπιτές μας είναι έτοιμες. Μπορείτε να τις σερβίρετε κατά προτίμηση ζεστές, ρίχνοντας επάνω τους λίγο μέλι και κανέλα ή σουσάμι και καρύδια κοπανισμένα.
Καλή σας απόλαυση!
Δείτε την εκτέλεση της συνταγής στο βίντεο που ακολουθεί:
Η συνταγή είναι από το κανάλι Delicious Recipes