Συνταγές
Πολύ ωραία σταφιδόψωμα, αφράτα και λαχταριστά ιδανικά για όλες τις ώρες
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Υπέροχα αφράτα μυρωδάτα σταφιδόψωμα για το πρωινό…για το απογευματινό καφεδάκι… για το κολατσιό στη δουλειά και στο σχολείο.
Υλικά
300 γρ γάλα χλιαρό
50 γρ μέλι
1 φακελάκι ξηρή μαγια
50 γρ βούτυρο αγελάδος
1 κ.γ κοφτό αλάτι
1/2 κ.γ ξύσμα πορτοκάλι
1 κ.γ κανέλα
1/3 κ.γ μοσχοκάρυδο
μια πρέζα γαρύφαλλο
250 γρ αλεύρι γ.ο.χ
250 γρ αλεύρι σκληρό
200 γρ σταφίδες ξανθές και μαύρες
Ένα κρόκο με λίγες σταγόνες νερό για αλλειμα
Σουσάμι για πασπαλισμα
Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το χλιαρό χαλά με το μέλι και τη μαγιά και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι να φτιάξουμε ένα αραιό χυλό και αφήνουμε μισή ωρίτσα να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Στο υπόλοιπο αλεύρι ανακατεύουμε τα μυρωδικά μου και το αλάτι. Αφού κάνει φυσαλίδες το προζυμακι μου προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και σταδιακά το αλεύρι. Χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα με τον ειδικό γάντζο.
Τέλος προσθέτουμε το βούτυρο και ζυμωνουμε για 5 λεπτά περίπου. Το ζυμαρακι μας θα πρέπει να είναι αφράτο τσιχλωτο και ίσα που να ξεκολλάει από το κάδο του μιξερ. Αν κολλάει πολύ προσθέστε λίγο αλευρακι ακόμα με πολύ προσοχή.
Αφήνουμε τη ζύμη μας να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί για μια ώρα περίπου σε ζεστό μέρος.
Αφού φουσκώσει κόβουμε το ζυμαρακι μου σε 10 ίσες μπαλιτσες.
Ανοίγουμε φύλλα στρογγυλά στο μέγεθος ενός πιάτου περίπου και πασπαλιζουμε με σταφίδες. Διπλώνουμε στη μέση και πασπαλιζουμε ξανά με σταφιδες. Δεν παραγεμιζουμε για να μπορουμε να διπλώσουμε.
Σε αυτό το σημείο Ρολαρουμε και κλείνουμε καλά. Γυρίζουμε το ρολακι μου σε σαλιγκαρο και βάζουμε σε ταψακι με λαδόκολλα. Συνεχίζουμε και με τα υπόλοιπα. Αφήνουμε πάλι μισή ωρίτσα να φουσκώσουν.
Αυγουλωνουμε πασπαλιζουμε με σουσάμι και ψήνουμε στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 20 λεπτα μεχρι να ροδοκοκκινισουν
Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε μια σχάρα. Μπορείτε να φυλάξετε στη κατάψυξη σε σακουλιτσα τροφίμων .
Τα κλείνουμε όταν είναι λίγο χλιαρά ακόμα και τα βάζουμε κατάψυξη.
Η Συνταγή είναι από κ. Tzela Antonopoulou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.