Συροπιαστα
Σάμαλι που σου τρέχουν τα σάλια!
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Παναγιώτης Δασκαλούδης – “Μαγειρακος (συνταγές – μαγειρική)”.
ΥΛΙΚΑ
Σε ταψάκι 30 Χ 40…..
500 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό και
250 γραμ. σιμιγδάλι χοντρό,
600 γραμμάρια στραγγιστό γιαούρτι,
15 γραμμ. σόδα,
165 γραμ. γάλα φρέσκο,
μια πρέζα αλάτι,
300 γραμμ. ζάχαρη,
ξύσμα από 1 πορτοκάλι,
4-5 κομματάκια μαστίχα και αμύγδαλα για το στόλισμα.
Για το σιρόπι
2 κιλά ζάχαρη,
1κιλό νερό εμφιαλωμένο,
3 βανίλιες, χυμό από μισό λεμόνι.
Εκτέλεση
Σε ένα μπώλ ή λεκάνη βάζουμε το σιμιγδάλι, το γάλα, το γιαούρτι, τη σόδα το αλάτι, το τρίμμα του πορτοκαλιού.
Χτυπάμε στο μπλέντερ τη μαστίχα με λίγη ζάχαρη και τη προσθέτουμε και αυτή μαζί με την υπόλοιπη ζάχαρη, με τα άλλα υλικά. Ανακατεύουμε μέχρι να γίνει ένα όμοιο μίγμα το οποίο το απλώνουμε σε βουτυρωμένο ταψί, με τη βοήθεια βρεγμένης σπάτουλας
Ψήνουμε στους 170 βαθμούς για μισή ώρα περίπου (ο χρόνος είναι ενδεικτικός και ανάλογα με τον κάθε φούρνο) και όταν ροδίσει και πάρει το επιθυμητό χρώμα, το βγάζουμε. Σκεπάζουμε το ταψί με μεγαλύτερο ταψί και το αφήνουμε να κρυώσει και να ιδρώσει.
Φτιάχνουμε το σιρόπι, προσθέτουμε τις βανίλιες και από την έναρξη του βρασμού μετά από 5 λεπτά αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού. Ξεσκεπάζουμε το σάμαλι μετά από αρκετή ώρα
Όταν το σάμαλι έχει κρυώσει αρκετά και ίσα που καταλαβαίνουμε ότι είναι ζεστό, χαράζουμε σε κομμάτια της αρεσκείας μας και στολίζουμε με αμύγδαλο το κάθε κομμάτι και σιροπιάζουμε…..
Ελάχιστα ζεστό το σάμαλι και ζεστό (όχι καυτό) το σιρόπι……Και το νερό στο σιρόπι πάντα εμφιαλωμένο χωρίς χλώρια και άλατα…….
Η Συνταγή είναι από κ. Παναγιώτης Δασκαλούδης – “Μαγειρακος (συνταγές – μαγειρική)”.