Συνταγές
Ποντιακό Ψωμοτύρι…. με αφράτο Λαβάς! – Το λες και αφράτη Λαγάνα
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Leonidas Tarenidis – “ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ”.
ΥΛΙΚΑ
Για το Λαβάς
350 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½ κ.γ. αλάτι
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. χλιαρό νερό(λίγο λιγότερο)
1 πρέζα τζίντζερ (δική μου προσθήκη)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι και προσθέτουμε το ελαιόλαδο,το νερό και το τζίντζερ.Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια μαλακιά αλλά όχι κολλώδη ζύμη σε μπάλα.
Την απλώνουμε πάνω σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και ξαναζυμώνουμε για 5 λεπτά.
Την χωρίζουμε σε 8 μικρά ισομεγέθη μπαλάκια και τα ανοίγουμε πρώτα με τα δάχτυλα και έπειτα με τον πλάστη σε στρόγγυλα πιτάκια.Αν θέλουμε να κάνουμε μεγαλύτερο λαβάσι χωρίζουμε τη ζύμη σε 2 μέρη.Το απλώνουμε με τον πλάστη μέχρι να έχουμε ένα πάχος 2-3 χιλιοστά.Ζεσταίνουμε το φούρνο μας στους 260.Τον θέλουμε στο μάξιμουμ ζεστό.
(Αν έχετε ένα μεγάλο στρόγγυλο βαθύ γουόκ με μεταλλική λαβή για να μπορεί να μπεί φούρνο… βάλτε το μέσα να «πυρώσει».Θα το χρησιμοποιήσουμε σαν σάτς ανάποδα για να ψήσουμε εκεί πάνω τα μεγάλα λαβάσια μας .Καλό έ?)
Αν δεν έχετε γουόκ βάλτε μέσα ένα ταψί και μόλις φτάσουμε στη μέγιστη θερμοκρασία ανοίξτε και βάλτε πάνω τα λαβάσια να ψηθούν. Τώρα δεν ανοίγουμε με τίποτα την πόρτα!
Τα αφήνουμε να αρχίσουν να φουσκώνουν (λογικά μετά από 1,5 λεπτό περίπου) και να κάνουν φουσκάλες.Αν τα θέλουμε αφράτα τα βγάζουμε στα 3 λεπτά … αν τα θέλουμε τραγανά στα 4 λεπτά.Τα απλώνουμε πάνω σε σίτα να κρυώσουν.
Μπορείτε βέβαια να τα κάνετε και σε αντικολλητικό τηγάνι.
Για τη γέμιση
400 γρ. φέτα βαρελίσια
1 κρεμμύδι κόκκινο ψιλοκομμένο σε ροδέλες
3 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
2 αυγά
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ. μπούκοβο γλυκό
½ κ.γ. ρίγανη
1/3 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα βαθύ τηγάνι σοτάρουμε το κρεμμύδι στο βούτυρο μέχρι να μαλακώσει και ρίχνουμε μέσα τα αυγά μας τα οποία έχουμε χτυπήσει καλά.Αλατίζουμε και ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθεί το αυγό μας καλά και να ομογενοποιηθεί με το κρεμμύδι (κάναμε Φούστουρο… ποντιακή ομελέτα ..σαν σφουγγάτο)
Τώρα χαμηλώνουμε τη φωτιά σε χαμηλή και ρίχνουμε μέσα τριμμένη τη φέτα μας ,το μπούκοβο,τη ρίγανη,τον άνηθο.Ανακατεύουμε πάλι με το σύρμα για 1-2 λεπτά και είμαστε έτοιμοι.
Κόβουμε στη μέση το Λαβάς και βάζουμε όση γέμιση θέλουμε.Καλή όρεξη!
Η Συνταγή είναι από κ. Leonidas Tarenidis – “ΟΙ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΤΗΣ ΓΚΟΛΦΩΣ”.