Δημητριακά ολικής άλεσης
Όπως το σώμα σας έτσι και το μυαλό σας δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς ενέργεια. Η δυνατότητα συγκέντρωσης, προέρχεται από μια επαρκή και σταθερή παροχή ενέργειας – με τη μορφή της γλυκόζης του αίματος – στον εγκέφαλο. Αυτή η τροφοδοσία με ενέργεια μπορεί να μεγιστοποιηθεί καταναλώνοντας ολικής άλεσης προϊόντα τα οποία έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και απελευθερώνουν αργά τη γλυκόζη στην κυκλοφορία του αίματος, κρατώντας σας γεμάτους ενέργεια και σε εγρήγορση καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επιλέξτε τα «σκούρα» δημητριακά ολικής αλέσεως, τα σιτηρά, το ρύζι και τα ζυμαρικά.
Λιπαρά ψάρια
Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα δεν μπορούν να παραχθούν από τον οργανισμό μας, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να λαμβάνονται μέσω της τροφής.
Τα λιπαρά ψάρια, αλλά και άλλα τρόφιμα όπως ο λιναρόσπορος, σπόρος σόγιας, σπόρος κολοκύθας, και καρύδια περιέχουν τα απαραίτητα αυτά λιπαρά.
Αυτό που κάνει τα ψάρια τόσο καλά, είναι ότι περιέχουν την ενεργό μορφή αυτών των λιπαρών, σε μια έτοιμη μορφή, που επιτρέπει στο σώμα να το χρησιμοποιήσει εύκολα. Προτιμήστε λοιπόν σολομό, πέστροφα, σκουμπρί, ρέγγα, και σαρδέλες, για να εκμεταλλευτείτε τα λιπαρά οξέα που περιέχουν.
Τα ω3 πιστεύεται ότι μας βοηθούν να διαχειριστούμε το άγχος και να βοηθήσουμε στην παραγωγή της καλής διάθεσης του εγκεφάλου, μέσω της σεροτονίνης.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά
Τα χόρτα, το σπανάκι και το μπρόκολο είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε και φυλλικού οξέος.
Ακριβώς πώς προστατεύουν τον εγκέφαλο δεν έχει πλήρως διευκρινιστεί, αλλά το σίγουρο είναι ότι με την κατανάλωσή τους μειώνετε ένα αμινοξύ το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην καταστροφή των εγκεφαλικών κυττάρων.
Αβοκάντο
Αυτό το νόστιμο φρούτο είναι πλούσια πηγή της αντιοξειδωτικής βιταμίνης Ε. Μελέτες έχουν δείξει ότι η βιταμίνη Ε βοηθάει στην καλύτερη λειτουργία του εγκεφάλου και προστατεύει από την εκφύλισή του.
Μαύρη σοκολάτα
Αν και υπάρχει ο μύθος ότι η σοκολάτα δεν μας κάνει καλό, στην πραγματικότητα, η μαύρη σοκολάτα μπορεί να είναι πραγματικά καλή για την υγεία μας! Καθώς περιέχει μεγάλη ποσότητα φλαβονολών, οι οποίες έχουν αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος τόσο στον εγκέφαλο όσο και στην καρδιά.
Προσοχή στην επιλογή της σοκολάτας. Οι περισσότερες σοκολάτες που βλέπετε στα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι εξαιρετικά επεξεργασμένες με αποτέλεσμα να έχουν ελάχιστα οφέλη στον οργανισμό μας. Ο κανόνας είναι, όσο πιο σκούρα ησοκολάτα, τόσο περισσότερα οφέλη για την υγεία μας.
Αυγά
Τα αυγά εκτός από εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης, στους κρόκους περιέχουν μεγάλες ποσότητες χολίνης, η οποία βοηθάει στην ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου στις έγκυες γυναίκες. Επίσης βοηθούν στην παραγωγή ορμονών που σχετίζονται με την ευτυχία.
Φιστίκια και φυστικοβούτυρο
Παρόλο που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, τα φυστίκια και το φυστικοβούτυρο τείνουν να είναι πηγή καλών λιπαρών, και βιταμίνης Ε.
Μπορούν και τα δύο να βοηθήσουν στην καλή λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου.