Συνταγές
Πολύ αφράτα και λαχταριστά γλυκά ψωμάκια
Για να μην χάνεις καμία συνταγή, ακολούθησε μας στο GOOGLE NEWS!
Η Συνταγή είναι από κ. Eleni Kappou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.
Ιδανικά για κολατσιό στο σχολείο ή το γραφείο
Υλικά
8 gr. ξηρή μαγιά στιγμής
80 gr. βούτυρο
150gr. ζάχαρη κρυσταλλική
280 ml. γάλα χλιαρό
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
2 βανίλιες
485 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα χλιαρό και προσθέτουμε την μαγιά. Aνακατεύουμε καλά να διαλυθεί η μαγιά και αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 10 περίπου λεπτά να φουσκώσει το μείγμα.
Μόλις περάσουν τα 10 λεπτά, προσθέτουμε μέσα στο μείγμα την ζάχαρη, το βούτυρο λιωμένο αλλά όχι καυτό.
Μέσα στο αλεύρι προσθέτουμε το αλάτι, την βανίλια και το κοσκινίζουμε.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι στο μείγμα.
Ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε μια ελαστική ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια, αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο γάλα ακόμη.
Αφήνουμε την ζύμη σκεπασμένη για 50 περίπου λεπτά, σε ζεστό σημείο.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6-8 ίσα μέρη, κυλήστε κάθε κομμάτι σε μια μπάλα. Ανοίγουμε κορδόνι και το μαζευτούμε σαν σαλίγκαρο.
Αφήνουμε το ψωμί για 15 λεπτά να ξεκουραστεί και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C Κελσίου.
Αλείφουμε με βούτυρο ή αυγό και πασπαλίζουμε πριν ψήσουμε το ψωμάκι με μαύρη ζάχαρη και κανέλα.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά στους 180°C στην μέση του φούρνου. Μπορούμε να γεμίσουμε τα ψωμάκια με μερέντα ή μαρμελάδα ψήνοντας σαν μπαλίτσες.
Η Συνταγή είναι από κ. Eleni Kappou – “ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ”.