Τι θα χρειαστούμε…
Για τα μανιτάρια
- 500 γρ. μανιτάρια
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Για το ριζότο
- 500 γρ. ρύζι αρμπόριο
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. λευκό κρασί
- 7 φλ. ζωμό κοτόπουλου
- 1 φλ. τριμμένη παρμεζάνα, ή κεφαλογραβιέρα
- 100 γρ. βούτυρο
- Αλάτι, πιπέρι
Για τα χωνάκια
Υπολογίστε μία με δύο κουταλιές της σούπας τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλογραβιέρα ανάλογα το μέγεθος, για κάθε χωνάκι που θα φτιάξετε.
Πώς θα το φτιάξουμε…
Κόβουμε τα μανιτάρια σε φέτες ή κομμάτια όχι πολύ λεπτά γιατί θα τα χάσουμε και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και ανακατεύουμε.
Ζεσταίνουμε ένα σκεύος αντικολλητικό, πολύ καλά. Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα καβουρντίζουμε σε δυνατή θερμοκρασία μέχρι να πάρουν ένα ωραίο καστανό χρώμα. Τα βγάζουμε και τα αφήνουμε στην άκρη.
Στο ίδιο σκεύος ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να γυαλίσει και να γίνει διάφανο. Εδώ πρέπει να σας πω ότι σε μία παρουσίαση που παρακολούθησα, του Έκτορα Μποτρίνι, οι οδηγίες του σεφ ήταν σαφείς. Το κρεμμύδι για το ριζότο πρέπει να κόβεται πιο μικρό και από τον κόκκο του ρυζιού! Εγώ πάλι, το κόβω μεγαλύτερο γιατί μ΄αρέσει να το βλέπω. Κι επειδή δύσκολα πειθαρχώ σε κανόνες. Ευτυχώς δεν είμαι σεφ κι έτσι αυτό δεν είναι απαραίτητο! Το σωστό όμως να λέγεται και σας το μεταφέρω. Αμέσως μετά, ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε να εξατμιστεί.
Έχουμε δίπλα τον ζωμό ζεστό και τον ρίχνουμε στο ρύζι όχι όλο μαζί, αλλά μία κουτάλα κάθε φορά. Κάθε φορά περιμένουμε να απορροφηθεί ο ζωμός από το ρύζι πριν ρίξουμε την επόμενη δόση.
Όταν έχουμε ρίξει τα 5 φλ. ζωμό, ρίχνουμε τα μανιτάρια που έχουμε ετοιμάσει πριν. Κρατάμε λίγα για τα χωνάκια της παρμεζάνας.
Όταν τελειώσει όλος ο ζωμός ρίχνουμε την παρμεζάνα ή την κεφαλογραβιέρα εκτός φωτιάς και ανακατεύουμε να λιώσει. Δοκιμάζουμε και συμπληρώνουμε αλάτι αν χρειάζεται και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Αμέσως μετά ρίχνουμε το βούτυρο, το οποίο θα γυαλίσει το ριζότο, θα το χυλώσει ακόμη περισσότερο κι έτσι ξεκινάει το όνειρο… Αφήστε το να σταθεί λίγο και μετά αφήστε το να απλωθεί αργά και νωχελικά, απίστευτα κρεμώδες και λαχταριστό!
Για τα χωνάκια παρμεζάνας, ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγανάκι και σε μέτρια θερμοκρασία απλώνουμε το τριμμένο τυρί σε κυκλικό σχήμα. Μόλις αρχίσει να ροδίζει από την κάτω πλευρά, το ανασηκώνουμε με μία σπάτουλα για να μην ξεραθεί και του δίνουμε το σχήμα που έχει το χωνάκι. Το γεμίζουμε με μανιτάρια.
ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ!